Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: brak kontroli nad nawiewem:((

Guzio1
    Gość

Domyślnie brak kontroli nad nawiewem:((

witam
    od wczoraj przestało reagować mi pokrętło od kierunku nawiewu,obojętnie w którą strone ustawie to dmucha mi na tył, twarz ale tylko prawa strona i nie umie zaskoczyć, poczytałem sobie wasze posty i zdemontowałem radio bo jak je montowałem to lekko nie weszło i myślałem że to będzie tym powodem-ale dalej jest jak jest, rozkręciłem schowek i cały bok ,to zauważyłem że silniczki nie reagują wogule. Przy odpaleniu zapłonu to słychać klapki jak się ustawiają
    i dmucha powietrze cały czas nawet jak wentylator wyłączę i co najlepsze bo tylko ciepłe powietrze (dobrze że zima jest ) i najgorsze bo nie ma nawiewu na przednią szybę i nogi z przodu.'
    Czy dobrze myślę i jest to wada tego pokrętła czyli sterownika ,czy tych klapek bo silniczki to chyba dobre będą co?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar SzlendaX
    Mieszka w
    Kolno
    Auto
    156 Sport Wagon 1.9 JTD + Chip Madeno Citroen C5 X7 Tourer 2.0 16v

Domyślnie

sprawdz bezpiecznik...

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Witam
    jezeli odlaczales akumulator, po podlaczeniu aku i przekreceniu kluczyka , odczekaj az klapki od nawiewu poustawiaja sie na wlasciwe pozycje.
    Trwa to okolo 1 minuty
    Mozesz rowniez w tej sytuacji , odlaczyc na chwile akumulator i przeprowadzic procedure j/w
    przetestowane na wlasnym aucie po wyjeciu aku do ladowania

ViP Rowerzysta Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)

Domyślnie

Może tu coś wyczytasz dla Siebie
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...e_nawiewu.html

Kiedyś ktoś pisał o resecie klimy, gdzie po resecie klapki się kalibrują czy jakoś tak.
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...

Guzio1
    Gość

Domyślnie

Wielkie D..... za ten link, dużo mi pomógł i wydaje mi się ze to będzie to. ,ale dzisiaj jak wracałem z pracy i po dojechaniu do domu (to jakieś 40 km) odblokowało się i zaczęło pracować ustawienie nawiewu, temperatura dalej nie reaguje (cały czas ciepłe powietrze),a i dzisiaj oświetlenie od pokręteł zgasło i nie odpala, gdzie cała deska świeci.
    nic jutro wymontuje silniczki i posprawdzam je. ach bym zapomniał- jak wracałem to temperatura na silniku niedoszła do 60-tki nawet (pompa wymieniana w lipcu na nową) i poziom w zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy spadł poniżej minimalnej,ale wszystko suche jak sprawdzałem, co tym razem i czy to powiązane? czy czujnik pada-ale skazówka nie skacze,stabilna jest? i zauważyłem szybki spadek skazówki paliwa jak na taki odcinek jazdy? czyżby to początek moich pro..... z alfą? ((

---------- Post dodany o godzinie 20:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:01 ----------

.....dodając co do pytania ze strony "Jacka 1968" to akumulatora nie odłączałem jeszcze, jutro będę próbował wszystkiego i zobaczę co jest grane- do jutra.......

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

jtd ma to do siebie, że sie wolno nagrzewa jak się jezdzi na emeryta, po drugie nagrzewnica odbiera mu strasznie dużo ciepełka, po trzecie jak robisz krótkie trasy to ciężko go zagrzac w zimie.

Guzio1
    Gość

Domyślnie

witam.....
    dwa dni już walczę z tym nawiewem i zaczynam szału powoli dostawać, wszystko niby działa prąd dochodzi(miernikiem sprawdzane), przy odpalaniu zapłonu wszystko chodzi-klapki się ustawiają no i ok, a jak chcę poustawiać ja ja chcę to nie reaguje wogule, dalej ustawia się tak jak ona chce i tylko tak,jedynie szybkością wiatraka mogę regulować- pod komputer się podpiąłem i wyskakuje mi jeden błąd ale nie umie program odczytać go i nie wiem czy to czasami jest to????? a czy czujnik temperatury w środku nie wpływa na to i komputer po prostu zgłupiał ?? co ja mam zrobić z tym jeszcze?????