Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Sprężyny - PROBLEM

BobeR_Gda
    Gość

Domyślnie Sprężyny - PROBLEM

Słuchajcie mam pytanie czy istnieją jakieś sprężyny do mojej alfki które ją usztywnią ale nie obniżą?? Chodzi mi o to że jak mam 4 osoby lub dwie i bagaż to strasznie siedzi d***... Czasami też przytrze tyłem... Czy może Eibachy -30 wsadzić to bardzo obniży auto przy moich 205/60/15 nie będzie tarło.

Generalnie chodzi mi o to by te sprezyny były twarde i nie obniżały auta. Zgóry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Adam

Gdzieś wyczytałem ze można wstawić sprężyny od sportpacka i niby obniżają tylko o 15mm, czy to prawda?? I czy aby na pewno da sie je założyć bez problemów??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Jeśli chodzi o sportpacka, to jakieś 2 miesiące temu zamontowałem te sprężyny do swojej Alfy. Po pierwsze dlatego, że chciałem ją troszkę obniżyć, a po drugie, też mi z tyłu przycierało o nadkola:/ Samochód zbliżył się do gleby o jakieś 20mm (tak chyba podaje producent), jeśli chodzi o ocieranie, to występuje, ale znacznie rzadziej, dodam jeszcze, że sprężyny nie były nowe (te ze sportpacka). Jednak jestem zadowolony, a przytarcie występuje skrajnych przypadkach. Jeśli chodzi o montaż nie powinno być żadnych problemów, oczywiście dopasuj sprężyny do swojego silnika, z tego co wiem, w przypadku V6 i 2,4 JTD są inne niż przy pozostałych motorach.
    Możesz też np, zamontować specjalne gumy pomiędzy zwoje sprężyn, np. po 2 na jedną stronę, są tanie, ,bo komplet (2 sztuki) w sklepie motoryzacyjnym kosztuje około 5 - 7zł. takie rozwiązanie miałem zastosowane w 146 i przyznam się szczerze, że pomogło.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

BobeR_Gda
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź
    A może orientuje się ktos czy te sprężyny ze sportpacka utwardzają autko?? Bądź też czy są takie sprężyny które je utwardzą a nie obniżą...

Pozdro 600

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Nie wiem czy takowe istnieją. Jeśli chodzi o sportpacka, to oczywiście usztywniają, samochód, ale dzięki temu zabiegowi przyznam się, że moja Alfa znacznie lepiej się prowadzi, zwłaszcza w zakrętach, ale jeśli droga jest dziurawa, bądź są muldy, czy jeszcze inne wynalazki, jakich w Polsce nie brakuje, sprawa już nie wygląda tak fantastycznie...

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

marshall
    Gość

Domyślnie

prosta sprawa zrobić sobie sprezyny na zamówienie we wczesniejszym aucie robiłem by były twarde a nie obniżały byłem zadowolony znajomemu tez robiłem do 2 kombi bo poprostu przy załadunku auto lezało brzuchem na ziemi polecam wymontowac sprezyne i udać sie do dobrego kowala

Paweł156
    Gość

Domyślnie

a moze lepiej kupić twardsze amortyzatory??
    Ja mam eibacha -30mm i tez tył mam miekki, dlatego na wiosne kupie cos twardszego bo u mnie dalej seryjne amortyzatory sa. Mysle ze bilstein b4 lub b6 pomoze.

BobeR_Gda
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł156
    Mysle ze bilstein b4 lub b6 pomoze
    W życiu warszawy nie pomoga te amory ja jeżdzę na Koni Sport przod i tył. A po drugie co maja amory do tego czy auto siedzi czy bardziej stoi??

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Amory mają do twardości a co za tym idzie do ugiecia sie auta pod ciezarem, sprezyny oczywiscie tez.