Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: pomocy sprzęgło czy skrzynia? 2.4 jtd

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie pomocy sprzęgło czy skrzynia? 2.4 jtd

witam dziś pojawił się nie lada wielki problem. gdy odpaliłem alfe to z okolicy skrzyni słychać było takie delikatne chrabotanie popiskiwanie rzezienie nie wiem jak to dokładnie opisać, lecz przy delikatnym naciśnięciu sprzęgła to chrabotanie ucichło. następnie jadąc ciężko mi wchodziły biegi a sprzęgło tak jakby lżej sie wciskało po czym puszczając gaz na biegu od strony skrzyni wydobywa sie takie dziwne buczenie jęczenie dość stonowane a przy dodawaniu gazu wyskakują biegi. no i jestem teraz całkowicie załamany bo nie wiem co jest grane czy skrzynia czy sprzęgło?? dodam że juz wcześniej sprzęgło od czasu do czasu sporadycznie ślizgało..

jas.bu
    Gość

Domyślnie

skrzynia tak czy siak do zrzutu, a w 2,4 to raczej bez odkręcenia sanek nie da rady...
    Brzmi jak awaria skrzyni (ale skoro sprzęgło było już zużyte...)

Możesz spuścić olej ze skrzyni i zobaczyć czy nie jest to przypadkiem zupa z trybów...

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

kużwa mać mam nadzieje ze jednak nie

---------- Post dodany o godzinie 10:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:59 ----------

kurde w sumie biegi wyskakuja raz na jakis czas nie ciagle ale ciezko wchodza no rzezi tak jakby lozysko oporowe sie rozlatywalo

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Łozysko jest także w skrzyni, na końcach wałków... one tak samo reagują...
    sprawdź czy nie masz zupy z trybów, A skrzynia tak czy owak do zrzutu, trzeba się z tym pogodzić.
    2,4 ma spory moment obrotowy i skrzynia czasem odmawia posłuszeństwa...

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

wrociłem własnie od mechanika. nie jest ciekawie. lecz albo wodzik od zmiany biegów jest wywalony i podczas jazdy wyciaga biegi najgorzej dziala na trojce. nastepnie prawdopodobnie poduszka skrzyni i na koncu powiedzial ze skrzynia. do tego dochodzi jeszcze sprzeglo;/ tak wiec koszty to gdzies okolo 3.500 z robota. jestem po prostu zalamany. nie dosc ze wczoraj zlapalem 2 kapcie to jeszcze problem ze skrzynia i kur** wywalilo przed chwila uszczelke pod pokrywa zaworow i puscil waz od zasilania paliwa gdzies sie leje po silniki i jakis olej kapie tylko nie wiem skad chyba ze skrzyni. niestety nie mam kanalu i nie widac skad dokladnie. zaraz wezme siekiere i zaczne rabac to gowno zwane autem ;/;l/;/dolozylem do niego tyle ze kupilbym salonowke i dalej klopoty jeszcze kur** niech sie przeguby rozwala i bedzie komplet ....fuck najlepiej sprzedalbym to auto i kupil jakies male fajne i inne najlepiej benzynke. przynajmniej koszty naprawy nie sa takie masakryczne jak przy jtd i na dodatek w 166;/ kuzwa skrzynia uzywka 1200 zl niby dobra.skad kurwa taka cena?? co ona ze zlota jest?? sprzeglo luka 850 zl kpl nie wspomne o valeo;/ ciekawe co jeszcze sie spierdzieli ;/;/

Rozumiem uniesienie, dlatego ostrzeżenie bez punktów
    Ostatnio edytowane przez fiergloo ; 16-10-2009 o 17:32

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał SYSUNIAdq Zobacz post
    wrociłem własnie od mechanika. nie jest ciekawie. lecz albo wodzik od zmiany biegów jest wywalony i podczas jazdy wyciaga biegi najgorzej dziala na trojce. nastepnie prawdopodobnie poduszka skrzyni i na koncu powiedzial ze skrzynia. do tego dochodzi jeszcze sprzeglo;/ tak wiec koszty to gdzies okolo 3.500 z robota. jestem po prostu zalamany. nie dosc ze wczoraj zlapalem 2 kapcie to jeszcze problem ze skrzynia i kurwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaa wywalilo przed chwila uszczelke pod pokrywa zaworow i puscil waz od zasilania paliwa gdzies sie leje po silniki i jakis olej kapie tylko nie wiem skad chyba ze skrzyni. niestety nie mam kanalu i nie widac skad dokladnie. zaraz wezme siekiere i zaczne rabac to gowno zwane autem ;/;l/;/dolozylem do niego tyle ze kupilbym salonowke i dalej klopoty jeszcze kurwa niech sie przeguby rozwala i bedzie komplet ....fuck najlepiej sprzedalbym to auto i kupil jakies male fajne i inne najlepiej benzynke. przynajmniej koszty naprawy nie sa takie masakryczne jak przy jtd i na dodatek w 166;/ kuzwa skrzynia uzywka 1200 zl niby dobra.skad kurwa taka cena?? co ona ze zlota jest?? sprzeglo luka 850 zl kpl nie wspomne o valeo;/ ciekawe co jeszcze sie spierdzieli ;/;/
    a skrzynia uzywka z innej marki autka jest za darmo nie trza tez płacic no posypało ci się groznie moze mechanik sie myli ze tyle usterek ci znalazł

Alfa i jej ochroniarz

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SYSUNIAdq Zobacz post
    ............. sprzeglo luka 850 zl kpl nie wspomne o valeo;/ ........
    Ja kupowałem czerwcu kompletne nowe sprzęgło Valeo i kosztowało 560 zł .

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Kolego spokojnie!
    Po pierwsze trzeba zrzucić skrzynię,
    Po drugie może tylko łożysko w skrzyni wymienić? Może reszta OK? Tzreba skrzynię rozebrać i tyle.
    Jezeli docisk i łożysko oporowe jest OK możesz nabić tarcze sprzęgła za 150 zł (zaraz forum mnie zje za ten komentarz, ale niech dalej leją castrol...) Docisk w JTD wytrzymuje 3 tarcze sprzęgła.
    Myślę, że zmieścisz się w 1500 - 2000zł, tylko powoli i spokojnie!

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

dzieki za wsparcie koledzyyy ale kurde wszystkie te usterki sa widziane gołym okiem. teraz sie zastanawiam czy remontować skrzynie czy po prostu kupic uzywana..... co radzicie? sprzeglo napewno bedzie nowe nie bede sie bawil w nabijanie bo i tak pewnie docisk polecial skoro zepoli juz lozysko ....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego jedną używaną skrzynię to już masz po co ci druga? No chyba że chcesz kupić nową
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)