Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Sprzęgło czy skrzynia? 2.4 jtd

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie Sprzęgło czy skrzynia? 2.4 jtd

Witam, no i stało się, przed chwilą moja bella dotarła do domu na lince już mówię o co chodzi, już od dłuższego czasu sprzęgło łapało dosyć wysoko, dzisiaj przy próbie energicznego ruszenia ze skrzyżowania oczywiście bez szaleństw, czuć było szarpniecie samochodem i słychać było dość wyraźny metaliczny stuk dobiegający z okolic skrzyni, no ale nic jadę dalej, wrzuciłem dwójkę, a potem idąc za ciosem chciałem zapodać trójkę, no ale niestety pedał sprzęgła dał się wcisnąć tylko do połowy i ani rusz dalej, ewidentnie coś blokowało, po chwili we wnętrzu pojazdu dało się wyczuć woń jakby spalonego sprzęgła lub oleju, zjechałem na bok, zgasiłem samochód po chwili zapaliłem i przegło już chodziło normalnie wrzuciłem jedynkę i puszczan przegło, już przy samym końcu samochód dopiero zaczyna się toczyć ale po chwili nagle kilka szarpnięć i stuków z okolic skrzyni, więc wcisłem je zpowrotem, chciałem jeszcze zaznaczyć, że przy wciśnietym sprzęgle gdy samochód się toczy słychać czasami metaliczne stuki, również na wciśnietym sprzęgle biegi wchodzą bez żadnych problemów czy to zgaszony czy zapalony silnik. Panowie jak myślicie, czy to wina sprzęgła czy coś poważniejszego? Ps. Wyjmował ktoś skrzynie z 2.4jtd? Bo tak czy inaczej trzeba będzie ją wytachać z tego samochodu, wszelkie wskazówki mile widziane.
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rolin
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

powiem Ci tak, nie ma co gdybać. I tak musisz wyciągnąć skrzynię z auta, jak spuścisz olej zobaczysz czy nie ma opiłków metalu, a jak juz wyjmiesz ją z auta ręcznie sprawdzisz poszczególne biegi czy gładko się obracają. Sprzęgło rzecz jasna będziesz widział tak więc nie problem ocenić jego stan, sprawdź jeszcze dwumas, bo z tym nigdy nic nie wiadomo.

PS. a skrzynie da się wyjąć przez nadkole po wyjęciu amortyzatora, wtedy unikasz potrzeby odkręcania sanek (chyba że sie okaże że skrzyni nie trzeba wyjmować to wciśniesz ją w nadkole na tyle żeby mieć dostęp do sprzęgła)
    Ostatnio edytowane przez Rolin ; 06-03-2010 o 07:48

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

no dokładnie tak trzeba będzie zrobić, ma ktoś może wytyczne co do demontażu skrzyni? na co wrócić szczególną uwagę?

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

skrzynie wyciagasz przez nadkole musisz wykrecic wszystko co tam jest i troche sprytu i wyjdzie.a jak nie to sanki w dół

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

radzę pobawić się z nadkolem bo wyciąganie sanek mnie osobiście się niezbyt podobało. A i co najważniejsze, jak będziesz już składał wszystko do kupy nie załóż na odwrót sprzęgła!!! W tym aucie łatwo można się pomylić.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

z ciekawostek mogę jeszcze powiedzieć, że, dzisiaj byłem w garażu i po odpaleniu samochodu bez problemu mogę wrzucić każdy bieg nie ruszając sprzęgła, półośki i inne podzespoły ukł. napędowego są ok. dziwna sprawa...

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Jak masz mechanicznie zablokowane sprzęgło to zapewne docisk, tarcza, albo łożysko. Zdarza się też, że pękną widełki od łożyska.

Jak odpalisz na biegu to auto normalnie jedzie?

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

sam sobie odpowiedziałeś, sprzęgło nie działa już w ogóle, nie przenosi nawet żadnych obrotów z silnika

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

witam, no i wszystko jasne dzisiaj wytargałem skrzynie, no i się okazało, że wysypał się mechanizm różnicowy przy okazji robiąc dziurę wielkości włoskiego orzecha w obudowie, no nic teraz pozostaje śledzić allegro...

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

no patrz, o tym bym nie pomyślał...a tak w ogóle miałeś olej w skrzyni? Bo tak się zastanawiam co się stało że mechanizm się posypał.