Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Problem z doborem felg 17' do Belli

olo82
    Gość

Domyślnie Problem z doborem felg 17' do Belli

Witam, forumowiczów i od razu przechodzę do sedna a mianowicie postanowiłem zamontować do mojej 166 felgi (7,5x17 lub 8x17)jakiegoś markowego producenta (MAK,MOMO,RIAL itp) ale z uwagi na to ze posiadam zaciski Brembo w każdym punkcie zajmującym się sprzedażą felg czy to w necie czy sklepie wszyscy mówią jednym głosem "jakich byśmy nie wybrali będą obcierać o zacisk" lub "nie dajemy gwarancji ze będą pasować"
    Ponoć fabryczne felgi 17' mają specjalne wycięcia pod te zaciski dlatego nie obcierają ale nie chce mi się wierzyć ze "jesteśmy" skazani tylko na fabryczne siedemnastki. Jeśli ktoś już przerabiał temat bądź jeździ na niefabrycznych siedemnastkach przy zaciskach brembo proszę o naświetlenie tematu, pozdrawiam.

markus
    Gość

Domyślnie

ja jeżdżę na niefabrycznych 16tkach (ATT), więc nie czaję co w 17tkach może ocierać?

cromik
    Gość

Domyślnie

Głupoty Ci opowiadają. Może być problem z niektórymi 16 calowymi felgami, to fakt, ale nie z 17! Siedemnastka każda wejdzie. Problem może być z ET. Ale to w ekstremalnych przypadkach. Zwykła, felga siedemnastka musi wejść.

Użytkownik Ogier Avatar sQun49
    Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

Na doborze felg 17-tek "połamałem sobie zęby" więc mogę co nieco Ci podpowiedzieć. Jeśli felgi chcesz osadzić bez dystansów to praktycznie (nie teoretycznie!!!) nie znajdziesz ŻADNYCH obręczy. Kiedyś nawet kupiłem MOMO CHROM 5 ramienne ET odpowiednie (chyba 41) jednak kształt wewnętrzny felgi nie pozwalał na zamocowanie jej do piasty. Na dystanse się nie zdecydowałem i postanowiłem że jednak kupię oryginalne.

Taki urok naszych wersji silnikowych - duże zaciski duży problem

Pozostaje Ci szukać oryginalnych, zamontować dystanse bądź obręcze 18 cali ale to już Twoja decyzja... 18 powinny podejść wszystkie ale głowy sobie nie dam uciąć. Na pewno przed kupnem nie oryginalnych warto przymierzyć koło na przednią oś aby uniknąć rozczarowania[COLOR="Silver"]
    Wreszcie fabryczna navigacja w 166 mówi do mnie po polsku...

cromik
    Gość

Domyślnie

Wystarczyłoby poszukać felg z mniejszym ET, zamiast dystansów. ET powyżej 40 to takie ekstremum, jak i poniżej 5

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sQun49 Zobacz post
    Na doborze felg 17-tek "połamałem sobie zęby" więc mogę co nieco Ci podpowiedzieć. Jeśli felgi chcesz osadzić bez dystansów to praktycznie (nie teoretycznie!!!) nie znajdziesz ŻADNYCH obręczy. Kiedyś nawet kupiłem MOMO CHROM 5 ramienne ET odpowiednie (chyba 41) jednak kształt wewnętrzny felgi nie pozwalał na zamocowanie jej do piasty. Na dystanse się nie zdecydowałem i postanowiłem że jednak kupię oryginalne.

Taki urok naszych wersji silnikowych - duże zaciski duży problem

Pozostaje Ci szukać oryginalnych, zamontować dystanse bądź obręcze 18 cali ale to już Twoja decyzja... 18 powinny podejść wszystkie ale głowy sobie nie dam uciąć. Na pewno przed kupnem nie oryginalnych warto przymierzyć koło na przednią oś aby uniknąć rozczarowania[COLOR="Silver"]
    A czy to są inne zaciski niż w 2,4 jtd 20v?

cromik
    Gość

Domyślnie

2.4 20V JTD ma też 4 tłoczkowe brembo, więc pewnie te same.
    Wystarczy pomyślec i dobrać 17 z dobrym ET. Jak się uprzesz to założysz 16 bez dystansów, tyko że z odpowiednim ET.
    Ostatnio edytowane przez cromik ; 03-04-2010 o 16:20

olo82
    Gość

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi, myślę ze coś dobiorę a w zasadzie znalazłem TSW Spa które mają ET 35, 25 lub nawet 15 do wyboru więc chyba da rade,tylko zastanawiam się czy jak dam mniejsze et niż 35 to czy felga nie będzie wystawać poza nadkola, bo felgi są 17x8 cala? W zasadzie ET 35 jest zalecane przy tym rozmiarze wg katalogów ale gwarancji jak juz pisałem nie dają czy ramiona nie będą obcierać o zacisk . Trudno pozostaje mi jechać do jakiegoś punktu i mierzyć. Jak uda mi się coś ustalić to nie omieszkam się pochwalić, pozdrawiam.

cromik
    Gość

Domyślnie

Przy ET mniejszym niż 15 i szerokości 8 lub wiecej cala może wystawać. Przymierz kilka typów felg z ET 30 lub mniejszym i będzie wiadmo dokładnie jak to wygląda.
    ja mam w tej chwili felgi szerokości 8 cali i ET 35. Są one dość mocno schowane. 166 ma to do siebie że nadkola są dość mocno wyciągnięte. Żeby felga wystawała musiałoby być naprwdę małe ET i szeroka felga.

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cromik Zobacz post
    2.4 20V JTD ma też 4 tłoczkowe brembo, więc pewnie te same.
    Wystarczy pomyślec i dobrać 17 z dobrym ET. Jak się uprzesz to założysz 16 bez dystansów, tyko że z odpowiednim ET.
    NO to miałem team Dynamics Diablo i wszystko było ok.
    Teraz wkładam momo wrs i pewnie et38 bedzie ok.

---------- Post dodany o godzinie 18:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:11 ----------

Cytat Napisał cromik Zobacz post
    Przy ET mniejszym niż 15 i szerokości 8 lub wiecej cala może wystawać. Przymierz kilka typów felg z ET 30 lub mniejszym i będzie wiadmo dokładnie jak to wygląda.
    ja mam w tej chwili felgi szerokości 8 cali i ET 35. Są one dość mocno schowane. 166 ma to do siebie że nadkola są dość mocno wyciągnięte. Żeby felga wystawała musiałoby być naprwdę małe ET i szeroka felga.
    Hmmm miałem et 37 , oryginał są chyba 36 - więc 35 aż tak mocno schowane nie są, lecz prawdą jest że jakby wystawić je równo z błotnikiem to myślę ze et 30 będzie ok. - pamiętać trzeba też o siłach przy mniejszych et. Zawsze przegub jest dłuższy i odbija się to na zawieszeniu. Widziałem kiedyś jak wyliczano poprawność et dla felg aby siły działające na na nadwozie miały właściwe wektory - sporo zamieszania w tych kreskach było.