Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Niebezpieczny abs w alfie 145

Bob1897
    Gość

Domyślnie Niebezpieczny abs w alfie 145

Kupiłem to auto tydzień temu a już zaczynam mieć go dość. Abs dziwnie buczy gdy się załącza i co jakiś czas po prostu blokuje hamulec. Robi się on sztywny i nijak nie można go wcisnąć. Dzieje się tak głównie przy zwalnianiu do małych prędkości i wyjeżdżaniu np z parkingu. Auto wtedy po prostu nie hamuje (nie mozna przecież wcisnąć hamulca ) i robi się bardzo niebezpiecznie. Czy na tą awarię mogło mieć wpływ to, że poprzedni właściciel przez miesiąc jeździł z uszkodzonym (ponoć przez mechanika) czujnikiem abs, którego potem wymienił na nowy? Należy dodać, że na początku użytkowania przeze mnie samochodu często włączała się kontrolka od absu, ale potem to ustąpiło.

Samochód gwiżdże przy większych prędkościach ale to wg mechanika wina skorodowanych tarcz hamulcowych z tyłu.

Miał ktoś podobny problem?

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Myślę że czujnik absu możesz odrzucic- w poprzedniej Alfie miałem z czujnikiem podobnie i nie miało to wpływu na prace hamulców. Poprostu ABS nie działał.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

sław
    Gość

Domyślnie

ja jezdze na uszkodzonym czujniku abs juz dwa miesiace ale hamulce dzialaja normalnie tzn jak sie zaswieca kontrolka to blokuja sie kola przy gwaltownym chamowaniu czylki ok a gdy zgasnie abs dziala jak powinien dodam ci ze czujnik mam uszkodzony bo sam go uszkodzilem przy wymianie zawieszenia

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Wg mnie podciśnienie z serwo Ci ucieka.
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Pingwin
    Gość

Domyślnie

czemu kupiłeś auto, które nie hamuje?
    a co ci gwiżdze? a może świszczy? jesli świszczy to są wypaczone ze starości uszczelki w drzwiach. Wody nie puszcza ale powietrze swoje robi na prędkości wyżej 60 km/h

Bob1897
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    czemu kupiłeś auto, które nie hamuje?
    a co ci gwiżdze? a może świszczy? jesli świszczy to są wypaczone ze starości uszczelki w drzwiach. Wody nie puszcza ale powietrze swoje robi na prędkości wyżej 60 km/h
    co do gwizdania czy tam świszczenie to winne są tarcze. Jak kupiłem to hamowało, problem pojawił się po zrobieniu 500km

---------- Post dodany o godzinie 11:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:42 ----------

Cytat Napisał Matt21 Zobacz post
    Wg mnie podciśnienie z serwo Ci ucieka.
    To byłoby możliwe. Tylko czy można to jakoś samemu naprawić, czy serwis koniecznie? Dzisiaj byłem u mechanika, który jako jedyny w okolicy podłącza pod komputer fiatowskie samochody, niestety wolny termin ma dopiero w poniedziałek...

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Bob, myślę po prostu że kupiłeś zajechane auto i teraz będziesz psioczył. Jeśli coś takiego przeoczyłeś na jeździe próbnej. A może wcale nie jeździłes..... .
    155 V6 była
    155 TS była
    156 V6 była
    156 GTA była
    155 TS była
    x3 japonce były
    156 V6 była
    x1 japoniec jest. Zycie.

sebastianpol
    Gość

Domyślnie

ja z doswiadczenia to alfa ma poprostu słabe hamulce raz mi przyszło awaryjnie hamować to jakby nie doświadczenie to bym wjechał w inne auto które wyskoczyło mi na czerwonym a mam porównanie z renault scenic który ma o połowę krótszą drogę hamowania a jak ktoś nie zapnie pasow to przy hamowaniu lata jak zwłoki, pozatym raz wymieniałem szybę bo kumpla z imprezy wiozłem i przy ostrym hamowaniu wybił szybę a w alfie niema tego zbyt słabe hamulce posiada jak na tą masę pojazdu

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

załóż nowe tarcze, klocki (jeśli są zwichrowane). Wymień płyn hamulcowy, wróć na forum i daj znać czy pomogło. To części eksploatacyjne, a Ty masz już "dość jego"...

Pepesz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sebastianpol Zobacz post
    a w alfie niema tego zbyt słabe hamulce posiada jak na tą masę pojazdu
    Nie wiem czy masz wersje z abs-em i tarczami z tyłu ale ja takową mam i nie narzekam. Nie raz zdarzało mi się z 5 osobami na pokładzie hamować z 130 do 60 na całkiem przyzwoitym dystansie. W porównaniu z samochodami podobnego segmentu i rocznika śmiem twierdzić że na pewno nie są gorsze. Brat się przesiadł z golfa mk3 1997 ( nie wiem czy tam były jakieś modernizacje hamulców na przestrzeni lat) na chwile do Alfy i mówi "ja pier*ole jakie to ma czułe hamulce"