Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: jak z wymiana komputera?

ja4777
    Gość

Domyślnie jak z wymiana komputera?

panowie mam pytanie odnosnie wymiany komputera w alfie tj wszystkiego.chce wymienijc min.centralka-to co jest nad przepustnica te dwie duze kostki komputer,ktory ponoc znajduje sie z prawej strony jak stoi sie przodem do auta imobilajzer dodam ze jest to alfa z 2000r 1.6 TS 120km czy np moge wymienic z innej alfy np z 1.8
    Jezeli macie jakies porady co z tym zrobic to bardzo prosze o pomoc

A jezeli ktos z forumowiczow mial by do odsprzedania taki komplet lu wiedzial gdzie moge to znalesc bardzo bym prosil. z góry dziekuje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał ja4777 Zobacz post
    pytanie odnosnie wymiany komputera
    A może lepiej napisz w czym jest problem, bo może się okazać, że wydasz trochę pieniędzy i nic z tego nie będzie. Napisz co się dzieje to może postaramy się pomóc.
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

panowie mam pytanie odnosnie wymiany komputera w alfie tj wszystkiego.chce wymienijc min.centralka-to co jest nad przepustnica te dwie duze kostki komputer,ktory ponoc znajduje sie z prawej strony jak stoi sie przodem do auta imobilajzer dodam ze jest to alfa z 2000r 1.6 TS 120km czy np moge wymienic z innej alfy np z 1.8
    Jezeli macie jakies porady co z tym zrobic to bardzo prosze o pomoc

A jezeli ktos z forumowiczow mial by do odsprzedania taki komplet lu wiedzial gdzie moge to znalesc bardzo bym prosil. z góry dziekuje
    Nie jest to prosta sprawa.Z tego co wiem bez serwisu nie da rady.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Z tego co wiem bez serwisu nie da rady
    Da radę pod warunkiem, że wiadomo co jest do wymiany i ma się świadomość z czym ma się do czynienia. Jeżeli znajdzie się dawcę zgodnego rocznikowo i o tej samej pojemności (lub podobnej - prawdopodobnie silniki 1.6 i 1.8 miały dokładnie te same komputery jeżeli chodzi o zawartość pamięci ROM) to przekładka całej elektroniki łącznie z wkładkami zamków i kluczami przyniesie pożądany efekt. Obawiam się jednak, że znalezienie takiego donora może być nie lada wyzwaniem i nieopłacalne czasowo, patrząc w jakim tempie i z jaką niewiedzą rozbierane są samochody na złomowiskach. Szybciej będzie znaleźć usterkę i ją wyeliminować.
    Pozdrawiam
    Zbyszek

ja4777
    Gość

Domyślnie

Panowie ogolnie to do wymiany jest centralka to ona ponoc robi tyle zamieszania i przez nia alfa nie chce odpalic tylko kreci i nie lapie zaplonu i koles mi powiedzial ze na bank ona jest winna,dodal ze w alfach tak jest ze ten caly zestaw stanowi jednosc komputer,centralka,imo i najlepiej by bylo wymienic to calosc i teraz nie wiem jak to zrobic zeby alfa wkoncu przemowiła,koles na szrocie mial alfe 156 z silnikiem 1.8 i za ten komplet chcial 80 funciakow bez gwarancji zwrotu i czy ona faktycznie zadziala.
    jezeli macie wposiadaniu taki komplecik do tej alfy to chetnie kupie jeszcze raz to jest alfa z 2000 roku silnik 1.6 16 V 120 km
    no i dodam ze centralka zaplonu jest uszkodzona to przez nia nie chce odpalic zakreci na 2 sek i cisza. dzieki za porady Panowie.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    Da radę pod warunkiem, że wiadomo co jest do wymiany i ma się świadomość z czym ma się do czynienia. Jeżeli znajdzie się dawcę zgodnego rocznikowo i o tej samej pojemności (lub podobnej - prawdopodobnie silniki 1.6 i 1.8 miały dokładnie te same komputery jeżeli chodzi o zawartość pamięci ROM) to przekładka całej elektroniki łącznie z wkładkami zamków i kluczami przyniesie pożądany efekt. Obawiam się jednak, że znalezienie takiego donora może być nie lada wyzwaniem i nieopłacalne czasowo, patrząc w jakim tempie i z jaką niewiedzą rozbierane są samochody na złomowiskach. Szybciej będzie znaleźć usterkę i ją wyeliminować.
    w całym zestawie jest tak jak piszesz.miałem na myśli sam komp.z tego co wiem to 1,8 i 2,0 maja takie same.przynajmniej w 156.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

ufty
    Gość

Domyślnie

Kiepsko to widze kolego ja tydzień temu oddałem na złom swoja 155 własnie z uszkodzoną centralką wtryskową. Serwis za nową (komplet immo kluczyki centralka i komp) chcial 3500 tyś. Auto nie było tyle warte. Możesz poszukać dawcy z inne ale pamietaj że musisz przełożyć cały komplet - immo, centralke wtryskową i komp oraz kluczyki (tu nie jestem pewny czy nie starczą pestki z kluczyków do odczytu przez immo.
    Życze powodzenia ja w swojej walce się poddałem.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ufty Zobacz post
    tu nie jestem pewny czy nie starczą pestki z kluczyków do odczytu przez immo.
    Wystarczą w zupełności jednak nie zawsze da się transpondery z klucza wydłubać

---------- Post dodany o godzinie 08:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:14 ----------

koles na szrocie mial alfe 156 z silnikiem 1.8 i za ten komplet chcial 80 funciakow bez gwarancji zwrotu i czy ona faktycznie zadziala
    Ty się nadal z tym siłujesz ? Myślałem, że po ostatnim wątku udało Ci się samochód odpalić a tutaj widzę nadal zonk. Powiem tak, bo w poprzednim wątku wszystko zostało powiedziane. W obrębie rocznika we wszystkich modelach z tą samą wersją silnikową elektronika sterująca była identyczna, więc czy będzie to 156 czy 145/146 nie ma to znaczenia (po za szczegółami technicznymi jak obudowa stacyjki itp.) Jak znajdziesz dawcę z tym samym silnikiem to powinno pójść gładko. 80 funtów to nie majątek i nie 10% wartości samochodu, więc ja bym "zarydzykował". Najlepiej weź ze sobą stary zestaw i porównaj punkty mocowań oraz złącza. Idę o zakład, że będą identyczne. Decyzja jednak należy do Ciebie.
    Pozdrawiam
    Zbyszek