Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z zawieszeniem.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie Problem z zawieszeniem.

Witam, mam dziwny problem ze stukami w zawieszeniu przednim. Stuki występują tylko przy pokonywaniu wszelkiego rodzaju nierówności jezdni i skręcie kierownicy w prawą stronę. Przy jeździe na wprost oraz w lewo nic się nie dzieje, żadnego nawet najmniejszego pukania czy stukania. Na równej drodze zupełna cisza więc przeguby odrzucam. Stukanie wydaje się pochodzić z prawego koła i rozchodzi się po podłodze. Na szarpakach nic nie wyszło. Wahacze górne i dolne nie wykazują żadnych luzów,amortyzatory ok, łączniki stabilizatora są nowe tak samo jak i gumy na stabilizatorze, drążki i cała reszta układu kierowniczego również bez zarzutu, geometria ustawiona. Stukanie pojawiło się nagle, na dziurawej drodze było ok, potem kilka km dobrego równego asfaltu, po wjeździe na drogę z poprzecznymi nierównościami (nalany asfalt) na zakręcie w prawo zaczęło stukać. Prędkość nie była duża a nierówności malutkie. Stukanie nie nasila się od kiedy się pojawiło (500km). Może ktoś miał podobny problem i ma jakiś pomysł bo mi się już skończyły. Samochód to AR 156 1.9 JTD M-Jet z 2004 r.

iwona22p
    Gość

Domyślnie

jeśli wszystko ok z wahaczami oraz gumami stabilizatora itp. ja stawiała bym na maglownice ,również skłaniam sie do przegubu wewnętrznego ale niech sie inni wypowiedzą ,tak mi sie wydaje

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Sprawdź łączniki stabilizatora. Przeguby to nie są, bo ich uszkodzenie nie objawia się stukaniem podczas jazdy na nierównościach a jedynie przy manewrach na skręconych kołach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Jak pisałem wcześniej łączniki stabilizatora są nowe (TRW), nie mają żadnych luzów. Przeguby właśnie z powodu podanego przez Belfer27 odrzuciłem na starcie. Maglownica przy wykonywaniu ruchu kierownicą również nie wydaje żadnych dźwięków. Stuki pojawiają się tylko i wyłącznie podczas skręcania w prawą stronę np. zakręt i pokonywania nierówności. Jeszcze raz podkreślę że na równej drodze niezależnie jak ostry zakręt i z jaką prędkością pokonywany oraz hamując czy przyspieszając na łuku zupełnie nic się nie dzieje, żadnego walenia stukania, pukania. Samochód prowadzi się poprawnie, nie buja, nie znosi.
    Ostatnio edytowane przez konrad86 ; 25-04-2010 o 13:06

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał konrad86 Zobacz post
    Jak pisałem wcześniej łączniki stabilizatora są nowe (TRW), nie mają żadnych luzów. Przeguby właśnie z powodu podanego przez Belfer27 odrzuciłem na starcie. Maglownica przy wykonywaniu ruchu kierownicą również nie wydaje żadnych dźwięków. Stuki pojawiają się tylko i wyłącznie podczas skręcania w prawą stronę np. zakręt i pokonywania nierówności. Jeszcze raz podkreślę że na równej drodze niezależnie jak ostry zakręt i z jaką prędkością pokonywany oraz hamując czy przyspieszając na łuku zupełnie nic się nie dzieje, żadnego walenia stukania, pukania. Samochód prowadzi się poprawnie, nie buja, nie znosi.
    łożysko amortyzatora (guma amortyzatora)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

To też przyszło mi do głowy, ale czy nie powinno stukać także na większych nierównościach przy jeździe na wprost np. na progach zwalniających ? Najdziwniejsze jest to że stuka tylko przy skręcie w prawo. Poduszki amortyzatora wymienić to też trochę roboty. Jutro jeszcze podjadę na inną stację i porządnie go przetrzepie, może teraz coś wyjdzie bo właśnie co zrobiłem 200km i wydaje mi się, że zaczęło walić mocniej. Ale sam już nie wiem bo strasznie wyczulony jestem na to. Jak nic nie wyjdzie wymienię poduszki bo już tylko to i amortyzatory nie były zmieniane.