Witam mam takie pytanie odnośnie alfy 146 1,4 boxer w którym miejscu jest czujnik polożenia wału i jakie by były obiawy jeśli by był uszkodzony
Witam mam takie pytanie odnośnie alfy 146 1,4 boxer w którym miejscu jest czujnik polożenia wału i jakie by były obiawy jeśli by był uszkodzony
Gdzie jest to nie mam pojęcia ale napewno gdzieś na łączeniu silnika ze skrzynią biegów (w TS tam jest). Ale objawy o ile sie orientuje to:
na ciepłym silniku samochód nie chce chodzić na zimnym chodzi.
jesli jest całkowicie rozwalony nie mozna uruchomić silnika.
Jesli coś pomyliłem to niech koledzy mnie poprawią![]()
Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc![]()
u mnie jest od strony kierowcy na łączeniu silnika ze skrzynią. mi jak się skończył to normalnie odpalała czy na zimnym czy na ciepłym ale przy dodaniu gazu zaczynał strzelać i nie wchodził na obroty. tak jakby się dławił i chodził na 2 tłoki![]()
no właśnie mi chodzi na zimnym a na ciepłym nie chyba ze wcisne pedał w podłoge to jedzie więc to moze być u mnie ten czujnik walnięty a jak sprawdzić czy jest właśnie on zepsuty?
mi padał na trasie. przejechałem 60km i padł mi prawie pod domem. objawy na trasie to brak mocy na obrotach do około 4500 i musiałem cały czas utrzymywać wysokie obroty więc redukowałem co chwilę biegi pod górką przy zjeździe na autostradę zabrakło mi biegów i stanąłem. potem już nie chciała wejść na wyższe obroty, dochodziły do 2000 i spadały. w czasie jazdy niekiedy szarpała i strzelała w tłumik. a jeśli chodzi o diagnozę to był strzał w dziesiątkę w ciemno więc nie wiem jak to zdiagnozować. najlepiej podłączyć pod kompa. piszę o objawach w 33 1.4 iel boxer 92r
czujnik położenia wału ma 3 piny.. między dwoma (nie pamiętam którymi) powinno być 900 Ohm.. sprawdź i będziesz wiedział czy jest dobry![]()
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
podłączyłem pod kompa i nie wykazało czujnika wału wyszła niby sonda i co teraz orginał za drogi dla mnie a trzy pinowej zamiennika nie moge nigdzie znaleźć
ja kupiłem sondę magneti marelli na 3 piny ale jak mi się przypomni w jakim sklepie to dam ci znać 130zł
---------- Post dodany o godzinie 12:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:26 ----------
przypomniało mi się, sondę kupiłem w inter cars we wrocławiu
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
nie wiem jak to jest w boxerze...
ja mam 16 ts
obiawy byly takie ze przejechalem 3 - 4 km i silnik gasl, trzeba bylo odczekac az ostygnie i mozna bylo odpalic... oczywiscie z biegem czasu przejezdzalem coraz mniej i coraz dluzej czekalem na odpalenie...
cena czujnika to okolo 120 zl