W sobotę zaślepiłem EGR i powiem szczerze , że rewelacji jakiś nie stwierdziłem , tzn. albo moja Alfa się zbierała przed zaślepieniem na tyle dobrze , że teraz różnica jest niewielka , albo w ogóle nie mam pojęcia co to jest prawidłowe przyspieszenie. Osiągi mojego auta wg mnie są w normie przyspiesza ok. pali w normie 6,1/9 litra. Ale muszę zapytać o co innego, w opisie jak zaślepić EGR są wykonane fotki , jedna z nich pokazuje , że syf w kolektorze ssącym jest rudawy i suchy a ja jak czyściłem u siebie wyjmowałem mokrą maź przypominającą zmoczoną sadzę lub smołę. Wygląda na to , że do kolektora ssącego dostaje się olej , czego to może być powodem?. Nadmieniam auto nie dymi, zużywa oleju w normie , tzn nie dolewam między wymianami czyli po około 20 tys km. Co prawda ubytek jest wg mnie około 1 l na 10 tys km. Wg. moich wstępnych przemyśleń wynika , że olej dostaje się właśnie z tego powrotnego przepływu spalin więc komory spalania, no bo przecież nie z filtra powietrza ?. Poprawcie mnie lub zasugerujcie coś , lub uspokójcie , że nic złego się nie zaczyna.