Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Giulia 2021 USA - nieznośny dźwięk wiatru

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0 Veloce 21'

Domyślnie Giulia 2021 USA - nieznośny dźwięk wiatru

Cześć! Niedawno sprowadziłem Giulię 2021 r. ze Stanów. Od momentu naprawienia jej borykam się z naprawdę uciążliwymi dźwiękami wiatru w kabinie, które pojawiają się podczas jazdy powyżej 80 km/h - już przy 120 km/h trzeba mówić podniesionym głosem do drugiej osoby.
    Próbując znaleźć źródło hałasu początkowo myślałem, że to kwestia nieszczelności na dachu panoramicznym i kilkukrotnie go otwierałem i zamykałem bez rezultatów, dodatkowo czyszcząc mechanizm. Następnie podczas jazdy otwierałem po kolei wszystkie szyby w samochodzie i zauważyłem, że opuszczenie szyby z przodu pasażera niweluje problem (pojawia się w zamian oczywiście huczenie wiatru, ale bez omawianego szumu/świszczenia). Czyściłem i dociskałem uszczelki drzwi, ale bez jakichkolwiek wyników.
    Czy ktoś z was borykał się z podobnym tematem i znalazł rozwiązanie? Szukam punktu początkowego, czy mogą to być same uszczelki drzwi, szyb, docisk drzwi, może prowadnice lub sama osłona lusterka.
    Zauważyłem, że podczas jazdy po kostce brukowej właśnie szyba pasażera drga.
    Dziękuję bardzo za wskazówki i porady

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

To nie jest typowy problem tych aut tylko efekt powypadkowej przeszłości. Szukaj w okolicach gdzie była robiona, może brakuje jakieś zaślepki, gąbki, wygłuszenia albo coś krzywe i niedolega

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Sprawdź płaszczyznę drzwi w stosunku do płaszczyzny dachu, błotnika, tylnych drzwi. Względem przedniego błotnika powinna być minimalnie głębiej, tylne drzwi minimalnie głębiej niż krawędź przednich, dach płynie przechodzić w łuk drzwi. Może masz te drzwi źle wyregulowane, może być też tak że są zdeformowane, tzn górna część nieodpowiednio przegięta względem dolnej. I to wszystko może powodować złe doleganie, szczeliny, szumy. W zasadzie blacharska robota ale możesz co najmniej obejrzeć i poszukać anomalii względem np prawych. Może trzeba dociagnąć na zamku?
    Nie wiem jak w Giulii, w Stelvio uszczelki drzwi są dwie zewnętrzna i wewnętrzna. U mnie między tą wewn a drzwiami była szpara - sprawdź przy pomocy kartki czy się blokuje czy wypada luźno.
    Szyba może nie dolegać do dookolnej uszczelki szyby, w wyniku że jest do bani albo zdeformowane drzwi.
    Lusterka w Stelvio to uszy słonia, ale szumią dopiero od ok 130. W Giulii są mniejsze więc tym bardziej tu bym chyba nie szukał przyczyny na tym etepie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Sprowadziłeś ją z Chicago?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0 Veloce 21'

Domyślnie

Nie, sprowadzana była z Nowego Jorku.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

No to nie wiem czemu wieje.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Nelson Zobacz post
    No to nie wiem czemu wieje.
    Jedynym wytłumaczeniem może być, że pierwotnie była przeznaczona do któregoś kraju w basenie Morza Śródziemnego (głównie Półwysep Apeniński, Sycylia, Sardynia, Korsyka i Malta).
    Ale to trochę naciągana teoria, bo wtedy ten wiatr byłby suchy i gorący, a nie "uciążliwy" i "nieznośny" jak u @karaczana.
    Albo pierwotnie była kupiona w Kaliforni przez jakiegoś surfera (i jest bliżej do Chicago niż NY), a do NY sprowadził ją drugi właściciel