Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Alfa 155 1.9 Td 96 r i problem

nextus
    Gość

Exclamation Alfa 155 1.9 Td 96 r i problem

Witam. Posiadam Alfe 155 w dieslu 1.9 rocznik 96. Mam Problem z "chłodnicą a dokładniej temperaturą płynu (wody) miałem raz przypadek że zagotowało mi wode i wiatrak sam się nie włączył była to wina chyba bezpiecznika byłem u mechanika i niby to zerobił ale dodatkowo mam pod kierownicą w razie W ręczne włączanie. Problem jest taki gdy odpalam auto odrazu ręcznie uruchamiam wiatrak gdy jadę wolno obroty nie dochodzą do 2 tys i nie ma górek (tak górek na drodze , wzniesień) to temperatura jest ok 90 stopni, gdy napotkam już górkę albo wdepne mocniej temperatura magicznie wzrazta , i chyba nie jestem pewny bo nic nie widać gotuje płyn albo przygotowuje się do gotowania. Zawsze jak przyjadę słychać jakby uciekała woda tak lekko ciurkuje. Jaka temperatura jest optymalna? do jakiej moge jeździć i nie bać się że zagotuje płyn boje się jeździć dalej bo wiadomo ... nie znam się na mechanice i ile może kosztować naprawa . Pozdrawiam i dziękuje ślicznie za odpowiedź

nextus
    Gość

Domyślnie

Nikt nie udzieli mi odpowiedzi? za dużo napisałem? coś jest nie jasne? Pozdrawiam

elpaco
    Gość

Domyślnie

termostat do wymiany i wydaje mi się że cieknie chłodnica

nextus
    Gość

Domyślnie

mówisz że termostat do wymiany to jeszcze jedno pytanie gdzie taki kupić? Oraz czy moge jeździć jak obecnie jeżdze i nie przejmować sie temperaturą? oczywiście jeździć z włączonym wiatrakiem... nic się nie stanie? Pozdrawiam

elpaco
    Gość

Domyślnie

termostat do alfy 155 1.9td. Np alledrogo albo motosklep. Możesz jeździć, ale silnik będzie niedogrzany a auto będzie więcej paliło. Zresztą wioska trochę latać cały czas na wiatraku. To rozwiązanie doraźne

nextus
    Gość

Domyślnie

rozumiem a temperatura 100 stopni bo tak pokazuje (mniej więcej) jest dobra? czy to pokazuje złą temperature przez ten termostat? Bo się nie znam i nie wiem Wychodzi na to że pokazuje mi 100 stopni ale wcale tak nie jest ? dobrze to rozumiem? i moge jeździć na włączonym wiatraku i nic nie powinno gotować? Pozdrawiam

elpaco
    Gość

Domyślnie

Ogólnie wskazówka powinna stać na 90 stopniach na wskaźniku z delikatnym odchyłem od 90 w jedną lub drugą stronę. Co do wentylatora- sprawdź czujnik wentylatora przy okazji, i zrób ten termosta bo kiedyś jak zacznie kipieć to włącznik na krótko Tobie już nic nie da...

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

To tak :
    Temperatura 100 stopni jest temperaturą jak najbardziej normalną jest to normalna temperatura pracy silnika ( jakby była powyżej 110 to bym się martwił ) ale zawsze lepiej żeby silnik był zagrzany niż niedogrzany .
    Z tego co opowiadasz to może Ci się zawieszać termostat , wytargaj mendę i wsadź do gara i zagotuj wódę z nim jak się otworzy to jeszcze posłuży ( ale lepiej będzie wymienic ) .
    Kolejna sprawa masz autko z klimą czy bez - poleca zakup termostacika do Tipo jest znacznie tańszy a generalnie ten sam ( w moim przypadku był ) ale nie wiem czy fiat czegos nie wykombinował po 95r .
    Z tym co masz możesz spokojnie jeździć , jeśli zobaczysz że nagle temperatura się zwiększa otwórz okna w kabinie i puść na maxa ciepłe powietrze oraz jak masz to załącz wentylatorek ja tak śmigałem w tamtym roku jak temp zblizała się do 110 stopni to włączałem gorący nawiew i było ok .
    Ja mam teraz inną jazde bo jak teraz sobie jeżdzę to silniczek spokojnie nagrzewa się do 90 stopni nawet do 100 i ja wiem termostat mi się otwiera i obniża temperaturę do 70 stopni - kur* jakiś fenomen w tym aucie mam albo coś
    a na uboczu powiem że szkoda ze nasze silniki nie posiadają czujnika temperatury oleju bo generalnie on jest najważniejszy gdyż jak coś się będzie działo to dmuch powietrza będzie ochładzał silnik ale olej może się zagotować i stracić swe właściwości ( dlatego wsadzam licznik z 2,5 TD )

nextus
    Gość

Domyślnie

Dziękować kolego, autko mam z klimatronikiem ale klima nie działa bo nie ma czegoś tam heh to mówisz że szyby otworzyć i dać ciepłe powietrze? czyli 32 stopnie ciepła wpuścić do auta? ja myślałem że najzimniejsze trzeba wpuszczać. Możesz mi powiedzieć gdzie znajdę ten termostat ? trzeba coś odpinać albo coś? czyli to że jade pod górkę i temperatura bardzo szybko rośnie to wina termostatu?
    Ostatnio edytowane przez nextus ; 09-06-2010 o 06:36

nextus
    Gość

Domyślnie

Koledzy powracam z problemem. Dziś zrobiłem rundkę testową zrobiłem jak kolega wyżej radził okna miałem otwarte i max nawiew ciepła w samochodzie , jechałem cały czas z włączonym wiatrakiem po przejechaniu ok 20 km:

Po przyjechaniu do domu temperatura taka jak na zdjęciu :/
    Czy jest możliwość że gdy mocniej wcisnę temperatura może spadać? Bo jechałem praktycznie tak że 1,2,3,4 bieg i luz i na luzie :d a później jak musiałem wcisnąć więcej to tak jakby temperatura troszke spadła ale to nie dużo i nie ma co gdybać.
    Po otworzeniu maski gdy przyjechałem widok:

Może tego nie widać ale nad zakrętką wyraźnie było widać dym...
    Teraz pomóżcie co robić z tym fantem. Pozdrawiam