Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Niezgodność koloru tapicerki w ePER

bosman25
    Gość

Domyślnie Niezgodność koloru tapicerki w ePER

Witam wszystkich!

Po sprawdzeniu w ePER po Vinie AR159, nad kupnem której sie zastanawiam, wyszła niezgodność tapicerki. Mianowicie ePER mówi 145 (czarny alfatex), a auto ma miodową skórę.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją do tej pory?

ASO rownież potwierdził kolor 145, nadwozie ma 651. Czy ktoś wie jaki to kolor? Z ePERa nie można go odczytać.

Z góry dziękuję!

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Ja też mam niezgodność teraz w 156, bo sobie zmieniłem, wywaliłem tkaninę ze sportpack'a i założyłem skórę - powód? - podoba mi się
    ilu ta 159 miała właścicieli? kto go sprzedaje-właściciel czy handlarz? - jak właściciel to niech się wypowie i poda swoją wersję, jak handlarz to może być kilka przyczyn...
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 14-06-2010 o 11:37

diesel power http://je.pl/qeuy

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 14-06-2010 o 17:00

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

moze z fabryki wyjechala alfatexem i stala w salonie i albo sami albo ktos chcial to mu zamienili tapicerke
    albo wlasciciel sam zamienil
    w 156 tez duzo osob teraz wklada skory z anglikow
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    moze z fabryki wyjechala alfatexem i stala w salonie i albo sami albo ktos chcial to mu zamienili tapicerke
    albo wlasciciel sam zamienil
    albo uderzając w czarny scenariusz auto miało pożar wnętrza albo jest np.popowodziowe ( gąbki tapicerki foteli schną miesiącami )
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

nom opcji moze byc kilka
    a ze to sw wiec rozne rzeczy mogly byc wozone
    ale moze byc tez pozytywna opcja ze poprostu wlasciciel stwierdzil ze chce miec skore i sobie zalozyl

moj szef kupil nowa lagune i mial jasny srodek i byl niepraktyczny i w renault zalozyli mu jakies pokrowce

wiec roznie to moglo byc najlepiej spytac wlasciciela moze ma jakas wiarygodna wersje

teraz tak sobie pomyslalem ze jeszcze mogla miec dzwona i boczne poduszki wybily wiec musial zalozyc inne obicia albo wsadzic inne fotele
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał bosman25 Zobacz post
    Witam wszystkich!

Po sprawdzeniu w ePER po Vinie AR159, nad kupnem której sie zastanawiam, wyszła niezgodność tapicerki. Mianowicie ePER mówi 145 (czarny alfatex), a auto ma miodową skórę.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją do tej pory?

ASO rownież potwierdził kolor 145, nadwozie ma 651. Czy ktoś wie jaki to kolor? Z ePERa nie można go odczytać.

Z góry dziękuję!
    Kolor już masz wyjaśniony przez Bociana. Co do tapicerek to łatwo sprawdzisz ich pochodzenie między innymi po roku i miesiącu produkcji. Zazwyczaj informacja o tym jest na spodzie siedziska w postaci naklejki fabrycznej lub na plastikowych elementach siedzeń. Na plastikach masz kody przeważnie w postaci okrągłych wytłoczeń z ostatnią literą rocznika w środku a dookoła są kropki oznaczające kolejny miesiąc. Na zdjęciu pod spodem masz np część z lipca 99'. Jeśli na siedzeniach będą oznaczenia nowsze niż miesiąc i rok produkcji auta to jasne jest, że były one zmienione.

