Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Temat: Tapicerka skórzana czy materiałowa/welurowa

blaksan
    Gość

Arrow Tapicerka skórzana czy materiałowa/welurowa

Bardzo proszę o dzielenie sie opiniami na temat tapicerek. Jakie waszym zdaniem są lepsze, wygodniejsze, praktyczniejsze, po prostu tańsze?

Jak to jest z mitem zimnej skórzanej tapicerki zimą i gorącej, klejącej latem?
    Jak to jest z "trzymaniem się" w poszczególnych rodzajach?
    Jak to jest z mitem czyszczenia?

Ile generalnie jest rodzajów tapicerki w Alfach?
    - skórzane
    - welurowe
    - materiałowe (prążkowane?)
    - mieszane
    - jeszcze jakieś?

Jeśli temat juz był to i'm really sorry

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar andrzew
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    156, 1,6 ts była, 156 SW 2.4 jtd m-jet jest

Domyślnie

Ja u siebie miałem welurową granatową a teraz mam szarą skóre i powiem że za nic już nie zmienie. Zimą nie było tragedii z chłodkiem a latem od czegoś jest klima więc też nie narzekałem. Wg mnie kto co lubi i ciężko jednoznacznie odpowiedzieć która dla Ciebie bedzie lepsza. Mi skóra pasuje!

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Ja też powiem że miałem welur w poprzedniej alfie i mówiłem że nigdy skóry bo to i tamto ale tak jak kolega wspomniał wyżej w zimę nie było tragedii w końcu po coś mam podgrzewane fotele a w lato nawet bez klimy nie ma tragedii powiem szczerze że bardziej nagrzeje się kierownica jak fotele ja jestem za skórą i ciężko będzie mi się odzwyczaić

cromik
    Gość

Domyślnie

Ja już Ci podpowiedziałem dzisiaj Zobaczysz jak będzie za miesiąc wyglądać jak pies ją u mnie upapra, a potem jak umyje przed zlotem łatwość czyszczenia skóry to jest to
    BTW jak kupisz ze skórą, a Ci się znudzi to Ci welur za browara oddam, bo mi tylko przeszkadza w garażu
    Tapicerki siedzeń były w 166 chyba takie:
    materiał - czarny
    welur - beż
    skóra (czerwona, granatowa, szara, beżowa i czarna)
    z innymi się nie spotkałem.
    Ostatnio edytowane przez cromik ; 06-04-2010 o 21:22

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał cromik Zobacz post
    Ja już Ci podpowiedziałem dzisiaj Zobaczysz jak będzie za miesiąc wyglądać jak pies ją u mnie upapra, a potem jak umyje przed zlotem łatwość czyszczenia skóry to jest to
    BTW jak kupisz ze skórą, a Ci się znudzi to Ci welur za browara oddam, bo mi tylko przeszkadza w garażu
    Tapicerki siedzeń były w 166 chyba takie:
    materiał - czarny
    welur - beż
    skóra (czerwona, granatowa, szara, beżowa i czarna)
    z innymi się nie spotkałem.

Dokładnie w utrzymaniu jest rewelacyjna zwłaszcza ciemna teraz mam "żółtą" i już nie jest tak fajnie jak z czarną ale w porównaniu do welurowej i tak bdb ,latem oczywiście jak nie masz klimy to "troszkę" będzie parzyć w tyłek ale da się wytrzymać analogicznie zimą ,obecnie mam podgrzewane fotele więc skóra nei sprawia problemu natomiast przedtem nie miałem tego bajeru i też dało sie przeżyć jak dla mnie to nie był problem a poza tym same ++ no może waga samego fotela no ale to już inny temat

Pozdrawiam
    [*]

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

również w poprzedniej alfie posiadałem welurową tapicerkę, a teraz jest skóra - i za nic nie zamieniam
    Today we are living our future memories..

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

ale w sumie nikt z was nie napisał w czym skóra jest lepsza od materiału...
    argument że "miałem welur, teraz mam skórę i na nic jej nie zamienie" to żaden argument. ktoś napisał że "latem trochę go parzy w tyłek ale można się przyzwyczaić" - dla mnie to jest argument przeciw skórze bo ja nie mam zamiaru do niczego sie przyzwyczajać...ma mi być wygodnie. o ile zimą skóra jeszcze jako tako daje rade (mozna zamontować podgrzewanie, człowiek jest zawsze pełniej ubrany) to latem jest masakra - wybierzcie się w dłuższą trasę w T-shircie - gwarantuje mokre plecy oraz bonus w postaci otarć naskórka. ja w przeciwieństwie do was jeździłem najpierw autem z skórą a potem samochodem z welurem i wybierając alfę brałem pod uwagę tylko welur.

w sumie teraz ze skórą jest lepiej bo fotele moga być wentylowane ale w alfach ten bajer chyba nigdy nie był dostępny

pozdrawiam
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

cromik
    Gość

Domyślnie

Łatwiejsza do utrzymania w czystości. Napisałem. Przy dobrej impregnacji, dużo wytrzymalsza od weluru.
    Poza tym w lecie możemy uzyć klimy. Robiłem trasy po kilkaset kilometrów na czarnej skórze w upały i nic sobie nie zmoczyłem
    Ostatnio edytowane przez cromik ; 06-04-2010 o 23:21

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

W mojej opinii:
    Skóra:
    +piękny wygląd
    +łatwa w utrzymaniu w czystości
    +wytrzymalsza od materiału (dobra kosmetyka)
    +zapach luksusu
    -latem ciepło w tyłek
    -zima zimno (mam grzanie także jest ciepło, poza tym nie mam tak czułego tyłka na temperatury)
    -skóra nie jest nie dla "Dresów", jeździ się jak po stoku w Austrii
    - jak ktoś nie ma cierpliwości i nie dba o skórę to popęka i zrobi się jeden wielki syf z niej.

Miałem welur w 156, teraz mam czarna, zadbana na maxa skórę, bez pęknięć. Jest czysta, pachnąca i świecąca jak psu jajca na wiosnę i już przy skórce zostaję

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Miss Alfaholicy 2011 Pirat drogowy Avatar Victoria
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD TI

Domyślnie

Ja tez jestem zdecydowanie za skórą! Zarówno ze względów praktycznych - bardzo łatwo utrzymać ją w czystości, jak i ze względów estetycznych - pięknie wygląda!
    Zimą było ok, nie odczuwałam żadnego dyskomfortu, a zaznaczam, ze nie mam podgrzewanych siedzeń. Wystarczy mieć spodnie na tyłku
    Z Alfą jak z kobietą - trzeba wiedzieć jak się z nią obchodzić