Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z centralnym zamkiem i alarmem

Fczp
    Gość

Domyślnie Problem z centralnym zamkiem i alarmem

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum. Kupiłem AR 147 1,9 JTD 2002r i jestem z tego powodu !!
    Otóż szukałem i nie znalazłem nic, a mam parę pytań.
    1. Nie działa mi centralny zamek z pilota (diody na pilocie świecą, ale nie otwiera ani nie zamyka) czy jest możliwość, że jest spalony jakiś bezpiecznik albo gdzieś po prostu odłączył się jakiś kabelek?

2.W podsufitce przed lampką mam taki plastik w którym są dwa czujniki. Czy to są czujniki alarmu?

3.Gdy wyciągnę całą lampkę z podsufitki widzę 3 luźne (niepodłączone) kostki, i pytanko czy nie wiecie od czego to jest?

4.Następne pytanko które zarazem będzie ostatnim to proszę powiedzcie mi jak aktywować telefon w CN+. Kupiłem starter z Heyah i wsadzam go chipem umieszczonym z przodu po prawej stronie czyli pasażera.

Nadmieniam, że nie posiadam instrukcji oraz z góry bardzo dziękuję za zainteresowanie!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

Cytat Napisał Fczp Zobacz post
    1. Nie działa mi centralny zamek z pilota (diody na pilocie świecą, ale nie otwiera ani nie zamyka) czy jest możliwość, że jest spalony jakiś bezpiecznik albo gdzieś po prostu odłączył się jakiś kabelek?
    bezpiecznik F38 20A - zamek centralny /rysunek 57 w instrukcji obsługi AR 147 strona 264 i 267/ jak nie pomoże to diagnostyka urządzeniem Examiner /wykonać diagnostykę aktywną zamka centralnego oraz sprawdzić czy nie występują usterki w Body Computer/ koszt 50zł

2.W podsufitce przed lampką mam taki plastik w którym są dwa czujniki. Czy to są czujniki alarmu?
    są to czujniki objętościowe /instrukcja obsługi AR 147 strona 13/

4.Następne pytanko które zarazem będzie ostatnim to proszę powiedzcie mi jak aktywować telefon w CN+. Kupiłem starter z Heyah i wsadzam go chipem umieszczonym z przodu po prawej stronie czyli pasażera.
    Wprowadzanie karty telefonicznej:
    Kartę telefoniczną należy włożyć do specjalnej szczeliny (A) do momentu jej wciągnięcia. Prawidłowe wprowadzenie karty potwierdzane jest żądaniem wpisania kodu PIN karty. Gdy karta zostanie prawidłowo wprowadzona, dostęp do systemu operacyjnego uzyskuje się po naciśnięciu przycisku TEL (T19) lub przycisku telefonu (T1).Aby wyjąć kartę SIM, nacisnąć lekko gniazdo karty i zwolnić; system wysunie krótki odcinek karty, tak aby można było ją wyjąć. Wyjęcie karty SIM przy włączonym telefonie może spowodować chwilowe nieprawidłowości funkcjonowania; przed wyjęciem karty SIM należy wyłączyć telefon za pomocą przycisku TEL OFF (T19) lub system CONNECT poprzez naciśnięcie przycisku ON/OF (R1). W przypadku usterki spowodowanej wyjęciem karty SIM podczas funkcjonowania telefonu, normalne operacje zostaną przywrócone po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika.
    Aktywacja wybranej funkcji w niektórych przypadkach zależy od czasu naciśnięcia przycisku (krótkie lub przedłużone) jak pokazano to poniżej przy opisie funkcji:

T1
    Krótkie przyciśnięcie
    TEL: spełnia funkcję wysłania połączenia telefonicznego po wybraniu numeru z menu TELEFON.
    Zastosowanie (w przypadku rozmów przychodzących): ma za zadanie przyjmowanie rozmów przychodzących
    Dłuższe przyciśnięcie
    Zastosowanie (w przypadku rozmów przychodzących): ma za zadanie odmowę przyjmowania rozmów przychodzących

T2
    Proste przyciśnięcie
    VOICE RECOGNITION: aktywuje funkcję rozpoznawania głosowego.
    Dłuższe przyciśnięcie
    VOICE RECORDER: aktywuje rejestrację 30 sekund rozmowy użytkownika.

T3
    Funkcją tego przycisku jest wyrzucenie CD z odtwarzacza.

