Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Buczy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie Buczy

Witam!

Proszę o pomoc w lokalizacji problemu..

Od jakiegoś czasu moja Alfa coraz bardziej buczy. Nie jest to kwestia opon. Obstawiam łożyska bądź półosie albo przeguby? Nie wiem..

Objawia się to tym że przy małej prędkości tak do 50kmph jest wszystko raczej ok może minimalnie za głośno, potem stopniowo narasta, przy 100kmph jest już głośno ZA bardzo... Kiedyś Alfa była cichutka w środku .. Hałas jest typowym buczeniem, nie jest to terkotanie, strzelanie więc może nie przeguby ani półosie.. może właśnie łożysko?

Nasila się przy skręcie w lewo, jak mam ostry zakręt w lewo i lecę tak z 70kmph to słychać dużo głośniej, przy tej samej sytuacji tylko w prawo buczenie jak by ucicha znacznie - może całkowicie.. Kręcąc kołami przednimi nic nie ma niepokojącego, auto stało na podnośniku, kręciliśmy kołami, szarpaliśmy z mechanikiem i stwierdził że raczej nic nie słychać ale to MOŻE być łożysko bo ciężko wyczuć czy zużyte..

Da się jakoś sprawdzić konkretniej żeby być pewnym i nie wywalać kasy w błoto?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Mechanik z praktyką i doświadczeniem wyczuwa takie rzeczy w momencie, więc coś tutaj jest nie tak, albo mechanik nie wyczuwa, albo to początek końca łożyska i dlatego koło nie stawia jeszcze oporu na podnośniku oraz nie ma szumu przy jego wolnym obrocie ani luzu. Twoje objawy ewidentnie wskazują na zużyte łożysko z prawej strony, więc poszukaj kogoś, kto lepiej się zna na mechanice, bo wymieniać części po kolei raczej nie ma sensu. Czasem też "zząbkowane" opony lubią tak szumieć, ale wtedy słychać to cały czas.

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

To było ASO Fiat.. mechanik raczej miał duże doświadczenie bo tylko w kilku miejscach musiałem podpowiadać np. gdzie jest filtr oleju i że dołem go trzeba wyciągnąć, że powietrza też polecają dołem wymieniać (ale udało się górą).. no mniejsza z tym .

To może faktycznie podjadę do jakiegoś zakładu żeby sprawdzili lepiej..

Alfa166_3,0
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Najlepiej podjechać do warsztatu zajmującego sie diagnostyką. Podniosą auto, za pomocą rozpędzarki wprawią koła w ruch (około 100 km/h) wtedy wystarczy tylko posłuchać z którego kołą dobiegają odgłosy i jakiego są typu. Koszt niewielki (około 20zł za wszystkie koła) a nie narazimy sie niepotrzebnie na zmiane łożyska za 300 zł
    Ostatnio edytowane przez Alfa166_3,0 ; 13-12-2009 o 18:53

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    To było ASO Fiat.. mechanik raczej miał duże doświadczenie bo tylko w kilku miejscach musiałem podpowiadać np. gdzie jest filtr oleju i że dołem go trzeba wyciągnąć, że powietrza też polecają dołem wymieniać (ale udało się górą).. no mniejsza z tym .

To może faktycznie podjadę do jakiegoś zakładu żeby sprawdzili lepiej..
    Eeeeh. ASO i ich "mistrzowie". W moim mieście powstał kiedyś też salon Fiata z serwisem. Miałem wtedy Tipo i zadzwoniłem z pytaniem o wymianę wahacza, na co uzyskałem odpowiedź: - Niestety Tipo nie serwisujemy....! Widać mieli specjalizację tylko na 126p FL...

Wracając do buczenia, to zrób tak, jak masz wyżej napisane i będziesz miał jasność.

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Pojechał bym do takiej stacji nawet jutro ale obawiam się że nigdzie w okolicy tego nie ma.. Chyba że ktoś ode mnie może mi wskazać?

Pojadę do innego mechanika póki co.. Rolki mi odsłuchał w wielorowkowym poprawnie, to i łożysko może wyczuje..

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

W Fiacie przy okazji przeróbki wydechu poprosiłem czy mogę rozpędzić koła na podnośniku i rozpędziłem do 120 kmph i buczy łożysko prawe jak jeden wielki ul. Niestety, do wymiany..

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Jak moge się wtrącic, miałem to samo przy przebiegu ok 170tys i było tak samo jak u ciebie że niby jedno do wymiany, a za kilka dni zaczeło buczeć następne, więc szkoda nerwów i wymień odrazu 2 naraz
    Ale to tylko moje doświadczenia.
    pzdr

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    Jak moge się wtrącic, miałem to samo przy przebiegu ok 170tys i było tak samo jak u ciebie że niby jedno do wymiany, a za kilka dni zaczeło buczeć następne, więc szkoda nerwów i wymień odrazu 2 naraz
    Ale to tylko moje doświadczenia.
    pzdr
    Przy wymianie i tak płacę za robociznę każdego z osobna wiec nie zaoszczędzę tym sposobem, a koszt samego łożyska też nie jest, niestety, mały..

Kayrol
    Gość

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item855525236_...od_piasta.html

no niestety, ale moim zdaniem jeśli oba są fabryczne to po wymianie jednego wysypie się następne i i tak będzie buczeć i tak nie musisz kozystac z mojej rady ale bym wymienił oba.

Tak się składa ze odszukałem fakture za wymiane łożysk i cena wymiany strony to 120zł w ASO czyli z dobrym wiatrem cena operacji zamknie się w ok.750zł xD

Ale to cena za nienaganną cisze w samochodzie.
    Ostatnio edytowane przez Kayrol ; 21-12-2009 o 20:54