Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: AR 156 SW w Krakowie

Istvan
    Gość

Domyślnie AR 156 SW w Krakowie

Witam Szanownych,

zamierzam dołączyć do grona alfistów, kupując moją pierwszą alfę. Zdecydowałem się na 156 SW z dieslem. Znalazłem ładną 1.9 w Krakowie, 2001 rok, od pierwszego właściciela, bardzo zadbaną, kupioną w Polsce, w salonie Polinar, byłem obejrzeć, podobała mi się, właściciel był bardzo miły i robił dobre wrażenie - ale mam problem, bo o alfach nie mam pojęcia, a na dodatek jestem z G.Śląska i nie mam znajomych mechaników w Krakowie.
    W zasadzie chętniej może nawet kupiłbym 2,4 z tego samego rocznika, ale nie znalazłem żadnego, który by mi odpowiadał (same sprowadzane z Niemiec "bezwypadkowce").

Czy ktoś mógłby może polecić mi miejsce, gdzie można taką używaną alfę w Krakowie sprawdzić? W salonie Polinar może? Albo gdzieś indziej? A może na forum jest ktoś doświadczony i znający się na 156, kto zechciałby pomóc mi fachową radą i obejrzeć ze mną ten samochód? I od razu mówię, że nie chcę od nikogo wyciągać darmowych porad, za know-how się płaci, to jasne.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie,
    Istvan

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Możesz podjechać na Saską, tam jest serwis Alfa Romeo, aczkolwiek bez autoryzacji. Jednak pracują ta mechanicy, którzy swego czasu pracowali we wspomnianym przez Ciebie Polinarze. Polinar jest OK (kiedyś kupiłem tam moją pierwszą Alfę i na serwis nie narzekałem). Natomiast na Saskiej wymieniałem rozrząd wraz z wariatorem, cały czas patrząc mechanikom na ręce (nie mieli nic przeciwko temu) i byłem zadowolony.
    Tutaj masz do nich nr. tel: 126560030, zadzwoń i zapytaj, czy pomogli by Ci obejrzeć samochód.
    Ja niestety dieslem w Alfie nie powoziłem, więc nie pomogę Ci.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Istvan
    Gość

Domyślnie

Dziękuję bardzo za namiary.

Czy może jeszcze ktoś z użytkowników 156 z JTD mógłby doradzić, jakie są wady i zalety odpowiednio obydwóch silników, 1.9 i 2.4?

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Jesli chodzi o 2.4JTD to chyba jedynym minusem tego silnika jest waga, problemów nie ma zadnych zreszta z 1.9 pewnie tez, w zasadzie to te same silniki, tylko 2.4 ma jeden cylinder wiecej
    Osiągi 2.4 sa przyzwoite, spalanie tez a i dzwiek nie najgorszy jak na diesla.
    Chetnie bym pomógł jednak wole sie nie deklarowac ze wzgledu na totalny brak czasu
    Ale tak jak Alces napisał chyba najlepiej bedzie podjechac na saska i sprawdzic auto.
    Jesli bede w poblizu polinaru wpadne ją zobaczyc.
    Pozdrawiam

Istvan
    Gość

Domyślnie

Co do tej AR 156 SW, to ona nie stoi w komisie, w Polinarze, tylko jest w Polinarze kupiona - właściciel nie wstawił jej do komisu.
    A komisie w Polinarze stoi 156 SW 1.8 TS z 2002, z kokpitem po lifcie, którą byłem zresztą zainteresowany, bo idzie na fakturę i po odliczeniu 60% VAT cena stała się przyzwoita - tyle, że auto podobno ma 90 000 km, a w środku wytarte jest jakby miało 200 000. Może się mylę, nie mam tak dobrego wyczucia, ale jakoś się zraziłem i nie kupiłem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Możesz podać jaka jest cena tego SW, który stoi w Polinarze?
    A co do 2.4 JTD, też słyszałem, że są to ciężkie motory i "nurkują" podczas mocniejszego hamowania, ale to prawda - dźwięk jest na prawdę fajny.
    Natomiast wydaje mi się, że 1.9 JTD jest OK, ale ja gdybym kupił od razu zafundował bym mu chipa z jakimiś 20 konikami więcej... No chyba, że pokusisz się o młodszą 156 z nowym 1.9 JTD? Wówczas masz chyba 140KM o ile mnie pamięć nie myli.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Istvan
    Gość

Domyślnie

156 SW 1.8 TS wystawiona jest chyba z ceną 24 000 + Vat, ale da się wynegocjować bez problemu 22000 + VAT. Z tym że, tak jak mówiłem - żaden ze mnie fachowiec, mogę się mylić , ale wydaje mi się, że jeśli przebieg 90000 jest autentyczny, to znaczy że właściciel spędzał noce siedząc w garażu i macając plastiki w kokpicie.

Na nowszą Alfę niż z 2001 roku to mnie raczej nie stać na razie. Znalazłem SW z 2.4 w Poznaniu, cena dobra, ale do Poznania daleko, a auto sprowadzone z Niemiec, więc chyba zostanę przy tym terkoczącym 1.9 z Krakowa.