Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Odwieczny problem wycieraczek

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie Odwieczny problem wycieraczek

Otóż mam w swojej Alficy oryginalne, piękne i cholernie drogie wycieraczki. Komplet w Alfie 440 zł... super... dlaczego nie 4400 ?? Niestety jedna jest lekko uszkodzona i smuży. Wymiana gumek nic nie dała bo jeden z plastikowych uchwytów nie trzyma. Chałpniczo mogę dłubać i kombinować ale mam okazję zakupić nowe od Tempry za 50 zł. Przestudiowałem forum i wyszło mi tak. Pasuję 145/146/155 zintegrowane. Ktoś pisał że Tempra/Tipo też ale tam podobno są dwa rodzaje więc nie wiem czy obydwa pasują. Ktoś wcisnął z Bravo/Brava. Ok... Ale kopiąc po Allegro wychodzi mi, że Bravo/Brava ma to samo co Punto I a to z kolei ma to samo co Marea....

Czy od Tempry będą pasować bo mam już kołomyję...

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

Ja w 155 mam od tempry i jest ok.
    Ti Amo ALFA!!!

MacIntosh
    Gość

Domyślnie

hej macminik, ladnie ci zeszło spalanie, z 14 na 9 litrów jakżeś to uczynił? a co do piór wycieraczek, polecam allegro, tam kupisz spokojnie. Taniej.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Od tempry tipo pasują, były takie same zintegrowane, i były też "normalne" z wymiennymi całymi piórami.

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MacIntosh Zobacz post
    hej macminik, ladnie ci zeszło spalanie, z 14 na 9 litrów jakżeś to uczynił? a co do piór wycieraczek, polecam allegro, tam kupisz spokojnie. Taniej.
    Naprawiłem hamulce ? Zacząłem czuć ten silnik

MacIntosh
    Gość

Domyślnie

no widzisz)) a pióra.... idz do jakiegoś sensownego sklepu, polecam sieć Norauto, tam jest wielki wybór wycieraczek, katalogi, napisane co do czego pasuje itd. Z AR 145/146 jest wyłącznie problem ramienia: niepodmienialne. Pióra spokojnie pasują, z paru aut. Od tempry też.

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MacIntosh Zobacz post
    no widzisz)) a pióra.... idz do jakiegoś sensownego sklepu, polecam sieć Norauto, tam jest wielki wybór wycieraczek, katalogi, napisane co do czego pasuje itd. Z AR 145/146 jest wyłącznie problem ramienia: niepodmienialne. Pióra spokojnie pasują, z paru aut. Od tempry też.
    Nie problem w gumkach. Bo tych mam na pęczki. 2 komplety Valeo i jakieś od "prywaciarza". Problem w prawym ramieniu. Otóż na jednym "uchwycie" wytarły się ząbki utrzymujące gumkę. Na skutek tego gumka nie zmienia elastycznie swojego profilu tak jak wymaga szyba i w pewnym momencie zostawia smugę. Niestety muszę zmienić całe ramie. Szkoda bo te wycieraczki zespolone bardziej cool wyglądają. Ale cena zaporowa. Na razie wcisnąłem w ten uchwyt kawałek czarnej gumki, dzięki czemu guma wycieraczki bardziej jest dociskana do szyby i nie smuży. Niby jest jak powinno, ale to taka tymczasowa chałtura... Z drugiej strony... kiedyś w FSO 1500 podczas trasy pękła i rura od tłumika i rozciąłem tymczasowo puszkę po pepsi. Dwa kawałki rury wydechowej połączyłem puszką i opaskami zaciskowymi. Ta tymczasowa naprawa trwała 8500 km aż mi się rura gdzie indziej urwała i tam nie miałem jak zastosować pepsi.... dlaczego nie robą rur ze starych puszek ???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Które ramie potrzebujesz ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał macminik Zobacz post
    Nie problem w gumkach. Bo tych mam na pęczki. 2 komplety Valeo i jakieś od "prywaciarza". Problem w prawym ramieniu. Otóż na jednym "uchwycie" wytarły się ząbki utrzymujące gumkę. Na skutek tego gumka nie zmienia elastycznie swojego profilu tak jak wymaga szyba i w pewnym momencie zostawia smugę. Niestety muszę zmienić całe ramie. Szkoda bo te wycieraczki zespolone bardziej cool wyglądają. Ale cena zaporowa. Na razie wcisnąłem w ten uchwyt kawałek czarnej gumki, dzięki czemu guma wycieraczki bardziej jest dociskana do szyby i nie smuży. Niby jest jak powinno, ale to taka tymczasowa chałtura... Z drugiej strony... kiedyś w FSO 1500 podczas trasy pękła i rura od tłumika i rozciąłem tymczasowo puszkę po pepsi. Dwa kawałki rury wydechowej połączyłem puszką i opaskami zaciskowymi. Ta tymczasowa naprawa trwała 8500 km aż mi się rura gdzie indziej urwała i tam nie miałem jak zastosować pepsi.... dlaczego nie robą rur ze starych puszek ???
    Przecież na allegro jest tego od groma! Tutaj masz komplet z Valeo w żenującej cenie i do tego idealnie pasujące łącznie z krzywizną ramienia wycieraczki.
    http://www.allegro.pl/item919656005_..._155_2szt.html

Niby aukcja już zakończona ale dzwoniłem tam we czwartek i mają jeszcze dostępne.

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał paczek.gsm Zobacz post
    Które ramie potrzebujesz ?
    Prawe tzn. to przed pasożytem czyli pasażerem...

---------- Post dodany o godzinie 16:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:51 ----------

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Przecież na allegro jest tego od groma! Tutaj masz komplet z Valeo w żenującej cenie i do tego idealnie pasujące łącznie z krzywizną ramienia wycieraczki.
    http://www.allegro.pl/item919656005_..._155_2szt.html

Niby aukcja już zakończona ale dzwoniłem tam we czwartek i mają jeszcze dostępne.
    No dzięki za link. Choć duchowo mam kłopot z pożegnaniem tych zespolonych...

Ps: Nie ma zbyt szybkich aut... są zbyt szybcy kierowcy....

Dziś moja żona spytała, dlaczego wszystkie Alfy mają takie małe światełka stop.

odpowiedziałem, że i tak mało hamuję wiec jakie to ma znaczenie

Może ktoś udzielić jakiejś dowcipnej odpowiedzi miłośniczce Forda Mondeo Kombi lub Audi A6 4x4