Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Dziwne dźwięki (stuki?) podczas ładowania akumulatora ze strony silnika [Stelvio]

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Firste
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio FE 280 KM

Domyślnie Dziwne dźwięki (stuki?) podczas ładowania akumulatora ze strony silnika [Stelvio]

Hej, do tej pory ładowałem zawsze sam aku, czyli przez bagażnik.
    Ale dziś trochę dziwna sprawa, bo rano aku totalnie rozładowany i otwieranie z kluczyka, bez łatwego dostępu do bagaznika.
    Postanowiłem więc w końcu wypróbowac ładowanie z komory silnika i teraz słyszę jakieś dziwne stuki coś jak by pykanie (ciche ale jednak) z okolic aku w bagazniku.
    Takie sa dźwieki przy tym sposobie czy coś się pierdoli? Czy może tak się aku rozładował, że on sam wydaje takie dźwięki, chociaz dziwna sprawa, bo nawet dziwń wczesniej zrobione ze 100 km i raczej nie powinien się rozładować.
    Mam filmik, ale może już ktoś tak miał?
    Ostatnio edytowane przez Firste ; 24-06-2025 o 14:13

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Przy aku nie ma w Stelvio co pykać jak wiesz, może jakieś przekaźniki po prawej stronie. Jeżeli był głęboko rozładowany to teraz elektronika może głupiec jak napięcie mija próg około 9V to cuda się dzieją zanim wszystko się stabilnie nie poresetuje, lepiej laduj sam aku odłączony jeżeli byl strasznie ubity. Albo płyty w nim szlag trafił i coś w nim pstryka.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Firste
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio FE 280 KM

Domyślnie

Generalnie aku był mocno rozładowany, nie wiem co go rozładowało ale powrót do życia do było ładowanie z 20 h
    Pykanie w połowie ustało, dobiegało jak by z okolic klapy, jak by jakiś mechanizm próbował się uruchomoć i nie mógł.
    Nie mam pojęcia co to było.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Gdy mi się rozładował akumulator (samoczynnie, przez jedną noc, prawie nowe auto, jeżdżone w trasach - więc takie cuda tu chyba typowe), to przez pierwsze 1-2h ładowania działy się naprawdę dziwne rzeczy. Stuki, puki, migania świateł itd. Rozładowany też był do zera - włamywanie się kluczykiem i otwieranie bagażnika przez kanapę. Co mi się bardzo spodobało w włoskiej myśli inżynieryjnej - zupełnie nic nie działało, za wyjątkiem symbolu lawety, która migała. Jednak dbałość o detale.

PS. W Giuli jak na zamknietym aucie wciśnie się (nie mając kluczyka) przycisk na klapie, to słychać lekki stuk i auto się trochę budzi (podświetla się lekko wnętrze). Może w Stelvio jest podobnie i system się zwiesił (może w ogóle to wyjaśnia rozładowanie?).
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 04-07-2025 o 15:56