T4
    Krótkie przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '1' telefonu
    Inne zastosowanie (z wyjątkiem telefonu)
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, którym wybiera się pierwszy program zapamiętany w tym zkresie fal.
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który pozwala zapamiętać, w pierwszym położeniu aktualnego zakresu fal, stację poprzednio wybraną za pomocą pokrętła (R2) w trybie zakończenia lub za pomocą T13/T15 w trybie SKIP.

T5
    Proste przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '2' telefonu
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który wybiera drugi program zapamiętany w tym zakresie fal.
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który pozwala zapamiętać, w drugim położeniu obecnego pasma, stację poprzednio wybraną za pomocą (R2) w trybie zakończenia lub za pomocą (T13/T15) w trybie SKIP

T6
    Proste przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '3' telefonu
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który wybiera trzeci program zapamiętany w tym paśmie.
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który pozwala zapamiętać, w trzecim położeniu obecnego pasma, stację poprzednio wybraną za pomocą (R2) w trybie zakończenia lub za pomocą (T13/T15) w trybie SKIP

T7
    Krótkie przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '4' telefonu
    Źródło = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który wybiera czwarty program zapamiętany w tym paśmie.
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który pozwala zapamiętać, w czwartym położeniu obecnego pasma, stację poprzednio wybraną za pomocą (R2) w trybie zakończenia lub za pomocą (T13/T15) w trybie SKIP

T8
    Proste przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '5' telefonu
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który wybiera piąty program zapamiętany w tym paśmie.
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło dźwięku = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który pozwala zapamiętać, w piątym położeniu obecnego pasma, stację poprzednio wybraną za pomocą (R2) w trybie zakończenia lub za pomocą (T13/T15) w trybie SKIP

T9
    Krótkie przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '6' telefonu
    Źródło = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który wybiera szósty program zapamiętany w tym paśmie.
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który pozwala zapamiętać, w szóstym położeniu obecnego pasma, stację poprzednio wybraną za pomocą (R2) w trybie zakończenia lub za pomocą (T13/T15) w trybie SKIP

T10
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '7' telefonu
    Źródło = CDC: jest to przycisk, który wybiera CD poprzednie w stosunku do obecnego w podajniku CDC

T11
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '8' telefonu

T12
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '9' telefonu
    Źródło = CDC: jest to przycisk, który wybiera CD następne w stosunku do obecnego w podajniku CDC

T13
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '*' telefonu
    Źródło = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który powoduje przeskakiwanie do tyłu na inną częstotliwość i zatrzymywanie się na częstotliwości nadającej słyszalny sygnał
    Źródło = CD, CDC: jest to przycisk, który pozwala przeskoczyć na poprzednie nagranie

T14
    Proste przyciśnięcie
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '0' telefonu
    Źródło = CD, CDC: jest to przycisk PLAY / STOP odtwarzacz CD audio (w przypadku, kiedy w odtwarzaczu jest CD audio)
    Dłuższe przyciśnięcie
    Źródło = CD, CDC: jest to przycisk PAUZY

T15
    Zastosowanie telefonu: jest to przycisk '#' telefonu
    Źródło = FM1/FM2/FM3/MW1/MW2/LW: jest to przycisk, który powoduje przeskakiwanie do przodu na inną częstotliwość i zatrzymywanie się na częstotliwości nadającej słyszalny sygnał
    Źródło = CD, CDC: jest to przycisk, który pozwala przeskoczyć na następny utwór

T16
    Przycisk (SRC) pozwala wybrać możliwe źródła dźwięku audio odpowiednio dla systemu radia; w następstwie kolejnych przyciskań (FM1-FM2-FM3-MW-CD-CDC).

T17
    Proste przyciśnięcie
    MAIN: Naciśnięcie tego przycisku pozwala na aktywację aplikacji MAIN (Ekran zbiorczy wszystkich działających aplikacji)
    Dłuższe przyciśnięcie
    DARK: pozwala na ściemnienie wyświetlacza, bez wyłączania systemu CONNECT, który kontynuuje działanie tak jakby nic się nie stało.
    Można powrócić do trybu graficznego po przyciśnięciu dowolnego przycisku (T17 - T21)

T18
    Proste przyciśnięcie
    AUDIO: Na ciśnięcie tego przycisku powoduje aktywację aplikacji AUDIO
    Dłuższe przyciśnięcie
    AUDIO OFF: pozwala na wyłączenie modułu audio (radio) i nie pozwala na odbieranie telefonu i słuchanie utworów CD.
    Można aktywować moduł audio po ponownym przyciśnięciu przycisku (T19); w tej sytuacji konfiguracja, wybrana stacja radiowa, odtwarzany utwór na CD będą tymi, które były włączone w momencie wyłączenia.

