witam wszystkich jestem szczęśliwym posiadaczem Alfa Romeo 145 1,6 16V TS i mam kilka pytań dotyczących tego cacka:
1. najbardziej nurtujący - jestem świeżo po swapie silnika (kupiłem trupa i powoli remontuje) gdy odpalam na zimnym nie ma żadnych stuków , klekotania itp, lecz gdy złapie już trochę temperatury to dźwięk na wolnych obrotach przypomina diesla, zbiera się dobrze, w czym rzecz?
2. mam też cuda wianki z obrotami silnika gdy dojeżdżam do np. świateł i wduszę sprzęgło obroty rosną do ok 2000 gdy auto się zatrzyma to spadają nieco powyżej 1000 czy to wina przepustnicy i silnika krokowego, czy konieczna jest adaptacja parametrów po ich wyczyszczeniu (przep. i krokowca) i jak ją zrobić?
3. silnik na luzie lekko przebiera (nierówno pracuje-jakby mini skoki obrotów)?
4. czy to norma, że przy temperaturach powietrza rzędu 4-8 stopni C wskazówka temp jest na pierwszej kresce powyżej 50st. temp. rośnie dopiero gdy postoję np. w korku?
5. czy można coś zrobić by szyby opuszczały się i podnosiły bez problemów często przód szyby podnosi się wolniej niż tył i szyba się nie domyka (wyskakuje z ramki?
6. dramatyczne parowanie szyb czy zmiana filtra kabinowego coś pomoże(nie mam klimy)?
7. poszukuję dobrego mechanika co się zna na Alfach w okolicy Rawicza w promieniu 60 kilometrów
Uff to chyba wszystko co mnie męczy na ten moment. Pozdrawiam![]()