Witam. Chciałbym prosić forumowiczów o poradę. Mam na oku Alfę Romeo 146 2000 rok produkcji, 1,6TS. Pojechałem obejrzeć, pan okazał się człowiekiem w starszym wieku i samochód jest mu niepotrzebny. Alfa stoi od października 2009 i mało co jeździ. Cena jest atrakcyjna bo jak sam właściciel stwierdził "chce się jej pozbyć a szkoda by tak stała". Tu i ówdzie są rysy, środek ładny ale zaniedbany, bogata wersja wyposażeniowa. Poprosiłem o odpalenie belli....no i zaczęło się. Silnik wydaje metaliczny odgłos, taki według mnie nienaturalny. Pan stwierdził że rozrząd wymieniał niedawno na co jest rachunek. Stwierdził że problem jest z jednym z kół po którym wędruje pasek rozrządu ( takie koła które są z boku i jest ich chyba 3 czy 4 ) i to dolne które rzeczywiście nienaturalnie ( krzywo) się obraca jest przyczyną takiej pracy silnika.
Teraz pytanie do Was, co może być przyczyną takiej pracy silnika? czy to rzeczywiście może być to o czym mówi właściciel?
Jaki koszt takiej naprawy?
Bardzo mi zależy na Waszej poradzie bo samochód jest piękny i chciałbym go nabyć. Nadwozie dam radę doprowadzić sam to porządku ale z mechaniką gorzej
Pozdrawiam