Witam jestem na forum pierwszy raz i od razu szukam pomocy:<.
Otóż nie mogę otworzyć maski w swojej alfie 146 (chyba zerwała się linka) więc szukam sposobu otworzenia jej od zewnątrz. Bardzo proszę o pomoc.
Witam jestem na forum pierwszy raz i od razu szukam pomocy:<.
Otóż nie mogę otworzyć maski w swojej alfie 146 (chyba zerwała się linka) więc szukam sposobu otworzenia jej od zewnątrz. Bardzo proszę o pomoc.
Ja moge zaproponować sposób od dołu czyli jesli nie masz plastikowej osłony pod silnikiem to wsadzasz ręke pomiędzy chłodnice a kolektor wydechowy i przesuwasz taki drut który ciągnie linka zeby otworzyć maske. Tylko ze nie wiem czy to da sie zrobic bez kanału![]()
Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc![]()
Da się zrobić bez kanału ale wymaga masy skomplikowanych ewolucji. Zasadniczo wykop sobie w piasku dołek taki żebyś swobodnie mógł się wślizgnąć. Podjedź. Poczekaj aż auto wystygnie- ale to tak fest bo możesz mieć ręce poparzone, założ długi rękaw i rękawiczki - żebyś się nie pociął o chłodnicę- a te blaszki są jak żyletki ostre i kawałek drutu ew. klucz nasadowy i musisz pociągnąć tą wajchę którą normalnie ciagnie linka- najlepiej kluczem "T" albo wygiętym drutem/prętem
W boxerze jest inaczej niz w TSOsłony pod silnik raczej być nie moze bo nie ma sposobu takowej zamontowac przez kolektor wydechowy, ktory jest na dole silnika a nie jak w TS z przodu. Ale masz racje, jedyne wyjście to chyba probować dość do mechanizmu otwierania maski od dołu, choć w boxerach jest bardzo mało miejsca między chłodnicą a silnikiem.
Sorki nie doczytałem ze to boxer![]()
Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc![]()
Dzieki za odpowiedzi, ale już sobie otworzyłem. Możnaa się dostać do zamka przez szczelinę między maską a tym plastikiem(atrapą, wlotem) i tym oto sposobem, zagiętym drucikiem odciągnąłem zamek i gotowe.