Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Problem dusi na benzynie?

piterptf
    Gość

Domyślnie Problem dusi na benzynie?

Witam, od niedawna posiadam alfe 155 1,8 8V TS

na gazie ladnie chodzi (prawdopodobnie 2 gen)

jedynie na benzynie są problemy, jesli dam gaz do dechy to idze ładnie jesli normalnie chce jechac dusi . Kolega mi mówi za to zapieczone wtryski?

I jeszcze jedno Jadac trzyma mi tak około 80stopni, wiem ze pewnie cos termostat ale czy musze go wymieniac czy mozna jezdzic ? (nie katuje)

Co wg. Was to siedzi i jakie sa tego koszta? Pozdrawiam i przepraszam za kłopot
    ps.
    świece wymieniałem,, a temperatura 75 stopni moze byc czy jak? czasami mi do 90 stopni zagrzeje

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Moja 1.4 TS ma zawsze 90 stopni - wskazówka na środku. Ale jeśli faktycznie coś masz z termostatem, to sprawdź, bo jak Ci walnie, to stoisz - mnie w szczerym polu kiedyś zatrzymał.
    Próbowałeś STP do benzynki? Chyba, że te wtryski są już tak zdechłe, że to nie pomoże.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

przem_ar33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Próbowałeś STP do benzynki? Chyba, że te wtryski są już tak zdechłe, że to nie pomoże.
    Jeżeli jeździsz tylko na gazie a benzyna tylko do odpalenia to możesz mieć zwietrzałą benzynkę, tak jak Rzmudzior pisze wlej coś do czyszczenia wtrysków z dedykacją LPG, bak benzyny do pełna i na jakąś drogę szybkiego ruchu, daj Belli popalić żeby przeczyścić wtryski,raz na jakiś czas zaleca się żeby przejechać cały bak tylko na benzynie.

piterptf
    Gość

Domyślnie

A to jakiego specyfika wlac do baku i ile jego z benzynką? no i koszta jakie

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Wlej STP do LPG formuła do czyszcz. wtryskiwaczy. Koszt 15/20zł w każdym markecie/stacji benzynowej/Norauto I wlewasz całą buteleczkę i dolewasz benzyny do pełna, żeby się wymieszało, mi pomogło!
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

piterptf
    Gość

Domyślnie

A duze jest prawdopodobienstwo ze to akurat jakis osad? bo wiecie cienko z kasą ?

---------- Post dodany o godzinie 08:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:00 ----------

Koledzy mam jeszcze jedno pytanie, Wczesniej mialem bmw to ogarniam troche te silniki, o alfach słyszałem ze sie pieprzą ? ile w tym prawdy? i jak najlepiej ekspatować no i czy mozna wstawiac ja czesto na wysokie obroty? pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Talking

Cytat Napisał piterptf Zobacz post
    o alfach słyszałem ze sie pieprzą ?
    Nie wiem jak alfy, ale Alfiści mają branie i często im się zdarza...
    A tak powaga, ja w maździe miałem osady w baku, objawiało się to tym, że w ogóle nie było mocy na niskich obrotach i auto potrafiło zgasnąć podczas ruszania na środku skrzyżowania. Wlanie STP i wymiana filtra paliwa pomogły. Koszty STP to ok 15-20 zł za buteleczkę i pełnego baku to ze 200
    Jak eksploatować alfę? Często sprawdzać poziom oleju, zwłaszcza że to TS, olej mieć porządny, a nie z ruskiej beczki i zalany pod górną kreskę wskaźnika, auto kochać i przytulać Kręcić można spokojnie, nieraz wyprzedzam 3 tiry pod rząd, za każdym razem do ok 6k na trójce i temperatura nawet się nie ruszy. Ale ponoć często kręcony TS lubi olej łyknąć - nie wiem, bo na razie po 900km nie ubył mi nawet gram.
    jesli dam gaz do dechy to idze ładnie jesli normalnie chce jechac dusi
    Ja zawsze myślałem, że gaz do dechy, to normalnie
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Kolego piterptf zastosuj się do tego co napisali już poprzednicy i wypróbuj preparat STP - Formuła do silników zasilanych LPG. Taniej chyba nie da sie nic zakombinować :/

http://www.olejesamochodowe.com.pl/g...d=FLPG&lang=pl

o alfach słyszałem ze sie pieprzą ? ile w tym prawdy? i jak najlepiej ekspatować no i czy mozna wstawiac ja czesto na wysokie obroty? pozdrawiam
    Co do posiadanego przez Ciebie silnika - sam wprawdzie jeżdżę BOXER-em, jednak z tego co piszą Koledzy na forum 8-zaworowe TS-y to udane (tj. twarde i dość niezawodne) konstrukcje w porównaniu do jednostek 16-zaworowych. Jeśli tylko nie kupiłeś auta z zajeżdżonym silnikiem powinieneś być zadowolony i tego Ci życzę
    Ostatnio edytowane przez as ; 08-10-2009 o 10:28
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

skrzat
    Gość

Domyślnie

Kolego albo masz zapieczony wtrysk albo któryś przelewa. Można to sprawdzić w prosty sposób demontując wtryski i przelewając przez nie odrobinę benzyny za pomocą wężyka i strzykawki (kiedyś pisałem o tym na forum). W przypadku, gdy wtrysk będzie przelewał, to nic już z tym nie zrobisz i musisz go wymienić (spokojnie kupisz używkę). Powodzenia.

piterptf
    Gość

Domyślnie

Dzieki dzieki, dzisiaj jeszcze nie kupilem specyfika tego ale zagrzała mi sie do 90 stopni zabrałko mi gazu i na benzynie coraz mniej dusiło, a nawet pozwole sobie uzyc słowa dośc ładnie szedł

---------- Post dodany o godzinie 14:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:35 ----------

No i koledzy, własnie jest sprawa jak tam ze spalaniem gazu w 1.8 TS jezdze w sumie spokojnie góra 3.5 tyś obortów i spalanie w miescie (bez duzych korków) mam 20zł/60km ? iść z tym jutro do gazownika czy to normalne spalanie? bo troche za duzo mi sie wydaje