Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Kupie i wyremoontuje co wy na to?

turcjusz
    Gość

Domyślnie Kupie i wyremoontuje co wy na to?

Witam alfacholikow po dluzszej przewrie!!! Postanowilem kupic odszykawac i postawic w garażu n wsi jakas alfe i jezdzic do czasu do czasu gdy sie tam pokarze. Wybor padl na 33 bo trafilem na takie ogłoszenie http://otomoto.pl/alfa-romeo-33-C10706155.html bede ja jutro ogladal, Co wy na to? Mialem 145 w boxerze wiec silnik znam bo zozkladalem go na czzesci, a reszta co tam sie sypie? Pozdro

siwy144
    Gość

Domyślnie

Blacha lubi rudy jeść progi tylnie nadkola i tylnie błotniki to są te elementy które najczęściej korodują.

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

A zawieszenie. Sa jakies trudnodostrzegalne usterki?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

Osobiście polecałbym Ci tą sztuke: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10649630 jeżeli wygląda tak jak na zdjęciach to jest warta ceny. Moim zdaniem warto wyjśc ze sztuki która już coś sobą reprezentuje i coś w sobie ma. Zawieszenie nie jest trudne do naprawy, ale amortyzatory w stosunku do innych części są drogie.

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Straszny kibel wybrałeś... nie to że pan zadał w coś dupą, to jeszcze ruda ja zjada.

Jak masz remontować to juz lepiej: http://moto.allegro.pl/item842999032..._km_ilawa.html

mk I 1,7

Osobiście jeszcze bym poczekał. Lubię 33, jakiś czas temu była taka od 1 właściciela z pewexu - dobra baza do zrobienia ładnego auta.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał jas.bu Zobacz post
    Jak masz remontować to juz lepiej:
    mk I 1,7
    To ogłoszenie jest też do ...
    Po pierwsze: 1.7 8v i 136 cv?
    Po drugie: rok produkcji 92? IMO zwykły składak, jak to się na początku ostatniej dekady XX wieku robiło.
    Po trzecie: wersja amerykańska? Może australijska lub południowoamerykańska? ZTCW 33 nie trafiały do USA.
    Po czwarte: czy ta wersja to nie seria II, a nie I. Bo jak już MkI (czy nawet MkII) miało by się wybierać to raczej gaźnikowe Może być nawet 1.5 QV :-)

Ale obserwując jak szybko ruda zabiera MkIII to bez własnego warsztatu blacharskiego bym się nie podjął. Nie od dziś wiadomo, że szybko i tanio zrobiona blacha wytrzymuje w polskich warunkach max 2 lata. Poza tym dostępność oryginalnych części do MkI/MkII, głównie wykończeniowych może byc więcej niż mizerna. Z drugiej storny zdbany egzemplarz chętnie sam bym przygarnął.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Cytat Napisał fafa Zobacz post

Po trzecie: wersja amerykańska? Może australijska lub południowoamerykańska? ZTCW 33 nie trafiały do USA.

Faktycznie nie jest to wersja amerykańska bo takowej nie było, aczkolwiek w Australii i Nowej Zelandii 33 są obecne

Należy się cieszyć że ktoś chce ratować jeszcze jedną 33, bo niestety częściej jestem w stanie zobaczyć nową 911 baaa nawet Nissana GT-R '09 niż 33(jakąkolwiek nie mówiąc już o zadbanej ) .

Spirit
    Gość

Talking

Rób rób, ja właśnie też jestem na etapie robienia mojej 33'tki. Od jutra wyciągam silnik i robię genralkę, wszystko już kupione

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    Faktycznie nie jest to wersja amerykańska bo takowej nie było, aczkolwiek w Australii i Nowej Zelandii 33 są obecne
    O eksporcie 33 na Antypody słyszałem i wiem że istnieją tam kluby miłośników, wiec jak najbardziej zgoda :-)

Co do drugiej części - także się w całości zgadzam. Niejednokrotnie widzę znacznie starsze samochody z epoki 33 (a chociażby Golf II/III) i są zazwyczaj w zdecydowanie lepszym stanie niż ogół 33 występujących w ogłoszeniach krajowych.

Przyznam jednak, że trzeba sporo samozaparcia w kompletnym remoncie 33. Na pewno pomocny w tym byłby jakiś pobliski "szrocik" z kilkoma sztukami przeznaczonymi na części. W mojej okolicy nie jest o to łatwo, więc szczęściem należy nazwać znalezienie "dawcy" podszybia w idealnym stanie.
    Zresztą zastanawia mnie jak to się dzieje, że w jednych egzemplarzach gniją zupełnie inne elementy niż w innych? Ja mam bak + wlew w nienagannym stanie, ale już wewnętrzne tylne nadkole z osłoną amorka rozleciało się w proch...?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 07-12-2009 o 15:24
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS