Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: moc w 156 2.5 V6

krris78
    Gość

Domyślnie moc w 156 2.5 V6

Witam
    wydajem i sie ze moja alfa 156 nie jezdzi tak jak powinna. Tzn. mam wrażenie ze brakuje jej mocy szczegolnie w wiekszym zakresie obrotów silnika tak powyżej 4 tyś. Samochód był podpinany do komputera w serwisie fiata. Wyszedł błąd sondy lambda i chyba jeszcze jakis błąd czujnika spalania stukowego. Moze jest to wina przepływomierza ale po odłączeniu przepływomierza samochod praktycznie zachowuje sie bez zmian. Aha.... jeszcze jedno czy to tez moze byc wina źle ustawionego rozrządu? i jak to sprawdzić? Wydaje mi się , że gdyby była to wina rozrzadu to po podłączeniu do komputera usterka by wyszła. Są tam chyba przecież czujniki na wale korbowym, wałkach rozrządu. W razie braku synchronizacji ich wynik byłby oczywisty? Nie wiem czy mam racje

areks
    Gość

Domyślnie

Hey
    A wymieniles juz sonde??
    Ja tez mialem troche podobnie, po wymianie sondy jest znacznie lepiej...

krris78
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał areks
    Hey
    A wymieniles juz sonde??
    Ja tez mialem troche podobnie, po wymianie sondy jest znacznie lepiej...
    Nie jeszcze nie. Dzisiaj kupie świece i tez postaram sie je wymienić. Sondy jeszcze nie ruszałem. Nie chce niepotrzebnie wladowac kupe kasy w te urzadzenia elektroniczne typu sonda przeplywomierz jak sie okaze ze to własnie rozrzad źle ustawiony.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

no ale skad to podejrzenie o zle ustawiony rozrzad?? nie wiesz kto ci go ustawiał??

Marcino 156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krris78
    Wyszedł błąd sondy lambda i chyba jeszcze jakis błąd czujnika spalania stukowego.
    Skoro wyszedł Ci błąd sondy to nie rozumiem dlaczego szukasz tam gdzie nie trzeba... chyba masz czarno na bialym w czym tkwi problem, jeśli wymienisz sonde i auto będzie jeździć tak samo to wtedy bym coś kombinował.

krris78
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista
    no ale skad to podejrzenie o zle ustawiony rozrzad?? nie wiesz kto ci go ustawiał??
    Jeden taki mechanika z Warszawy mi to powiedział chyba tak na słuch poznał, nie zaglądał do środka silnika. Drugi zaś, że gdyby był zle rozrzad ustawiony to to by wszystko klekotało. I wydaje mi się, że miałoby odzwierciedlenie podczas podłączenia do komputera (tak jak mówiłem z tymi czujnikami w pierwszym poście)

Cytat Napisał Marcino 156
    Cytat Napisał krris78
    Wyszedł błąd sondy lambda i chyba jeszcze jakis błąd czujnika spalania stukowego.
    Skoro wyszedł Ci błąd sondy to nie rozumiem dlaczego szukasz tam gdzie nie trzeba... chyba masz czarno na bialym w czym tkwi problem, jeśli wymienisz sonde i auto będzie jeździć tak samo to wtedy bym coś kombinował.
    Mówisz, że od tego należy zacząć od sondy.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Skoro wykazało błąd sondy lambda, to ją najzwyklej w świecie odłącz i wtedy zobaczysz jak się zbiera samochód.
    A nie wymieniałeś rozrządu po kupnie samochodu :?:
    Przeskoczenie na rozrządzie = remont silnika = duże koszta.
    Życie z pasją!
    145 1.9 TD
    147 1.9 JTD 16V
    Lancia Delta III 1.6 JTDM

krris78
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Brzoza
    Skoro wykazało błąd sondy lambda, to ją najzwyklej w świecie odłącz i wtedy zobaczysz jak się zbiera samochód.
    A nie wymieniałeś rozrządu po kupnie samochodu :?:
    Przeskoczenie na rozrządzie = remont silnika = duże koszta.
    Tak byl robiony po kupnie samochodu. Ale dokładnie nie wiem czy była róznica w jeździe przed wymianą. Przesiadłem sie z auta o mocy 90 KM, wiec dla mnie to była duża zmiana. Teraz jak sie przyzwyczaiłem to sądze ze tam czegoś brakuje, mocy? Sąde odłącze jutro i zobacze jak jest.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Jak przy odłączonej sondzie auto odzyska moc ?????? :shock:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996