Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: alternator?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 140KM

Domyślnie alternator?

Witam forumowiczów.
    Dziś spotkała mnie niemiła niespodzianka z moją bella.
    Otóż po odpaleniu silnika słychać było dziwny dźwięk spod maski. Był to dźwięk podobny niby do buczenia czy dziwnego gwizdania. Coś jakby jakieś łożysko się zapiekło, a przynajmniej takie było moje odczucie.
    Ujechałem kilka kilometrów do pracy buczenie nie ustało i nagle na wolnych obrotach auto zdechło na parkingu. O odpaleniu nie było już mowy bo nawet nie miał siły zakręcić. By dojechać do domu odpaliłem go na kable. auto chodziło chwile. ale już w drodze do domu przygasało mi wszystko i autem zaczęło szarpać jakby mu prądu brakło. po przygazwoaniu jakby chwile się doładował troszkę chwile jechał normalnie i znów jakby prądu brakło i tak cały cykl się powtarzał. Zapalała się kontrolka od aku ale z brakiem prądu i ona przygasała. pod domem prądu całkiem brakło że nawet centralny już nie miał siły drzwi zamknąć Jako że u mechaników w Koninie terminy na wizytę są z kosmosu pytam Was o radę.
    Czy to może być alternator? Co najbardziej wydaje mi się prawdopodobne.
    Jeżeli tak to samemu pokusiłbym się o jego wymianę gdyż to raczej nic skomplikowanego.
    Moja Alfa to 146 1.4TS z 2000r.

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

ściąg pasek z kólka alternatora i spróbuj nim przekręcić. i wtedy bedziesz miał pewność że to alternator. zajmie ci to dosłownie 15 min. to co opisałeś mnie wygląda na alternator

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Zdejmij pasek od alternatora i sluchaj czy te dzwięki ucichły (jesli oczywiscie odpalisz auto ). Możesz też sprawdzić prąd ładowania posiadając jakiś mirnik.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 140KM

Domyślnie

Tak będzie trzeba zrobić tylko najpierw muszę naładować akumulator.
    Z tego co widziałem dostęp do alternatora łatwy nie jest i chociażby zmierzyć prą ładowania nie łatwo będzie bo nie ma gdzie podejść do kabli od niego. Wymiana tez do przyjemnych by nie należała...
    Wie ktoś może jaki jest klucz od napinacza paska? bo to na wielorowkowym jest

Mieszka w
    Nidzica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mmpolska Zobacz post
    Tak będzie trzeba zrobić tylko najpierw muszę naładować akumulator.
    Z tego co widziałem dostęp do alternatora łatwy nie jest i chociażby zmierzyć prą ładowania nie łatwo będzie bo nie ma gdzie podejść do kabli od niego. Wymiana tez do przyjemnych by nie należała...
    Wie ktoś może jaki jest klucz od napinacza paska? bo to na wielorowkowym jest
    Kolego prąd ładowania mierzysz na akumulatorze a do tego chyba masz dość łatwy dostęp Idealny prąd ładowania to ponad 14V (podobno 14,4V to ideał ;p).

Co do klucza to chyba 17
    Ostatnio edytowane przez saroo ; 23-02-2010 o 21:36

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Kolego prąd ładowania mierzysz na akumulatorze a do tego chyba masz dość łatwy dostęp Idealny prąd ładowania to ponad 14V (podobno 14,4V to ideał ;p).

Co do klucza to chyba 17
    Fakt, ale wtopa. Jestem elektronikiem choć nie samochodowym, a nawet o tym nie pomyślałem.
    Dzięki wszystkim za rady. sprawdze wszystko gdy tylko pogoda się troszkę poprawi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post

Co do klucza to chyba 17
    Kolego, sprawdzając akumulator w samochodzie mierzymy napięcie ładowania a nie prąd.
    Powinno miec wartośc ok. 14,4V niezależnie od obrotów silnika. Po włączeniu odbiorników pradu (światła mijania, ogrzewanie szyby itp.) napięcie może spaśc, ale nie więcej niż 0,5V.

Mieszka w
    Nidzica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piter Zobacz post
    ...napięcie ładowania a nie prąd...
    No przeca o to mnie chodzi Napięcie jakie podaje alternator na akumulator.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Witaj, miałem identyczne objawy jak opisujesz wyżej, chuczenie nie wiadomo skąd, wymienili mi łożyska a alternatorze, i nie pomogło dalej chuczy, mało tego teraz sie przegrzewa i dymi się z niego, musiałem kupić nowy, mój do końca dobrze ładował. Jak odłączyłem w alternatorze kabel do odbioru prądu bo nie wiem jak to się fachowo nazywa przestało chuczeć i dymic... nie wiem o co kaman, ale nowy rozwiązał mój problem.
    Pozdrawiam!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 140KM

Domyślnie

Mój nie ładuje bo sprawdziłem....Łożysk wymieniać nie będę bo to tez tanie nie jest a od przyjaciela Michała z forum w dobrym stanie nabędę używkę.
    A wie ktoś może jakie powinien mieć parametry alternator do 146 1,4TS bez klimy bo z klima jest bodajże 100A a bez klimy? i czy pasuje od 1.6?