Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: niebieski dym, wtryski ok, ciągnie od 2tys.

alfa-lover
    Gość

Domyślnie niebieski dym, wtryski ok, ciągnie od 2tys.

Witam alfaholików !
    potrzebuję pomocy, bo znów moja alfa robi mi kuku.
    Problem dotyczy: AR 156 2003 (po lifcie), 1.9JTD, 115KM, 188 tys. km od nowości, I właściciel, silnik po remoncie przy ok. 110 000km gdy walnął źle założony przez ASO pasek (skutki chyba wam wiadome, pęknięty blok, itp.).

Opis obecnego problemu:
    rano (lub na zimnym) alfa dymi na niebiesko. Silnik uruchamia się bez problemów, ale dźwięk jest dziwny, bo jakby z trzech cylindrów. Mruga lampka od świec. Zaczyna trochę lepiej pracować (bardziej równo) i stabilniej po ok. 1-2 minutach. Pierwsze 10 sekund jest tragiczne. Na całkowicie zimnym silniku, to ruszanie jest bardzo ciężkie, gdyż trzeba mocno gazować, inaczej chce gasnąć. Na podwórku łatwiej mi wycofać niż jechać na jedynce, bo tak łatwo nie gaśnie na wstecznym. Jak już ruszam to do 2.2 tys. obrotów (2 tys. plus jedna kreska), jedzie bez turba, tragicznie wolno i prawie bez przyspieszenia. Dopiero jak się dojdzie do tych 2.2 tys. obrotów to turbo się załącza i wtedy przyśpiesza. Kolejne biegi to próba utrzymywania obrotów na min. 3 tys. obrotów. Piątki raczej nie włączam poniżej 100km/h.
    Byłem u jednego mechanika, sprawdził wtryski i są podobno ok - tzn. wymontował i zamontował wtryski z powrotem. Sprawdził kompresję w cylindrach i z tego co pamiętam to wyszło mu 26/26/21/25. Wiem, że na trzecim było ok. 5 mniej czegoś tam (bar?). Wlał też jakiegoś preparatu do paliwa, chyba na przeczyszczenie wtrysków - jak to piszę, to mnie to zdziwiło, bo odebrałem od niego alfe na rezerwie, a policzył mi za to 4 dychy. Jego diagnoza - trzeba zdjąć głowicę i sprawdzić co się dzieje, prawdopodobnie pierścień na trzecim tłoku, albo pękł tłok (?). Powiedział też, że świece do wymiany, chyba dwie, ale wypadałoby wymienić wszystkie. Na komputerze nic nie wyszło, a co do tej lampki świecy to właśnie przez te świece do wymiany. Za sprawdzenie wtrysków (120), ten preparat do paliwa (40), sprawdzenie kompresji i diagnostyka komputerowa i wymont. i zamont. wtrysków (120) dałem łącznie 280 złotych brutto (na fakture) - dużo / mało ?
    Co do tego niebieskiego dymu, to idzie ledwo oddychać w okolicy auta. Jest też tego sporo, aczkolwiek oleju wiele mi nie zjada.

Proszę o pomoc, a mianowicie jak samemu można sprawdzić tą diagnozę tego mechanika oraz jak sprawdzić stan tego silnika i co z nim jest ? Czytałem na innych wątkach, by sprawdzić czy są przedmuchy (z bagnetu, korka oleju ?, i odmy ? jak ją zlokalizować?). Co i jak jeszcze można sprawdzić by być pewnym dokładnie co jest ?
    Byłem u innego mechanika, ale ten chciał wpierw zrobić przegląd (akurat już powinien być zrobiony). Wydaje mi się, że jeśli silnik jest do wymiany (na co raczej stawiam) to przegląd jego jest bezsensowny, lepiej tą kasę wydać na nowy silnik. Nad remontem silnika też się zastanawiam, raz już padł też silnik, blok robiony, trudno znaleźć sens w robieniu remontu takiemu silnikowi.
    Poszukuję też jakiś warsztat w łódzkiem (Łódź, Piotrków Tryb.). Zna ktoś lub prowadzi ktoś z was warsztat, który można polecić i jest sprawdzony przez nie jednego ?

---------- Post dodany o godzinie 21:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:18 ----------

jeszcze jedno, trochę się grzeje ostatnio silnik. płyn dolałem, ale wskazówka lubi sobie latać od drugiej kreski (75oC standard) do górnej kreski (90oC) a ta jest już za wysoko. Na szęście pod czerwone pole mi nie skoczyło. Prawdopobnie jest to przez zdjętą do naprawy podłogę pod silnikiem (zahaczona kilka razy o różne badziewia na polskich drogach), ale nie wiem też czy nie od uszczelki pod głowicą ?

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

słaba kompresja na 3 cylindrze(pierścienie,uszczelka pod głowicą),kontrolka od świec miga tzn że masz padnięte świece.kontrolka od wtrysków nie świeci?turbinę sprawdzałeś?Z tego co słyszałem to alfa team ma dobrą opinię http://www.alfateam.pl/

alfa-lover
    Gość

Domyślnie

Kontrolka miga ta w kształcie spirali, czyli z tego co wiem świece, miga a później po 3-4 minutach jazdy gaśnie. Żadna inna się nie pali.

Jak sprawdzić tą turbinę ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

jeśli cylindry będą OK to remontuj w przeciwnym razie szukaj dołu silnika. tzn. blok+wał+tłoki

jedyne co można zrobić tak na szybko to ściągnąć kolektor wydechowy i zobaczyć co się dzieje na poszczególnych kanałach

alfa-lover
    Gość

Domyślnie

wyjąłem bagnet i lekko dmucha. odkręciłem korek wlewu oleju to już porządnie dmucha jak z małego wentylatorka. jaka z tego diagnoza ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

słuchaj.. sam remontowałem ostatnio jtd.. w sumie miałem do remontu jedynie głowice.. z racji że robiłem prawie wszystko sam, a po ściągnięciu głowicy opuścić miskę i wyciągnąć tłoki to nie jest dużo roboty to zrobiłem generalkę

jeśli mówisz, że nie bierze Ci dużo oleju to problem będzie tkwił w głowicy ale bez jej ściągnięcia i zajrzenia do tłoków i cylindrów nic się nie dowiesz

choć piszesz, że silnik strasznie kaleczy po odpaleniu to bardzo prawdopodobne że coś złego się stało z pierścieniami.. tak jak pisałem wyżej jeśli cylindry będą w opłakanym stanie to szukaj używanego bloku
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 16-04-2010 o 08:13

alfa-lover
    Gość

Domyślnie

wlałem na pełny bak płyn firmy STP do czyszczenia wtryskiwaczy. Efekt bardzo dobry, zauważalny prawie od razu. Ciągnie już poniżej 2 tys. obrotów. Na trójce jeszcze kiepsko, ale dopiero co zalałem, zobaczę czy się poprawi na po przejechaniu większej ilości km. Czy to czasem nie oznacza, że te wtryskiwacze zostały kiepsko sprawdzone ? Albo wogóle czy były sprawdzane i czyszczone ?
    Ostatnio edytowane przez alfa-lover ; 21-04-2010 o 20:51