Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Przerywała - przestała - przerywa.Jakie świecie do V6 TB?

KamilWR
    Gość

Domyślnie Przerywała - przestała - przerywa.Jakie świecie do V6 TB?

Witam.
    Mam taki oto problem - Alfa 166 V6 Turbo B+G przerywała przy mocnym deptaniu gazu oraz przy większych prędkościach.Wymieniłem świece na NGK ->dobrał mi sprzedawca w sklepie.Po wymienie objawy ustały a Alfina szła bardzo ładnie i gładko przyspieszała w pełnej skali obrotów.Po jakichś 2 tygodniach nagle to samo ale objawy zwiększone chyba x10Wcześniej szarpanie i jakby dławienie się występowała przy mocnym przyspieszaniu teraz nawet przy powolnym ruszaniu na 1-ce czuć dławienie się , prykanie.
    Czy to może być wina wadliwych , nieodpowiednich świec?Jeśli tak to jakie są odpowiednie...dodam, że za obecne zapłaciłem 60zł za komplet w sklepie.Rozumiem, że to może być shit chociaż oryginalne, dobrane z katalogu...sam już nie wiem

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

V6 turbo jest dość czułe co do świec niestety, najlepsze by były Golden Lodge jak szły w oryginale, tyle że je ciężko kupić. Odezwij się do kolegi damkiena z tego forum, swego czasu miał trochę tych świeczek. Jednak trochę Cię też zmartwię, w tym silniku z praktyki przyjęto za zasadę wymianę świec co zmianę oleju przeważnie tyle bezproblemowo wytrzymują a potem to już loteria ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

KamilWR
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    V6 turbo jest dość czułe co do świec niestety, najlepsze by były Golden Lodge jak szły w oryginale, tyle że je ciężko kupić. Odezwij się do kolegi damkiena z tego forum, swego czasu miał trochę tych świeczek. Jednak trochę Cię też zmartwię, w tym silniku z praktyki przyjęto za zasadę wymianę świec co zmianę oleju przeważnie tyle bezproblemowo wytrzymują a potem to już loteria ...
    Dzięki Grzesiekk. zawsze można liczyć na Twoją odpowiedź.Nie znam się ale na chłopski rozum te świece właśnie obwiniam.Po wymianie wszystko było ok i nagle znowu to samo.Zastanawiam się czy gdyby konował wymienił mi tylko te łatwo dostępne objaw nie byl by taki jak teraz - tj.2 tygodnie ok. a potem kaplica?Boś coś te barany na nieruszone mi wyglądały ale może szukam już przyczyny na siłe.Napisałem do kolegi damkiena , jeśli ma jeszcze te świece to zaryzuje, dołoże i wymienie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar matber1
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Porsche Cayman 987.2

Domyślnie

60zł? Wiem, że mam inny slinik ale ja za komplet do siebie zapłaciłem prawie 500zł....kwestia świec jest bardzo ważna i na kiepskich swiecach kiepsko i problematycznie idzie.

KamilWR
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał matber1 Zobacz post
    60zł? Wiem, że mam inny slinik ale ja za komplet do siebie zapłaciłem prawie 500zł....kwestia świec jest bardzo ważna i na kiepskich swiecach kiepsko i problematycznie idzie.
    Brat ma u tego typa referencyjne ceny, zawsze jakaś zniżka ale wiem, że i tak tanio.Wiesz wybrał z katalogu NGK, gdybym kupował na bazarze z nylonowej torby miałbym obawy ale w sklepie?Oryginały?Tylko się ucieszyłem, że tak tanio...a teraz pewnie musze dołożyć 3x tyle.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Kamil można spróbować z platynowymi NGK jeśli GL nie dostaniesz, jestem w stanie za ~200zł komplet do V6 Ci załatwić.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

a moze czas na wymiane przewodów wysokiego napiecia? Wymieniales kiedys? Skoro jezdzisz na gazie to powinno sie tez je wymieniac co iles kilometrow.

KamilWR
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał blandor Zobacz post
    a moze czas na wymiane przewodów wysokiego napiecia? Wymieniales kiedys? Skoro jezdzisz na gazie to powinno sie tez je wymieniac co iles kilometrow.
    Dokładnie tak Sprawa się wyjaśniła, byłem u elektryka i kable WN do wymiany.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

tak wlasnie przypuszczalem