Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problem z ustawieniem KĄtu koła przód

greg_117
    Gość

Domyślnie Problem z ustawieniem KĄtu koła przód

Witam serdecznie jestemtu nowy iPotrzebuje szybko pomocy. Gdyz kupilem alfe romeo i kat koła jest zły...mechanik ogladali wahacz jest prosty... nie widzial zadnych luzow;/ i na amortyzatorze nie ma regulacji pochylu koła ;/ jest tak,ze koło od strony pasażera - doł chowa sie pod autka znów gora koła uciaka na zawnatrz cos takiego " / " Pomocy ;/ a i jakies drgania na kierownucy sie pokazaly i jak mialem auto na podnosnikutopodczas odkrecania kola,ktore ma zly kat wąłsniemaluzy ...chodzi gora-dół ;.mozełozyskowysiadło ?? Pomozcie szybko ;/;/

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Kata pochylenia kola nie ma w 155.Tego sie nie reguluje.U mnie byl podobny problem.Okazalo sie ze krzywy jest amortyzator.Najlepiej by bylo zdjac McPhersona i obejrzec go z kazdej strony.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    inowrocław

Domyślnie

Rzeczywiście może to być krzywy amortyzator.Wydaje mi się też możliwa inna opcja-mianowicie wachacz który jest założony ,jest od innego modelu auta i pomimo tego że jest podobny,to może być krótszy.Nie mówię że jest tak na 100%,ale jest to również możliwe.
    karolkos

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998

Domyślnie

Cytat Napisał karolkos Zobacz post
    Rzeczywiście może to być krzywy amortyzator.Wydaje mi się też możliwa inna opcja-mianowicie wachacz który jest założony ,jest od innego modelu auta i pomimo tego że jest podobny,to może być krótszy.Nie mówię że jest tak na 100%,ale jest to również możliwe.
    I tak może być, na 90% wahacz jest od Tipo/Tempry a nie od AR145/146155/Marea.
    Tipo/Tempra ma wahacz jakieś 1,5cm krótszy. Niech mechanik zmierzy długość jednego i drugiego wahacza.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    inowrocław

Domyślnie

Cytat Napisał phantom71 Zobacz post
    I tak może być, na 90% wahacz jest od Tipo/Tempry a nie od AR145/146155/Marea.
    Tipo/Tempra ma wahacz jakieś 1,5cm krótszy. Niech mechanik zmierzy długość jednego i drugiego wahacza.
    Na Allegro często są w sprzedaży wahacze do włoskich aut, które często są opisywane jako pasujące do większości modeli alf i fiatów.Mnie jednak Pan prowadzący w sklepie z częściami do włoskich aut,szybko wyprowadził z błędu i dobrał mi wahacze takie jak powinny być, krytykując jednocześnie tych którzy wciskają byle co.Oby było tak jak przypuszczamy.Wymienisz wahacz i wszystko będzie śmigać.
    karolkos

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Zawsze przy wymianie wahacza trzeba nowy porównać do starego. Jak te mechaniory mogli założyć za krótki wahacz?????

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    inowrocław

Domyślnie

Z tego co się orientuje (kolega Greg 117 pisal ze mną na gg), to nabył niedawno swoją alfkę i własnie zaniepokoiło go to jak koło stoi.Podejrzewałem z początku że wahacz jest skrzywiony,ale mechanik ponoc wszystko oblookał i na wyglad jest ok.Nie mniej jednak może być właśnie tak że poprzednik założył krótszy wahacz i dlatego kolo stoi krzywo
    karolkos

greg_117
    Gość

Domyślnie

Tak tak pisałemz Toba na gg. I prawdaogladane były wahaczei byly proste... bez zadnych luzow ;/moze to jest jak mowicie "krotki" wahacz badz ten amortyzator cos wali ? ;/;/ i zauwazylemkolejny problem gdyz mialem autko na podnosniku i podczas odkrecania kola włąsnei tego co stoi krzywo ma jakiesluzy gora-dół tak jakby lozysko bylo rozwalone ;/ nie mam zielonego pojecia kurde jutro moge porobic fotki i mozecos sie dopatrzy po nich ?

greg_117
    Gość

Domyślnie

witam. Ogladane były amory i podobno sa proste. dzis znow zauwazylem,ze jak autko stoi i ruszam kolem (znaczy rekoma ruszam) to czuje w kole luzy....;/ czyzby wahacze czy lozysko koła ? z obu stron taki luz czuc lecz od strony tegozlego kata kola jest bardziej wyczowalny;/ juz wogole nie mam zielonego pojecia co to jest kurde ;/;/;/ mam zdjecia jak auto wyglada spod spodu ale czy to cos da ?;/;/ milei zmierzyc wahacze alenie mieli juz czasu i nie zrobili mi tego ;/;/ widzialem na ALLEGRO kompletny wahacz ( prawa + lewa) za 300 zł warto?

linki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e0838e437.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e0f3b2415.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8a80a4247.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0379beeb8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ce599dccd.html

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    inowrocław

Domyślnie

Na zdjęciach nic specjalnego nie widać.Wahacz jak wahacz,łącznik stabilizatora i niby wszystko jest ok.Nie mniej jednak musi być jakaś przyczyna że piasta,a przez to i koło nie stoją w pionie.Mimo wszystko będę się upiarał przy nie takim wahaczu jak powinien być.Co do łożysk to pewnie są wytłuczone,ale to nie może być powowdem że dół koła jest wciągnięty pod spód auta.Nawet gdyby były wielkie luzy na łożysku to efekt był by odwrotny czyli dół koła na zewnątrz,bo ciężar auta wymuszał by takie zachowanie.Nie jestem mechanikiem,ale wydaje mi się że właśnie tak by było
    karolkos