Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Okablowanie do audio w 156

mrutyś
    Gość

Domyślnie Okablowanie do audio w 156

Może sie ktoś orientuje jak rozwiązać jeszcze jeden mój problem w prawdzie o wiele bardziej prostszy niż inne
    Kupiłem 2 zestawy głośników do drzwi takie w miarę zwykłe ok 160zł (nie potrzebuję aby mnie pierwsze było słychać później widać, aby otwierała się klapa bagażnika od basu a samochód na zakrętach tracił kontakt z asfaltem pod wpływem basów)
    ale denerwuje mnie jak po zamontowaniu tych głośników i podpięcie pod oryginalne okablowanie przednie niby grają a tylnie jak by wcale.
    problem jest taki,
    jak ustawię na radiu aby na 4 kanały szło tak samo czyli prawy przód i lewy przód oraz prawy tył i lewy tył to wyraźnie słychać różnicę polegającą na tym iż przód z prawej strony gra znacznie głośniej niż przód z lewej strony a tył zupełnie wydaje tylko jakis dziwny jakby bas...
    myślałem że coś nie tak z podpięciem tych głośników tzn biegunowo plus minus ale wszystko sie zgadza. Jak przełączę tylko na tył to głośniki nadal wydaja jakis dziwny dźwięk przypominajacy tylko bass.
    Czy ktoś się orientuje czy w tych oryginalnych wiązkach i niby instalacji audio nie ma tam jakiś zwrotnic albo czegoś takiego co stwarza ten problem??
    Może lepiej położyć nowe kable bezpośrednio je połączyć z radiem w prawidłowy sposób i wtedy problem zniknie??

dodam że radio to jakiś tam w miarę prosty pionieer z CD podpięty niewiadomo w jaki sposób do standartowej instalacji bo nie ja to podpinałem. Głośniki oryginalne jak prawie wszyscy wiedzą to jakiś kompletny złom dlatego zdecydowałem się na małą zmianę niestety na razie głośników a nie jakości dźwięku z nich płynącego...

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Radziłbym najpierw sprawdzić podłączenie radia,jak tam wygląda sprawa z kablami od głośników.Zwrotnic żadnych chyba tam nie ma.Misie wydaje,że problem jest w tych połączeniach przy radiu.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

dzięki i czekam na kolejne rady. A wie ktoś może jak wyciągnąć to radio?? nie jest to radio oryginalne więc pewno mocnowane w jakiś najprostszy sposób możliwy w alfie.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

wielkie dzięki chyba zabiorę się za to dzisiaj albo w pierwszą wolną sobotę

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Ja bym tu obstawial na bank zle podlaczone glosniki
    Tzn zamiana + i -
    Zrob test bateryjkowy marcins737,

Moze przyda ci sie rozpiska kostki ISO
    http://elektron.pol.lublin.pl/users/...ble/isooem.htm
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

mrutyś
    Gość

Domyślnie

jeszcze raz wielkie dzięki

mrutyś
    Gość

Domyślnie

więc tak. poszedłem wczoraj i zastosowałem się do poleceń marcins737 i co się okazało oczywiście radio było zmieniane więc oryginalne kostki co są w alfie trzeba było podpiąc do kostek dołączonych do radia jednak poprzedni właściciel oczywiście zamiast podłaczyć kable wg. opisu to zrobił to na sztukę... prawie nic poza anteną i zasilaniem się nie zgadzało... więc wyciągnąłem radyjko zobaczyłem w opis co ma gdzie być wziąłem to co on połączył za pomocą taśmy klejącej i rozłączyłem. Później sprawa prosta, lutownica, cyna, schemat podłaczenia i zabrałem się do lutowania tego, zeszło mi z godzinkę, zaizolowałem połączenia, poszedłem do samochodu, zdjąłem maskownice odkręciłem głośniki. Na głośnikach były podpisane bieguny +/- podłączyłem glośniki prawidłowo bo z tyłu były podłączone bieguny na odwrót i z przodu prawy tak samo jak te z tyłu. Podłączyłem radyjko, wszystko poskładałem jak było i teraz śmiga aż miło
    a jeszcze tylko denerwują mnie klamki od szyb z tyłu bo ta śmieszna rolka co się za nią kręci drga jak by był jakiś mocniejszy niższy dźwięk, i to samo maskownica w prawych drzwiach z przodu (ale to już detal tylko i dzisiaj sobie z nim już poradzę)
    Tak więc wielkie dzięki za rady i pomoc

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

W maskownicach mozesz sprobowac rozgiac te metalowe zaczepy zeby mocniej siedzialy a jesli to nie pomoze to postaraj sie je wkleic

Przy wkladaniu przymierz je najpierw bo z moich obserwacji maja one tylko jedno prawidlowe pomozenie przy ktorych elegancko licuja sie z drzwiami W przeciwnym wypadku beda odstawac
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

mrutyś
    Gość

Domyślnie

wiem wiem już się męczyłem z tym wczoraj... pasują tylko w jednym położeniu i niestety nawet po odgięciu tych blaszek nic to nie daje bo nadal nieco drga... maskownice przykleję a klamki to igła, strzykawka i gęsty olej albo inne smarowidło i kropelka wystarczy i będzie ok mam nadzieję

marek1975
    Gość

Domyślnie

Żeby nie zakładać nowego wątku to dopiszę się tutaj.

Wczoraj wjechałem w dziurę prawą stroną auta i po w sumie niezbyt mocnym uderzeniu przestały mi grać głośniki po prawej stronie. Sprawdziłem podłączenie radyjka i jest OK. Mam więc pytanie czy gdzieś po drodze do głośników jest jakaś kostka połączeniowa?