T19
    Proste przyciśnięcie
    TEL: Naciśnięcie tego przycisku pozwala na aktywowanie aplikacji TELEFON
    Dłuższe przyciśnięcie

TELEFON OFF:
    Pozwala na wyłączenie modułu telefony i nie pozwala na przyjmowanie, przekazywanie rozmów i wyświetlanie informacji telefonicznych.
    Można ponownie aktywować moduł telefonu po ponownym przyciśnięciu przycisku (T18) i oczywiście przycisku Emergency Call.

T20
    Krótkie przyciśnięcie
    NAV: Przyciśnięcie tego przycisku pozwala na aktywację aplikacji NAV (T20)
    Dłuższe przyciśnięcie
    NAV MUTE pozwala na wyłączenie tylko komunikatów głosowych Route Guidance. Funkcję głosową można aktywować ponownie po przedłużonym przyciśnięciu przycisku (T20).

T21
    TRIP: Przyciśnięcie tego przycisku pozwala na aktywowanie aplikacji TRIP (T21)

T22
    Po naciśnięciu tego przycisku CONNECT (T22) wyświetla menu SERVIZI DI INFORMAZIONE E ASSISTENZA.

T23
    RPT: Stosowany jest do wydania systemowi polecenia powtórzenia ostatniej komendy głosowej (która była słabo słyszana lub została zignorowana)

T24
    ESC: Jest to przycisk, który pozwala wyjść z dowolnej listy wyboru lub przejść z poziomu podmenu do poziomu wyższego.

R1
    Stosowany jest do włączenia/wyłączenie systemu (funkcja przycisku) i do regulacji siły głosu (funkcja encoder).

R2
    Stosowany jest do wybierania żądanej funkcji z różnych menu użytkownika i potwierdzania poprzez przyciśnięcie (funkcja przycisk / encoder).

V1
    Video wykonane zostało w technologii TFT i ma ekran 5 calowy.

Nadmieniam, że nie posiadam instrukcji.
    instrukcja AR 147 do ściągnięcia:http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa
    Ostatnio edytowane przez agentzo ; 29-01-2010 o 09:26

Fczp
    Gość

Domyślnie

Nie wiem czy to z powodu tych mrozów ale nie raz zdarza się tak, że jak nacisnę TEL OFF to pokazuje się klepsydra i w nieskończoność mógłbym czekać i nie wyłączy się. A poza tym gdy podczas jazdy nacisnę R1 czyli lewe pokrętło to się nie wyłączy cały komputer tylko wyświetli mi po angielsku, że muszę poczekać parę sekund na dokończenie tego procesu i też mogę czekać i nic się nie wyłączy tylko tak jakby się zacina. Może pomoże wgranie jakiegoś nowego softu? Co myślicie?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Fczp
    Gość

Domyślnie

Kolega wyżej podał mi już link do instrukcji. Ale tam raczej nie ma odpowiedzi na to, dlaczego zacina mi się CN+ i jakie kable wiszą w podsufitce.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Te kable to moze do czujnika deszczu?

Fczp
    Gość

Domyślnie

Właśnie też myślałem, że od jakiś czujników deszczu. Są tam 3 kostki - dwie czarne małe(jedna 3 pinowa , druga 4 pinowa ale doprowadzone są 3 kable), a trzecia kostka jest to taka duża biała jak do podłączenia lampki. Teraz pytanko do tych czujników od alarmu. Jak mam w ogóle sprawdzić czy takowy alarm posiadam? Bo przez problem z centralnym zamkiem z pilota nie wiem czy jest tam alarm. Jeśli jest to pewnie w jakiś sposób wyłączony, a ja przy zakupie nie dostałem "pendriva", a po drugie nie mam nigdzie miejsca koło bezpieczników na jego włączenie\wyłączenie.

Dariush
    Gość

Domyślnie

mam to samo z tym centralnym zrobiło mi sie tak nagle po prostu sam nie wiem co to jest jeszcze tego nie zdiagnozowałem nie mogę kluczykiem dezaktywować alarmu a po przekręceniu w stacyjce włącza się i zaczyna wyć