Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: co jest?nie pali na ciepłym

robertbartus
    Gość

Domyślnie co jest?nie pali na ciepłym

POMOCY!!!moja alfa 156 2.0 TS nie zapala na ciepłym silniku.To jest taki problem,jestem po wymianie czujnika wału(gasł i zapalała po 20min.)no więc wymieniłem ten czujnik położenia wału,po przejechaniu ok.1000km zaczeła się zapalać kontrolka czerwona nie wiem czy od wtrysków czy świec po zapaleniu tej kontrolki automatycznie włącza się się wentylator chłodzenia cieczy,ta kontrolka czasem świeci się czały czas a czasami gaśnie a wentylator razem z tą kontrolką przestaje pracować i miga jak śię jej zachce,po postoju nie większym niż 5min auta niestety nie odpale(po ok 20min.nie ma problemu z zapaleniem)POMÓŻCIE alfaholicy

---------- Post dodany o godzinie 00:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:18 ----------

Alfaholicy pomocy!!!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wentylatorem steruje ECU, który jeśli nie "widzi" czujnika temperatury płynu to uruchamia wentylator. Masz najprawdopodobniej uszkodzony ten czujnik lub jego podłączenie. Czujnik jest wkręcony w obudowę termostatu.

santa_daro
    Gość

Domyślnie

Mialem podobnie, jak sie auto zagrzalo nie odpalilo za zadne skarby. Trzebabylo odczekac az ostygnie ponizej 50 stopni i wtedy. Jak twierdzi elektronik byly zbyt duze spadki napiec jak sie zgrzal, z tego co mowil, kazda jedna wtyczke czyscil, gdzies nawet brakowalo kabla. Co zrobil napewno nie powie dokladnie, ale moze gdzies ci cos nie laczy.

robertbartus
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie chłopaki,a więc zaczniemy od czyszczenia styków a jeśli nie pomoże to wymienię ten czujnik,dam wiedzieć czy pomogło.pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 19:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:04 ----------

a jeszcze jedno jak wymienię ten czujnik to potrzebne jest wykasowanie błędów komputerowo?

robertbartus
    Gość

Domyślnie

Witam,teraz co odeszłem od mojej niuni.Wracałem z pracy po chwili norma czerwona kontrolka zapalona i oczywiście wentylator chłodzi silnik pełną parą pokazując 70 stopni,stanołem na parkingu i jedno poruszenie kabli które wchodzą do czujnika temp.i wentylator zamilkł kontrolka także zgasła więc wyłączyłem silnik,zapalam i czuje ten cudowny dzwięk mojej niuni pali bez problemu taki mały problem a tyle nerwów)))WIELKIE dzięki za porade chłopaki,pozdrawiam