Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Alfa 156 SportWagon 2.0TS Gdynia

Alfred
    Gość

Domyślnie Alfa 156 SportWagon 2.0TS Gdynia

Zastanawiam się nad tym autem.

http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11293384

Może ktoś zna ten konkretny egzemplarz?

CO trzeba by wiedzieć o tym modelu?

Dziś je oglądałem wstępnie. Świeci się poduszka. Podobnież to częsta przypadłość. Zaleca się podobno jakiś patent na to.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    155 1.8 TS 16V

Domyślnie

częsta bo zdarza się że zawodzi kostka łącząca pod siedzeniem, trzeba wtedy zlutować kable z pominięciem kostki, jeśli koleś się cokolwiek zna na alfach to sam powinien ci to powiedzieć..., a dobrze by było bo ten silnik TS 16V wymaga dbania - zapytaj gościa kiedy zmieniał pasek rozrządu, i zanim ruszysz sprawdź czy ma na maks oleju (co do paska to w tym silniku są dwa - drugi do wałków wyrównoważających z osobnym napinaczem - wymiana powinna obejmować całość - zaniedbanie to proszenie się o kłopoty), a jakby koleś przypadkiem znalazł fakturę na wymianę zaworów i remont głowicy to go olej ...
    A inna sprawa że zdarza że poduszki już nie ma - tylko że większość handlarzy umie sobie z tym poradzić
    Uważaj bo alfami jeździ się szybko

Alfred
    Gość

Domyślnie

Właśnie coś takiego twierdził z tą poduszką. Dzięki.
    Jest naklejka o serwisie rozrządu 30 tys temu ale podobnierz jeszcze pasek był wymieniamy 10 tys temu.
    A co z tym remontem głowicy?

Jak oceniasz jej wyposażenie i cenę? Bo silnik już wiem że nie jest topowy .

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    155 1.8 TS 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Alfred Zobacz post
    Właśnie coś takiego twierdził z tą poduszką. Dzięki.
    Jest naklejka o serwisie rozrządu 30 tys temu ale podobnierz jeszcze pasek był wymieniamy 10 tys temu.
    A co z tym remontem głowicy?

Jak oceniasz jej wyposażenie i cenę? Bo silnik już wiem że nie jest topowy .
    hmm ciekawe - zmieniał sam pasek rozrządu ? - czy może raczej tzw. mikro-pasek do napędu alternatora wspomagania i klimy ?
    Jak się zabierasz za kupowanie benzynowej alfy TS 16V po 1996 roku to powinneś wiedzieć że (szczegóły znajdziesz na forum):
    1. w 1,6 i 1,8 jest jeden pasek rozrządu + 2 rolki + pompa wody i zmienia się komplet - bo ma tzw. duży kąt opasania (w skrócie dużo do roboty) - stąd wymiana po 60 tys km (lub 3 sezony zimowe)
    2. w 2,0 są dwa paski rozrządu : jeden (główny) o przebiegu takim jak wyżej + drugi do napędu wałków wyrównoważających + 1 rolka napinająca i znowu wymienia się komplet - oszczędność może sporo kosztować (to co nazwałem "remont głowicy") - bo zrobione jest to tak że jak ci trzaśnie ten drugi pasek to najczęściej puszcza też główny i jest jesień średniowiecza ... pół biedy jak trzaśnie na wolnych obrotach wtedy jeszcze da się to uratować "remontem głowicy" - nieraz spotkałem się z tym że sprzedający pokazywał papiery na wymianę rozrządu a chodziło właśnie o zerwany pasek ...
    3. panewki - te silniki są stosunkowo wrażliwe na ilość i jakość oleju - w skrócie na jego ciśnienie, warunkiem względnie bezawaryjnej jazdy jest dobre cisnienie - jeśli jego spadek zaobserwujesz dostatecznie wcześnie zmieniasz panewki i spokój, a im później tym gorzej ...
    4. wariator - podobnie jak wyżej - skończy się tym szybciej im niższe ciśnienie oleju - całe szczęście że nie kosztuje już tak dużo
    ogólnie moim zdaniem 1,8 i 2,0 to jedne z lepszych silników benzynowych tamtych czasów - jak dobrze poszukasz i zadbasz to dadzą sporo frajdy przy stosunkowo niedużych nakładach, zapewniają naprawdę sporą dynamikę i są dobrze dostosowane do możliwości nadwozia 156 (hamulce, zawieszenie) - 2,5 V6 wymaga znacznie większych nakładów no ale to już inna liga
    właściwie zamiast się produkować to najlepiej będize jak przeczytasz to (lektura zdecydowanie obowiązkowa !!) :
    http://www.cuoresportivo.pl/_m/index2.off.php/156
    tam też jest o wyposażeniu ... które w tym modelu nie powiem robi wrażenie
    Ostatnio edytowane przez ppoll27 ; 04-02-2010 o 22:46

