Przestało mi wrzucać biegi ponad dwójkę.
Olej w skrzyni je prawidłowy, w aktywatorze także, pompa aktywatora działa na słuch prawidłowo. Nie ma opóźnień w zmianie biegów.
Przestało mi wrzucać biegi ponad dwójkę.
Olej w skrzyni je prawidłowy, w aktywatorze także, pompa aktywatora działa na słuch prawidłowo. Nie ma opóźnień w zmianie biegów.
Jest duże prawdopodobieństwo że to czujnik prędkosci wałka wejściowego skrzyni biegów.
Gdyby miał ktoś na zbyciu, ktoś ewentualnie z Krakowa, okolic mógłby choć na próbną podmiankę mi użyczyć ten czujnik. W 156 selespeed jest ten sam czujnik.
Na zgaszonym silniku wchodzą wszystkie
Na zgaszonym silniku przy załączonym zapłonie też nie wchodzą.
Ostatnio edytowane przez romek126 ; 03-10-2009 o 11:25
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...e_polecam.html
Uwierz mi bo przekonałem się na własnej skórze, ale jednak teraz działa.
Czytałem i ostatecznie wybiorę się może i do Pszczyny Ganinex jak polecasz, ale wcześniej powinienem spróbować z czujnikiem prędkosci wałka wejściowego skrzyni.
Wcześniej na luz mi nie wyrzucało, w ogóle i teraz nie wyrzuca, tylko nie akceptuje wyższych biegów.
W ASO mają za 230,- ale mi nie przyjmą zwrota jak się okaże że to nie to.
Tutaj zadzwoń na pewno bedzie, a jak nie to sprowadzą http://www.eurocar.motofirma.pl/koty.htm
Kupiłem tam kompletny rozrząd za 660 (bez wariatora bo nie trzeba było) oraz sonde za 250 z bosha z wtyczką. Moim zdaniem najtańszy sklep gdzie znajdziesz wszystko, a przy tym wszystkie części są takie same jak montowane w servisie. Napisz jak się zorientujesz w sytuacji.
Rozwiązane.
Sama wymiana czujnika nie dała efektu, ale po usunięciu błędów z ECU silnika, biegi wróciły. ECU selespeed nie był diagnozowany.
Ostatecznie było tak:
błędy wróciły i znów nie wchodziły te same biegi. Podpiąłem znów ECU pod alfadiag i ponownie wykasowałem błędy do tego przeprowadziłem drobną diagnostykę ale tym razem pod ECU selespeed. Dokładniejszy opis w podwieszonym wątku o alfadiagu str 35.
Teraz wszystko jest dobrze.
Koszt to interfejs i kilka godzin ślęczenia z programem.
Ponadto szacun dla bubu321.
Kolego mógł byś wkleić ten link do podwieszonego tematu bo nie moge tego odszukać a mam podobne objawy co ty. U mnie to wygląda na złącze od skrzyni które jak poruszam albo jest wilgotno to dziwactwa zaczyna generować.
Ostatnio edytowane przez czosnek ; 23-11-2009 o 20:21