Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: 1.4 TS Przeplywka

MoDy
    Gość

Smile 1.4 TS Przeplywka

witam

Chcialbym aby w tym temacie wypowiedzieli sie osoby posiadajace 145 1.4TS po lifcie, lub osoby znajace ten model.

Problem polega na tym ze samochod sie czasami dlawi i spala zaduzo paliwa (powyzej 11l. w cyklu mieszanym) na samochodach sie znam ponad przecietnie bo jestem mechatronikiem samochodowym, ale chcialbym sie dowiedziec od doswiadczonych uzytkownikow tego samochodu czy moge podpasowac jakas przeplywke z innego autka bo wiadomo ze orginalna kosztuje troszke zaduzo

czytalem duzo tematow na ten temat ale chcialbym poznac wiecej konkretow

Z gory dziekuje

tytus
    Gość

Domyślnie

witam
    odrazu ci przypomne ze to jednak alfad wiec radze ci jednak odrazu zalozyc orginal boscha do tego silniczka to bedzie 280 218 001 koszt ok. 470zl(troszke duzo)

moj po wymianie przeplywki i sondy pali ok. 9l w cyklu mieszanym a jezdze raczej szybko

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał MoDy Zobacz post
    witam

Chcialbym aby w tym temacie wypowiedzieli sie osoby posiadajace 145 1.4TS po lifcie, lub osoby znajace ten model.

Problem polega na tym ze samochod sie czasami dlawi i spala zaduzo paliwa (powyzej 11l. w cyklu mieszanym) na samochodach sie znam ponad przecietnie bo jestem mechatronikiem samochodowym, ale chcialbym sie dowiedziec od doswiadczonych uzytkownikow tego samochodu czy moge podpasowac jakas przeplywke z innego autka bo wiadomo ze orginalna kosztuje troszke zaduzo

czytalem duzo tematow na ten temat ale chcialbym poznac wiecej konkretow

Z gory dziekuje
    Opel Corsa Ecotec. Nie pamiętam dokładnie, ale ja miałem bodajże z silnika 1,0. To jest ten sam Bosch, co w AR 145/6 z sinlkiem 1,4 TS po lifcie. Podejrzewam, że inne Ecotec'i też mogły mieć tą samą przepływkę. Pozdrawiam.

tytus
    Gość

Domyślnie

no ale co to zmienia jesli numer boschowski jest ten sam to cena tez jest taka sama :d

---------- Post dodany o godzinie 11:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:35 ----------

no chyba ze chcesz kupic przeplywke innej firmy to sa za 190zl (MTM)
    - http://www.przeplywomierz.pl/sklep,2...,312582,0.html

no ale czy taka przeplywka podziala tyle co boscha to nie wiem, w tym temacie musza wypowiedziec sie osoby ktore ja testowaly

---------- Post dodany o godzinie 11:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:42 ----------

taniej to juz chyba tylko uzywki

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał tytus Zobacz post
    =
    I nie wiem czy w tym przypadku nie lepszy wybór, bo wielu narzeka na te zamienniki. Kiedyś znalazłem przepływomierze Magnetti Marelli które były zamiennikami tych Bosch-ów, cena była niższa o jakieś 100 zł.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

no ale co to zmienia jesli numer boschowski jest ten sam to cena tez jest taka sama :d

---------- Post dodany o godzinie 11:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:35 ----------

no chyba ze chcesz kupic przeplywke innej firmy to sa za 190zl (MTM)
    - http://www.przeplywomierz.pl/sklep,2...,312582,0.html

no ale czy taka przeplywka podziala tyle co boscha to nie wiem, w tym temacie musza wypowiedziec sie osoby ktore ja testowaly

---------- Post dodany o godzinie 11:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:42 ----------

Różnica jest zasadnicza, bo np w salonie Opla ten przepływomierz jest około 150 zł tańszy niż w ASO Alfy... Poza tym opli jest więcej i można taką przepływkę zdobyć z auta po wypadku, ale lepszą niż nowy zamiennik. Tak, jak u góry kolega napisał nawet nowe zamienniki nie spełniają zazwyczaj swoich zadań, a kupując używany i sprawny oryginał wydatek jest o wiele mniejszy.

Jumbix
    Gość

Domyślnie

Ja znalazlem uzywke od 147 1.6TS zalozylem i dziala. Fakt spalanie duze. Ale lepiej niz na starej gdyz byla calkowiciee padnieta koszt ok 150PLN.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

No i zwiększenie kosztów paliwa "zje" Ci te parę groszy oszczędzone na przepływce
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

tytus
    Gość

Domyślnie

ja od jakiegos madrego goscia dowiedzialem sie ze wklad tej przeplywki jest taki sam jak w przeplywce do 1.6TS tylko roznia sie srednica obudowy, ta przeplywka do 1.6 kosztowala 280 takze sie skusilem<lol> i wymienilem tylko sam wklad
    Alfa chodzila jak marzenie przez jakies 10km pozniej doszlo do wybuchu w ukl. wydechowym i rozsadzilo tlumik koncowy i srodkowy
    Od tej pory jak mam cos wymieniac w belli to wole poczekac odlozyc troche kasy i zrobic raz a dobrze na orginalnych czesciach

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

ja od jakiegos madrego goscia dowiedzialem sie ze wklad tej przeplywki jest taki sam jak w przeplywce do 1.6TS tylko roznia sie srednica obudowy, ta przeplywka do 1.6 kosztowala 280 takze sie skusilem<lol> i wymienilem tylko sam wklad
    Alfa chodzila jak marzenie przez jakies 10km pozniej doszlo do wybuchu w ukl. wydechowym i rozsadzilo tlumik koncowy i srodkowy
    Od tej pory jak mam cos wymieniac w belli to wole poczekac odlozyc troche kasy i zrobic raz a dobrze na orginalnych czesciach
    Odnośnie przepływomierzy było już tutaj wiele postów, ale zawsze trzeba zwracać uwagę na numer seryjny wkładu. Nawet w silnikach 1,6 było co najmniej dwa rodzaje przepływek, więc ten, kto ci to poradził zbytnio o tym pojęcia nie miał. Szkoda tylko, że Ciebie to kosztowało pieniądze i zdrowie, a nie takich doradców.