Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Nie odpala

Therrax
    Gość

Domyślnie Nie odpala

Witam, zostawilem moja alfe 'specjaliście', aby zaspawał mi podłoge. Wszystko było ładnie do momentu, w którym miałem odebrać samochód. Podwozie ładnie zaspawane, ale auto nie chciało odpalić, majster powiedział mi że widocznie nie ma benzyny (musiał ją podpierdolić ). Po dolaniu paliwa, próbując zapalić zapaliła mi się na żółto przekreślona kontrolka z dystrybutorem paliwa. I tu jest moje pytanie co to może być? Padła pompa czy to coś innego?

Dodam że 'fachowiec' spawał od środka lewą strone, było to mniej wiecej tuż za fotelem kierowcy i za tylna kanapą ale też po stronie kierowcy, wiec raczej mi nie uwalił nic od przewodów paliwa (mam nadzieje).
    Alfa 1.4 t spark 2000 r

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Czujnik wstrząsu wyskoczył przy spawaniu?
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Czujnik wstrząsu wyskoczył przy spawaniu?
    To samo bym powiedział, zwłaszcza biorąc pod uwagę miejsce spawania.
    Wciśnij guzika
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Miałem podobną sytuację po konserwacji podwozia - sprawdź, czy znajdujący się pod siedzeniem kierowcy wyłącznik wstrząsowy jest wciśnięty
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Therrax
    Gość

Domyślnie

Miałem podobną sytuację po konserwacji podwozia - sprawdź, czy znajdujący się pod siedzeniem kierowcy wyłącznik wstrząsowy jest wciśnięty

Czy chodzi ci o okrągły przycisk skierowany do góry który znajduje sie zaraz obok wajchy do otwierania bagażnika ???? bo jesli tak to on nie wiedzial co to jest i sobie wcisnal kilka razy jak zdzierał przy mnie fotele itp.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Nie wiem Kolego, jak jest w TS-ach jeśli chodzi o dźwignię otwierania bagażnika, jednak masz rację ten znajdujący się pod siedzeniem kierowcy przycisk jest skierowany do góry. U mnie zabudowany jest osłona z tworzywa sztucznego, zaś od góry przykryty jest "kapturkiem" z czarnej gumy. Przycisk ten powinien być wciśnięty. Z tego co wiem rozłącza on pompę paliwową (i zapłon chyba też) podczas kolizji/wypadku lub innych zdarzeń, którym towarzyszą spore wstrząsy.

Myślę, że ten Twój majster wiedział co robi i czego szuka. Z tego co wiem kilkakrotne wciśnięcie tego przycisku nie spowoduje żadnych uszkodzeń, bo jeśli był wyłączony to po pierwszym wciśnięciu powinien się włączyć i tyle :/

Jeśli przycisk jest wciśnięty - na dzień dobry sprawdź akumulator oraz przekaźnik pompy paliwa i obejrzyj dokładnie jego podstawkę. Z własnego doświadczenia wiem, że konektorki z podstawki lubią się wysuwać a przewody up...ć nawet pod izolacją.

Jest jeszcze jedna sprawa, ale tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś inny - JAKIE OBJAWY DAJE UMIERAJĄCA POMPA PALIWA?

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Hmmm , mam nadzieje ze Mechanik spawał przy odłączonym Akumulatorze

A ten przycisk , odcina zasilanie , tzn ze na zawór przy pompie nie jest podawana masa

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    JAKIE OBJAWY DAJE UMIERAJĄCA POMPA PALIWA?
    Zaczyna się często od szarpania, braku mocy, powolnej reakcji na gaz, wycia z baku, a potem nagle stajesz w polu i nie możesz odpalić
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Therrax
    Gość

Domyślnie

Dobra moja alfa już prawie jest dobrze zrobiona, tylko wariata musze przeczyścić a w najgorszym przypadku wymienić. Co do 'mechanika' to powiedział mi że przycisk pod siedzeniem to pewnie jakis wyłącznik alarmu, także już więcej tam nie wróce. Co wiecej powiedział mi że auto nie odpala przez brak paliwa najprawdopodobniej (uprzednio oczywiście mi je podpieprzył). Wtedy jego pomocnik włączył się do rozmowy i powiedział że też ma często brak paliwa w golfie ale jeszcze go zepchnie z jakiejś górki to przejedzie te 2 kilometry na resztkach w baku. Słysząc tych specjalistów byłem gotów pchać to auto 20 km byle nie zostawiać go u nich, ale wystarczyło wcisnąć ten przycisk.

Dzieki za pomoc.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Niestety Kolego - tak wygląda poziom wiedzy technicznej naszych warsztatach. Swoje zrobić może zrobią, ale przy okazji sp... kilka innych rzeczy i jeszcze paliwa podp... Mogę sie założyć, że wnętrze też ci upier... Ja po konserwacji musiałem całą wykładzinę podłogową prać :/ Tak z ciekawości jeśli jeszcze nie sprawdzałeś, zobacz co masz pod wykładziną, bo fabrycznie montowana była tam specjalna (filco-podobna) mata głusząca.

Czyli co Kolego rozumiem, że przyczyną Twoich problemów, był TYLKO znajdujący się pod siedzeniem kierowcy wyłącznik wstrząsowy?