Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: panowie"nie wiem co to jest"

zielik203
    Gość

Domyślnie panowie"nie wiem co to jest"

będąc 400 km od domu nawigacja poprowadziła mnie objazdem w jakąś polną drogę i niestety sie zakopałem... dobrze ze szybko znalazłem pomoc i udało się wyciągnąć auto. jednak przykre efekty powieszenia na silniku są. urwało mi taką czarną plastikową miskę z przodu pod silnikiem i nie wiem co to jest... przejechałem te 400 km ale wydaje mi się że auto ma mniej mocy, poza tym chyba spod miski olejowej zaczęło kapać. Mógłby mi któryś z panów powiedzieć czym jest a w zasadzie był ten czarny plastikowy pojemnik z przodu pod silnikiem? 146 1.9 jtd

Wojce
    Gość

Domyślnie

Dobrze ,że do jeziora nie wjechałeś bo nawigacja tak pokazywała ,ten plastik to osłona chroniąca miske przed uderzeniami

zielik203
    Gość

Domyślnie

no raczej nie. to był taki pojemnik jakby kończący jedną z grubszych rur wychodzących z silnika z przodu w dół

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał zielik203 Zobacz post
    no raczej nie. to był taki pojemnik jakby kończący jedną z grubszych rur wychodzących z silnika z przodu w dół
    Obudowa filtra powietrza ?
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marek_M
    Mieszka w
    Zamość / Lublin/Radom
    Auto
    Alfa Romeo 145 QV

Domyślnie

Zobacz czy prowadzi do filtra powietrza -drugiej czarnej plastikowej puszki, lub czy ta rura zasysa powietrze. Jeśli tak to lepiej nie jeździj teraz po deszczu - zdarzały się przypadki że przez brak tego pojemnika zasysało wodę do silnika, efektów chyba nie muszę opisywać.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Nie wiem czy wam chodzi o rezonator powietrza ale tego chyba w JTD nie ma, kiedyś widziałem przód w jtd i była tam tylko rura tak jak kiedyś w 2.0.
    Co do jazdy z dziurą po deszczu to potwierdzam sam tak zalałem silnik i naprawa kosztowała majątek tyle że mnie udało się to naprawić z AC.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Alfa_Lucas
    Mieszka w
    WWA\RK
    Auto
    Alfa Romeo 146 `00 1,9 JTD Była / 145 `99 Nero / 156 FL

Domyślnie

Pewnie chodzi Ci o tą puszkę, pytałem się już na forum ale niestety nikt nie potrafił określić co to jest
    -= Alfa Romeo 145 JTD `99 NERO=-

Cuore, on Facebook
    Cuore.pl

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

W ePerze podpisane jest to jako kolektor i podłączone do rur za filtrem powietrza.

Użytkownik Rowerzysta Avatar abir1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Witam wszystkich! Swoją małą czarną 145 (prezentacja wkrótce) kupiłem z podobnym problemem, kompletny brak mocy, dodatkowo słychać było syk uciekającego powietrza. Dzisiaj zabrałem się za naprawę tej drażniącej przypadłości. Początkowo podejrzewałem uderzony intercooler, jednak po bliższych oględzinach okazało się, że to właśnie ta puszka była pęknięta.

Dziwne jest, że w instrukcji serwisowej ten element w ogóle nie występuje, w Eperze natomiast faktycznie jest to określone jako 60656533 - KOLEKTOR. Muszę jeszcze wykopać więcej informacji co to jest i do czego służy dokładnie

Na razie dokonałem prowizorycznej naprawy polegającej na zatkaniu otworu w resztkach tej puszki korkiem samoróbką i silikonem. Rezultat jest - auto odzyskało moc!

MacIntosh
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zielik203 Zobacz post
    będąc 400 km od domu nawigacja poprowadziła mnie objazdem w jakąś polną drogę i niestety sie zakopałem...
    Nie żebym Ciebie jakoś szczególnie nie żałował, ale dobrze, że sie zakopałeś. Poza tym, że ma się nawigację, trzeba jeszcze myśleć, zerknąć choć przez 10 sekund na mapę, ocenić trasę przed jazdą.
    Ale nie... Po co, jest NAWIGACJA) I małpiejemy wszyscy.