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KKrzysztof
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Mercedes CLK W208

Domyślnie

Osobiście znam cztery osoby którym 2,0 TS uległ poważnej usterce, naprawa pochłaniała wiele pieniędzy, chodzi dokładnie o obrócenie panewki, nie lubię tych silników, może szybciej poszukaj 1,8TS na pewno będzie zdecydowanie taniej i trwalej, tak ja uważam,

Jak jesteś z pomorza to podjedź do Marcina z Le-Car powie Ci co sadzi o 2,0 TS, on naprawia głównie Alfy i wielu z pomorza jeździ do niego, sam tam serwisuję moja Alfę, może umów się z właścicielem na oględziny właśnie u Marcina powie Ci chyba wszystko o tym samochodzie.

Generalnie ja nie lubię ogłoszeń jak ludzie wpisują że to 2001 r. bo to taki model a jednak jest z 2000 to niby rok, ale po co to wpisywać,

ciekawe co miał na myśli piszą skórzana tapicera a potem welurowa tapicerka
    Ostatnio edytowane przez KKrzysztof ; 05-02-2010 o 08:09
    zapraszam na nasz kanał o samochodach
    https://www.youtube.com/channel/UCNv...J62Gm0itanaAsg

Alfred
    Gość

Domyślnie

Tapicerka jest skórzana. Więc chyba jakiś chochlik. Ciekawe że auto ma 4 miejsca tylko. Wszystkie są takie?

Właśnie nie wiem co sądzić o tym rozrządzie który niby był robiony 10 tys temu a na tabliczce ( naklejce ) 30 tys temu.
    Generalnie nie szukam Alfy. To jest oferta zamiany na moje auto i się zastanawiam nad tym konkretnym egzemplarzem. Interesuje mnie czy jeśli auto jest zadbane i będzie się o nie dbać dalej to atrakcje w postaci obrócenia panewki będą mogły mieć miejsce?
    Właśnie, o co chodzi z tym rokiem modelowym? Pod koniec roku była zmiana modelu?

Alfy generalnie nie mają za dobrej opinii jeśli chodzi o awaryjność ale biorę poprawkę na ludzi jak to się mówi, dlatego pytam entuzjastów.
    Ten Le-car to gdzie?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

co do rozrządu to ja bym nie wierzył w żadne tabliczki czy naklejki - bo takie coś to ja sobie mogę choćby i dzisiaj nakleić. faktury niech pokaże

ViP Świeżak Avatar AR_156
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Giulia 2.0 TB Multiair 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Alfred Zobacz post
    Ciekawe że auto ma 4 miejsca tylko. Wszystkie są takie?
    Nie wszystkie, 4-miejscowe były tylko wersje z homologacją ciężarową, kupowane swego czasu przez osoby mające działalność gospodarczą, aby odliczyć VAT.
    teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
    kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio
    '93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic
    '06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
    '04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico
    '98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic

Alfred
    Gość

Domyślnie

Ale ona zamiast tylnej kanapy ma w zasadzie 2 fotele i w środku barek i podłokietnik. Wygląda to na oryginał a nie tylko na usunięcie jednego miejsca.
    Zadzwoniłem do Le-Cara... Generalnie mówi że wszystkie benzyny są nie teges i że jeśli Alfa to najlepiej z dieslem...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

widac ten mechanik to lubi uogólniac...