Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Nie odpaliła i nie chce odpalić ;(

Jakub1989
    Gość

Domyślnie Nie odpaliła i nie chce odpalić ;(

Przed wczoraj było wszystko Ok.
    Wczoraj chciałem odpalić moją 145 i nic (aku doładowałem paliwo jest)
    Rozrusznik kręci, i zachowuje się jakby miał zapalić ale jak puszczam kluczyk to nie chodzi.
    Samodzielnie nie chce chodzić nie wiem dlaczego?

Macie jakieś propozycje ?
    Zabrać go do mechanika czy elektryka bo to coś z zapłonem?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Silnik w ogole nie lapie, czy ma chec odpalić, ale zaraz gaśnie? Jest jakaś reakcja na pedał gazu? Teoretycznie powody mogą być dwa, albo brak iskry, albo brak paliwa. Choć ja zimą miałem podobny problemi przypuszczam ze winny był katalizator, choc prawde mowiac do dzisiaj nie wiem co było

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

A dźwięk z silnika przy kręceniu normalny, czy słychać jakieś inne odłosy niż normalnie? Może pompa Ci nawaliła albo przekaźnik! Miałem to samo: kręciła, ale nie odpalała, nawet aku padał od kręcenia i nic. Okazało się, że jak docisnąłem przekaźnik pompy koło aku to odpaliła od razu... I warto styki w tych przekaźnikach przeczyścić Na słuch możesz sprawdzić, czy pompa 'cyka' po przekręceniu stacyjki..

Pozdro i powodzenia!
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Na dzień dobry tak, jak napisał już jeden z Kolegów sprawdź, czy słyszysz charakterystyczne bzyknięcie pompy paliwa, gdy przekręcisz kluczyk w pierwsze położenie. Jeśli nie - przyjrzyj się dokładnie przekaźnikowi pompy paliwa i jego podstawce. Zdemontuj podstawkę i sprawdź dokładnie czy przewody są prawidłowo zaciśnięte w stykach a styki unieruchomione w podstawce przekaźnika. Miałem niedawno niezłe jaja z tą podstawką - jeden ze styków wysuwał się gdy wciskałem przekaźnik w podstawkę. Było to o tyle trudne do zdiagnozowania, gdyż po wyjęciu przekaźnika z podstawki styk wsuwał się z powrotem :/

Jeśli powyższe wskazówki nie pomogą sprawdź czy masz iskrę. Jeśli nie - sprawdź położenie przycisku znajdującego się pod siedzeniem kierowcy.
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Jakub1989
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    A dźwięk z silnika przy kręceniu normalny, czy słychać jakieś inne odłosy niż normalnie?
    Normalny brzmi jak by miała zapalić ale nie chce bez rozrusznika

Cytat Napisał as Zobacz post
    Na dzień dobry tak, jak napisał już jeden z Kolegów sprawdź, czy słyszysz charakterystyczne bzyknięcie pompy paliwa, gdy przekręcisz kluczyk w pierwsze położenie.
    A gdzie jest w Boxerze pompa paliwa?

Cytat Napisał as Zobacz post
    Jeśli powyższe wskazówki nie pomogą sprawdź czy masz iskrę. Jeśli nie - sprawdź położenie przycisku znajdującego się pod siedzeniem kierowcy.
    Jak sprawdzić czy mam iskrę bo 1.7 16v mam tak trudny dostęp do świec że nie wiem jak tam się dostać. (aha wymieniałem świece miesiąc temu choć bez kabli zapłonowych)

A ten przycisk (to chyba odcięcie paliwa co pamiętam) to jakim powinien być położeniu ?

Acha i zawieść go do elektryka ? bo też mi się wydaje że to coś z elektryką.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał Jakub1989 Zobacz post
    A gdzie jest w Boxerze pompa paliwa?
    Pompę paliwa masz Kolego w zbiorniku paliwa. Jak przekręcisz kluczyk w pierwszą pozycję powinieneś słyszeć z tamtej strony charakterystyczne bzyknięcie pompy paliwa.

Jak sprawdzić czy mam iskrę bo 1.7 16v mam tak trudny dostęp do świec że nie wiem jak tam się dostać
    Nie musisz wykręcać żadnej ze świec. Wystarczy ściągnąć fajkę z dowolnej świecy włożyć do niej jakąś starą, ale obowiązkowo sprawną świecę i przyłożyć jej metalową obudowę do masy samochodu. Jeśli wszystko jest OK podczas próby zapłony powinieneś zaobserwować iskrę między elektrodami świecy.

A ten przycisk (to chyba odcięcie paliwa co pamiętam) to jakim powinien być położeniu ?
    Z tego co mi wiadomo przycisk ten odcina zasilanie pompy paliwa oraz zapłon. Powinien być wciśnięty
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Sprecyzuje kolego i dodam, że do pompy dostaniesz się odkręcając pokrywę, która znajduje się w bagażniku.
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Tłumacząc bardziej pod dywanikiem w bagazniku przy samym jego końcu ( przy oparciach od tylnych pasazerów , strona kierowcy ) 4 wkręty

Jakub1989
    Gość

Domyślnie

Dzięki za dokładne wskazówki jutro sprawdze, ten przcisk pod siedzeniem jest ok bo sprawdziłem.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Dziaru, jeszcze współrzędne podaj
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.