Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Porównanie alfa 156 1.8 vs mondeo 1.8

tomkap
    Gość

Domyślnie Porównanie alfa 156 1.8 vs mondeo 1.8

Po przesiadce ze starego forda mondeo muszę przyznać że jest to samochód lepszy pod wieloma względemi od alfy romeo. Po pierwsze. Chociaż starszy od alfy o 6lat przez 2 lata odkąd go miałem wymieniłem jedynie łożyska w kołach- w alfie niemal codziennie coś się dzieje.Np. wczoraj przestały dziłać kierunkowskazy, dzisiaj zapaliła się kontrolka od poduszki i nie gaśnie. Po drugie ci co piszą o przyjemności z jazdy chyba odnoszą to do dobrych dróg, bo po drogach lokalnych alfa strasznie telepie i podskakuje. Silnik jet bardzo głośny co też raczej nie jest komfortem.Przy 100km/h w fordzie tylko szum opon w alfie mruk silnika. Podsumowując. Jeżdzi się mniej przyjemnie i komfortowo niż fordem. Ma większe spalanie i ma o wiele mniejszy bagażnik. Jest o wiele bardziej awaryjna. Przewaga nad fordem- ładniejsze wnętrze i lepsze przyśpieszenie oraz przyciąga zawistne oko golfiarzy

Digit
    Gość

Domyślnie Re: Porównanie alfa 156 1.8 vs mondeo 1.8

Cytat Napisał tomkap
    Po drugie ci co piszą o przyjemności z jazdy chyba odnoszą to do dobrych dróg, bo po drogach lokalnych alfa strasznie telepie i podskakuje. Silnik jet bardzo głośny co też raczej nie jest komfortem
    Przyjacielu, seryjna 156 to kanapa - przejechałbyś się 155 ;->
    Jeśli dla Ciebie akurat wyznacznikiem przyjemności jazdy jest pływanie po drodze, zapraszam do krainy Citroena...

Pozostałego biadolenia nawet nie będę komentował :-P

Użytkownik Rowerzysta Avatar ANN
    Mieszka w
    świętokrzyskie
    Auto
    GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

alfaholikiem to Ty raczej nie zostaniesz,

mnie ze swojej Alfy trzeba siłą wyciągać, a z pracy do domu wracam dłuższa drogą, komfort jazdy jest wręcz genialny pod każdym względem!

może trafiłeś na "rozjechany" egzemplarz, bo co do komforty jazdy w 156 nie powinieneś nic złego powiedzieć,

pozdrawiam

http://ann156.fotosik.pl/

GT 3.2 V6 Q2 '05 (09.2014)
    MiTo 1.4 T-Jet 155 KM '09 (10.2016)
    Spider 2.0 TS '99 (10.2022)

seb22
    Gość

Domyślnie

no rzeczywiscie z kolega pomylił sie, ja niestety nie kupiłem auta niezaodnego, poprostu była wyjątkowo źle serwisowana, i mam drobne problemy z przywróceniem jej naleztego stanu, największy problem mam z mechanikami oczywiscie, albo inaczej poprostu ich tu nie ma,
    ale podczas jazdy to auto nie da sie porównac z niczym innym, moja przeszłość to 125p, polonez, opel omega, i te wszystkie auta były tańsze w eksplaoatacji, ale to nie to co 166,
    wydaje mi się że alfę powinno sie kupowac prosto z salonu, wtedy prawdziwy fan marki nie pozwoli zeby autku zrobiło sie kuku, no ale dogie cholera pomyśleć ze nowa GT 1,9 JTDM w tym kraju to 41500eur,

grzelutek
    Gość

Domyślnie Re: Porównanie alfa 156 1.8 vs mondeo 1.8

Cytat Napisał tomkap
    Silnik jet bardzo głośny co też raczej nie jest komfortem.Przy 100km/h w fordzie tylko szum opon w alfie mruk silnika.
    Polecam MELEXA.Tam też tylko szum opon,a sylwetka dużo ładniejsza od fordzika. :mrgreen:

tomkap
    Gość

Domyślnie

Nie biadolę. Napisałem tylko co zauważylem porownując te dwa samochody.Jeden wart 4000 a drugi 15 000. Ten droższy przysparza samych problemow, a komfort jazdy niestety, ale żaden w porównaniu do mondeo.Nie piszę oczywiście o komforcie pokonywania zakrętów, bo w tym alfa jest dobra, ale o tłumieniu nierówności, które kierowca niestety znacznie odczuwa.

Digit
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Nie biadolę. Napisałem tylko co zauważylem porownując te dwa samochody.Jeden wart 4000 a drugi 15 000. Ten droższy przysparza samych problemow, a komfort jazdy niestety, ale żaden w porównaniu do mondeo.Nie piszę oczywiście o komforcie pokonywania zakrętów, bo w tym alfa jest dobra, ale o tłumieniu nierówności, które kierowca niestety znacznie odczuwa.
    Porownujesz według złych schematów. Wracaj czym prędzej do świata dupowozów, bo wpadniesz w nerwicę.

adasco
    Gość

Domyślnie

Ja powiem tak. Szukajac nowego auta, obejrzelismy modeo. RAZ. Uznaliśmy, że to nie dla nas. Obejrzeliśmy Scorpio. Jechalismy nim nawet. 3.0, a przyspieszal jak nasz stary peugeot. :mrgreen:
    Wsiedlismy do 156. Zadne z nas nie chcialo juz potem innego auta. Jestesmy spokojnymi ludzmi po 30-tce, w dodatku z dzieckiem. Stateczni, az sie rzygac chce. Odpowiedz mi, czemu nie kupilismy rozsadnego, wygodnego, bezawaryjnego mondeo???

Po prostu kupiles alfe zaniedbana, prawdopodobnie bez wczesniejszego rozeznania. Bywa. I albo ja pokochasz, albo znienawidzisz. Jesli uwazasz, ze to nie auto dla Ciebie - to naprawde dobrze radze, bys ja sprzedal poki jeszcze jezdzi i kupil cos z nizszej polki. Moze Focus? Dosc dobrze sie prowadzi i jest nawet niebrzydki.... Po prostu do alfy trzeba miec specyficzne podejscie i koniec.
    no offence - ale nie rdziewial Ci ten fordziak? Mnie wlasnie m.in. ruda odstraszyla....

tomkap
    Gość

Domyślnie

No właśnie. W alfie coś jest. Potrafi oczarowac mimo że jest bardzo kapryśna. Ogladam się za nią za każdym razem jak zostawiam ją na parkingu, czego nie moge powiedzieć o fordzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ANN
    Mieszka w
    świętokrzyskie
    Auto
    GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

no więc się nią "zaopiekuj" a nie biadol, że jest niekomfortowa, bo tu Ci nikt w to nie uwierzy!

albo inwestujesz i nie tniesz kosztów na niej, albo prędzej czy później, się "zemści" na Tobie!

pozdrawiam i wytrwałości życzę,

http://ann156.fotosik.pl/

GT 3.2 V6 Q2 '05 (09.2014)
    MiTo 1.4 T-Jet 155 KM '09 (10.2016)
    Spider 2.0 TS '99 (10.2022)