Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: zamek centralny odbija i nie zamyka

bigkahoona
    Gość

Domyślnie zamek centralny odbija i nie zamyka

Witam,

w zimie miałem ten problem, myślałem, że to od wilgoci i dzisiaj pojawił sie znowu.
    Przy zamykaniu drzwi z centralnym zamkiem zamki zamykają i odbijają z powrotem i nie mogę zamknąć normalnie auta.
    Czy mieliście coś podobnego i jak to wyeliminować?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

ktorys silownik nie domyka...sprawdz po kolei kazdy rygiel i uderz w niego piescia i sprawdz czy zamknie Alfe...

Miskow
    Gość

Domyślnie

miałem podobny problem ale nie w alfie pomogło zdjęcie tapicerki drzwi i porządne zalanie zamków wd-40 jeżeli to ci nie pomoże radze zdjąć tapicerki drzwi wsiąść do samochodu i pobawić się centralnym, powinno być widać w czym problem, zwróć szczególną uwagę na cięgna od ryglowania (zamykania) drzwi.

kolpo3
    Gość

Domyślnie miałem ten sam problem

witam
    miałem ten sam problem rozwiązałem go przytrzymując kluczyk dłurzej przekręcony możesz sprubowac

bigkahoona
    Gość

Domyślnie

rozebrałem wszystkie drzwi i nic, odłączałem prąd po kolei w każdych i próbowałem zamknąć, ale nic to nie dało. Co robić dalej?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał bigkahoona Zobacz post
    rozebrałem wszystkie drzwi i nic, odłączałem prąd po kolei w każdych i próbowałem zamknąć, ale nic to nie dało. Co robić dalej?
    sprawdz czy czujnik otwartych drzwi dziala poprawnie... mialem taki przypadek we wloszczyznie ze po zamknieciu drzwi lampka w podsufitce gasla a zamek odbijal...
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Prawdopodobnie któryś siłownik (master czyli z przodu) nie domyka, winą może być przestawienie siłownika w jakiś dziwny magiczny sposób w dół czy w górę - obstawiam lewy czyli kierowcy (od dziur wszystko możliwe). Podobny przypadek znam z innego samochodu, przy trzaśnięciu drzwiami centralny zamykał się
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

amoook
    Gość

Domyślnie

Ja ostatnio dłubałem przy zamkach, rozbierz tapicerkę drzwi wyjmij cały mechanizm zamka z siłownikiem(jeśli to seryjnie montowany centralny), zdejmij plastikową czarną maskownicę i zwróć uwagę na elementy które trą o siebie (jest taki który zatrzymuje się na małej gumce to przy nim zwróć uwagę na to czy się nie wytarło) mógł zrobić się rowek (tak jak u mnie) i po prostu blokuje zamknięcie zamka do końca. Wyrównaj ten rowek jakimś niedużym pilnikiem. Proponuję przesmarować to smarem silikonowym (nie wchodzi w reakcje z wodą i się nie starzeje tak jak zwykły), a i jeszcze jedna wskazówka, jak będziesz odłączał od zamka cięgno odchodzące od bębenka zamka to ściągnij je z dźwigni od zamka na siłę w stronę zawiasu drzwi tam jest taka kulka która mocno siedzi na tym plastiku (u mnie był koloru białego). I zobacz jeszcze czy gładko chodzą cięgna od rączki wewnątrz i zamykania od wewnątrz.
    Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

czekal86
    Gość

Domyślnie

AMOOOK , widziałem Twoja belle dzisiaj pod bramą a ostatnio ktoś inny chyba jeździ bo machałem a patrze a to nie Ty hehe dziś w naszym mieście widziałem sporo Alf, nawet niezłe kobitki je prowadzą, np na Staszica dwie 147 jedna z piękna bella w środku

A co do zamka, to zimą jestem przyzwyczajony że z wew. zamykam a i latem też się zdarzy ale już za drugim razem, przeważnie załapuje, ale jest to denerwujące, nie ma co ....
    Ostatnio edytowane przez czekal86 ; 26-06-2010 o 20:51

amoook
    Gość

Domyślnie

A ja widziałem Cię dzisiaj pod tesco, siedziałem w focusie kombi co do alf to rzeczywiście co raz więcej ich w naszym mieście No pożyczyłem szwagrowi bo ma Audi mechanika potrzebowało Ale tego tu nie było bo to nie na temat