Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: 156 - kupic? nei kupic? oto jest pytanie

Walgo
    Gość

Domyślnie 156 - kupic? nei kupic? oto jest pytanie

Witam, bardzo proszę o porady czy warto kupić ten oto model:

http://moto.allegro.pl/item230157076...romeo_156.html

niemal sąsiad sprzedaje a nei wiem czemu bo jest piękna jesli chodzi o AR to jestem żółtodziobem, wiec rady mile widziane zastanawia mnie dlaczego te Alfy są takie w miare tanie na allegro w porownainu np do Audi, BMW ... może często się psują a części są drogie? może żrą paliwo w olbrzymich ilościach?

Walgo
    Gość

Domyślnie

"Dlaczego używane Alfy Romeo bywają tanie?
    Nawet stosunkowo młode auta tej marki sprzedawane są relatywnie tanio. Często decyzja o pozbyciu się samochodu jest "ucieczką do przodu" dotychczasowego właściciela, który np. dowiedział się, jakie wydatki czekają go w najbliższym czasie. Jeżeli nie chcemy rozpocząć przygody z tą marką od katastrofy finansowej, nie warto kupować aut, którym cokolwiek dolega lub zbliża się termin wykonania dużego przeglądu."

hmmm ok, juz rozumiem skąd takie ceny...

mimo wszystko napiszcie proszę czy warto kupić ten model, do którego linka wkleiłem wyżej

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Nie każdy rozumie motoryzację . Alfe kupuje się sercem a nie rozumem

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Jakbym czytał takie artykuły i brał je na serio to do dzisiaj chodził bym piechotą.Dobrze ją posprawdzaj i jak masz DOBREGO i SUMIENNEGO mechanika,który ZNA sie na włoszczyźnie to bieri.Mechanik najlepiej taki,który będzie Ci przy Belli robił wszystko sam.Jak cos spitoli to będzie miał pretensje tylko do siebie,a nie będzie nadawał na innych.Uf,ale sie spisałem. :wink:

Baśka13
    Gość

Domyślnie

Witam nieznam się na tym modelu mam 145 boxser, ale myślę że jak tobie się podoba to jest ważne. Jeżeli chodzi o psucie to na mój nie narzekam, wymianę trzeba robić co jakiś czas w każdym samochodzie, części też można tańsze kupić, pali trochę więcej ale boxser. Samochody piękne rzadziej spotykane bardziej wyposażone i tańsze od WW <BMW i innych. pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    radom
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4JTDm

Domyślnie

ludzie ktorzy mowia ze alfy sa drogie chodz mi o ekspoatacje to sa osoby ktore nigdy alfy nie mialy... ja jezdze swoja juz ponad 2 lata i tez jak kupilem znajomi mowili "o alfe kupiles to wpsoczuje wydatków" szczerze mowiac wydatki nei sa takie duze... wiecej kasy wydawalem majac francuza czy tez germana... jesli to samochod sasiada jak piszesz to zapytaj co trzeba wymienic itd. i sprawdzisz sobie cene tych czesci...co do awaryjnosci odpukac przez ponad 2 lata nigdy nie mialem powazniejszego uszkdozenia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

wg mnie za slaby silnik. W tej cenie mozesz miec z mocniejszym silnikiem

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Ostatnio mój znajomy kupił 156.... Do tej ceny która masz za tą z otomoto dorzucił jeszcze 5000zl i mial juz 156 SW 2,4 JTD 2001. Skóry, klima, drewno. Egzemplarz w bardzo dobrym stanie. Jeśli planujesz zakup Alfy to najlepiej w pewnego źródła. W przeciwnym wypadku możesz sie potem mocno zdziwić. Wiadomo, że Alfy to sportowe samochody i ludzie którzy mają niższe IQ niż ilość koni w silniku nie potrafią się z nimi obchodzić.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

ja zaluje ze kupilem 1.4, bo w tej cenie moglem miec z mocniejszym silnikiem.

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Walgo zadał konkretne pytanie odnośnie danego modelu z allegro. Moim zdaniem jeśli przebieg jest na prawde autentyczny (czyli jeździł w niedziele do kościoła nim) to jest to autko godne uwagi. Ja właściciel mieszka niedaleko to zawsze możesz się z nim osobiście dogadać odnośnie przeglądu technicznego i oczywiście obowiązkowegj przejażdzki tym autkiem (pojeździj nim na tyle żeby się silnik rozgrzał itp). Cena autka jest typowa, autko ma oryginalny spoiler jakiego nie kupisz (bo sam chciałem) od tak i za małą kase, nie wiem czy właściciel dodaje oryginalne alufelgi ale jak tylko są takie możesz trochę się potargować jeśli cena jest za wysoko Skoro zbliża się 100.000 przejechane autem to dobrze się składa bo jak kupuje się używane autko to powini się rozrząd wymienić i olej z filtrami itp (więc to będą te dodatkowe koszty po zakupie).

Jak już tak bardzo wszyscy naciskają na silnik to kup 2.0 bo nie ma się co rozdrabinać przy 1.8 ale tu możesz nie znaleźć autka z takim przebiegiem w tyej cenie. Spalanie w instrukcji jest zbliżone we wszystkich TS, ale to różnie bywa bo wpływa na to sporo czynników (moja 156 z 1.6 spala max 9-10 średnio w mieście, a przeważnie koło 8/100). Czy na ten ciężar auta na silnik 1.6 to mało?... raczej nie zbiera się jak maluch, a różnica między 2.0 a 1.6 w przyspieszeniu według tej samej instrukcji to 2s Na moje warunki jest ok bo nawet nie mam się gdzie rozpędzić (no chyba że jedziesz cały czas po autostradach)... co kilka kilowetrów korki/światła/roboty drogowe/koleiny.

Zamiast 2.0 proponuje 2.4JTD, jak też Majkel pisał, chociaż ostatnio z dieslami miałem sporo problemów.

P.S.
    Teraz widze ze jesteś z Katowic więc dokładnie o tej trasie pisałem bo często tam jeżdże
    Ja się trochę już na 156 poznałem więc jak mabyś miał jakiś problem to moge się zawsze wybrać do Katowić albo polecić mechanika.