Natomiast powstrzymał bym się od opinii, że auto jest po powodzi lub spaleniu z wielu powodów. Czasem istnieje możliwość zmiany tapicerek, czyli również boczków drzwi bo one mają wówczas wstawki skórzane w tym samym kolorze co siedzenia (jak na drugim zdjęciu) w salonie za słoną dopłatą i raczej mało osób się na to decyduje. Scenariusz z wystrzałem poduszek też jest dość realny.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 16-06-2010 o 14:24

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post

Natomiast powstrzymał bym się od opinii, że auto jest po powodzi lub spaleniu z wielu powodów. Czasem istnieje możliwość zmiany tapicerek, czyli również boczków drzwi bo one mają wówczas wstawki skórzane w tym samym kolorze co siedzenia (jak na drugim zdjęciu) w salonie za słoną dopłatą i raczej mało osób się na to decyduje. Scenariusz z wystrzałem poduszek też jest dość realny.
    Belfer ja wychodzę z założenia ,że 159 jest stosunkowo młodym samochodem , większość egzemplarzy pojawiających się na rynku wtórnym to auta z lat 2006-2007 ,czyli sprzedawane po 3-4 latach eksploatacji przeważnie przez pierwszych właścicieli ,którzy kupowali je w salonach po 100-120 kpln i myślę ,że te 5 kpln dopłaty za tę opcję nie czyniłoby wielkiej różnicy przy takim zakupie . Ale chodzi tylko o to aby kolega interesujący się tym egzemplarzem wzmógł czujność .
    BTW mój szwagier kupił 2 tygodnie temu Toyotę RAV 4 ( tzw.okazja) ,sprawdził w ASO przed zakupem a dziś rozgląda się za nową maglownicą
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Belfer ja wychodzę z założenia ,że 159 jest stosunkowo młodym samochodem , większość egzemplarzy pojawiających się na rynku wtórnym to auta z lat 2006-2007 ,czyli sprzedawane po 3-4 latach eksploatacji przeważnie przez pierwszych właścicieli ,którzy kupowali je w salonach po 100-120 kpln i myślę ,że te 5 kpln dopłaty za tę opcję nie czyniłoby wielkiej różnicy przy takim zakupie . Ale chodzi tylko o to aby kolega interesujący się tym egzemplarzem wzmógł czujność .
    BTW mój szwagier kupił 2 tygodnie temu Toyotę RAV 4 ( tzw.okazja) ,sprawdził w ASO przed zakupem a dziś rozgląda się za nową maglownicą
    Mi nie chodzi o dobranie sobie auta ze skórzaną tapicerką seryjnie (wtedy dopłata była od 5000 do 7500zł) a o zmianę jej w salonie ze zwykłej na skórzaną, w aucie już stojącym w salonie. Gdyby ktoś skorzystał z opcji kupienia z tapicerką skórzaną zamawiając auto, wówczas czeka na pojazd w tej konfiguracji i dostaje samochód z pakietem wyposażenia, który widnieje potem po wpisaniu VIN.
    Pisałem o zmianie tapicerek w salonie w aucie już stojącym do sprzedania. Wówczas płacisz co najmniej 9000-12000zł. Nie dość, że kasują Cię za tapicerkę z katalogu Lineaccessori (a to już drogo) to jeszcze musisz za demontaż starej i montaż nowej zapłacić.
    Powódź i pożar jest realny ale raczej tylko teoretycznie bo podejrzewam, że kolega by zauważył lub poczuł pozostałości po tych wydarzeniach w tej alfie. Ostatnio przyciemniałem Land Rovera Freelander po zalaniu z Anglii (tragiczna kombinacja...) i mimo, iż był on przywieziony w zimie i zmieniano wszystko łącznie z podsufitką to i tak widać było, że miał styczność z wodą nie tylko na myjni...

Kolega musi się jednak dobrze przypatrzeć tej AR, żeby nie kupił jakiejś miny bo co ludzie nie potrafią zrobić do sprzedaży to ludzkie pojęcie przechodzi.

Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

nom kiedys widzialem audi a3 z rosji czy cos
    i wlasciciel jak sciagnal boczek drzwi to znalazl zdjecia jak auto wygladalo przed sprzedaza i byly tez zdj auta jakie kupil