Witam,
rok temu stałem się posiadaczem Alfy 145 1.6 TS 16v z roku 1999, okazjonalnie kupiłem autko bardzo tanio (bo po rodzienie) ale muszę wymienić w niej serce czyli silnik i mam takie pytanie czy silniki 1.6 Ts 120 KM są takie same w wersji 145 i 147?? Chciałbym właśnie taki wstawić a nie wiem czy uchwyty mocujące są w tych samych punktach i czy skrzynia stara będzie pasować do silnika z modelu 147.Ewentualnie jakie modele mają te same silniki (pojemnościowo niby takie same z mocą to samo tylko czy gabarytowo się nie różnią?)??
Z góryt dzięki za podpowiedzi, cenię sobie wasze rady i przez to zadaję to pytanie na tym forum, kożystam z niego często i wiele mi to pomogło, czasem wolę sam coś zrobić przy tym autku z waszymi opisami niż prowadzić do mechanika do którego mam średnie zaufanie.
---------- Post dodany o godzinie 09:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:19 ----------
właśnie poczytałem jeszcze więcej i znalazłem na forum
"W 1998 roku do sprzedaży trafia Alfa 156, z powodu zaostrzenia wymogów dotyczących ilości spalin i generowanego hałasu 145 przejmuje silniki 1.6, 1.8 i 2.0 właśnie z modelu 156."
Wynika z tego, że silnik 1.6 TS w 145 jest taki sam jak w 156 z roku '98...... sprawdzał może to ktoś w praktyce??