Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Założenie klimatyzacji

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie Założenie klimatyzacji

Witam.
    Mam taką kwestię. Mam 155 1.8 8V bez klimatyzacji. Na allegro znalazłem 1.7 na części z podobno sprawną klimatyzacją manualną. Czy dałoby się przerzucić z tej 1.7 klime do mojej? Czy np mój silnik bez klimy jest nieprzygotowany pod montaż sprężarki itp? Wpadłem na ten pomysł w akcie desperacji bo jakby nie patrzeć jest masakra
    Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

A w 155 była w ogóle manualna klimatyzacja, bo z tego co wiem to np. w Lancii Dedra, Delta był od razu klimatronik.

Teoretycznie wszystko da się założyć, ale będziesz musiał szukać jeszcze innych łap montażowych pompy wspomagania, bo z tego co wiem to teraz jest pośrodku, a w klimie w to samo miejsce muszą się 2 pompy zmieścić.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rooshyo
    Mieszka w
    NBR - Niebezpiecznie Blisko Rosji;)
    Auto
    Służbowe 500 koni

Domyślnie

Ne wiem jak jest w 155, ale w 145 do silnika bez klimy wystarczylo poprzekładać graty od silnika z klimą. Czyli sprężarka, jakaś podstawka do jej przykręcenia, pasek, napinacz... może cośtam jeszcze ale nie pamiętam. Aha i to były silniki TS, więć u Ciebie w 155 TS powinno też się udać chyba...?

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mac1us Zobacz post
    A w 155 była w ogóle manualna klimatyzacja, bo z tego co wiem to np. w Lancii Dedra, Delta był od razu klimatronik.

Teoretycznie wszystko da się założyć, ale będziesz musiał szukać jeszcze innych łap montażowych pompy wspomagania, bo z tego co wiem to teraz jest pośrodku, a w klimie w to samo miejsce muszą się 2 pompy zmieścić.
    Tak ja mam np.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Przełożyć klimatronik to masa roboty. Na pewno jesteś w stanie się tego podjąć? Trzeba wymienić:
    całe wiązki kabli, cały układ grzejąco-chłodzący (tam gdzie nagrzewnica i wszystkie klapy sterujące), nowy panel sterujący,
    Dodać:
    skraplacz, osuszacz, parownik, kompresor, czujnik temp zewnętrznej (w lusterku), temp. wewnętrznej (gdzieś po stronie kierowcy), czujnik ciśnienia, mocowanie kompresora (o ile na bloku jest przewidziane miejsce - może nie być), sporo przewodów miękkich i twardych, masa kablarni.
    Kompa motoru może nie będzie trzeba wymieniać ale na pewno trzeba wtyczkę lub zaingerować w styki (będzie więcej aktywnych).
    To tak po krótce wygląda.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Przełożyć klimatronik to masa roboty. Na pewno jesteś w stanie się tego podjąć?
    Właśnie patent polega na tym że dawca ma klimatyzacje manualną. Więc nie musiałbym chyba wymieniać całego układu wentylacyjnego bo w tamtym też sterowanie jest manualne. Więc tak mi się wydaje że to kwestia podłączenia mechaniki pod maską ale czy to jest możliwe?
    Oto ewentualny dawca
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-155-na-...C14209897.html

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Akurat układ wentylacyjny trzeba wymienić tak czy siak bo do Twojego parownika nie ma gdzie włożyć. Przy klimie ręcznej jest mniej roboty tylko o czujniki temp. zew i wew. i trochę kabli.
    Ale jak za 800zł możesz mieć ją całą i powoli przekładać patrząc co gdzie jest to ja bym się za to brał.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzysiek146
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    146 Junior 1,4 TS 99' Moja była...

Domyślnie

Alternator też trzeba przełożyć na mocniejszy... Takie mam doświadczenia z 146, tak podano w instrukcji (np. u mnie trzeba zmienić na prądnice o 10 A wydajniejszą)

EDIT:
    Do tego pojemniejszy akumulator jakoś o 10-15 Ah większy
    Wiem, że to pierdoły, ale raczej lepiej tego nie pomijać
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek146 ; 23-07-2010 o 11:18 Powód: Nowe dane
    Piękna poszła w drzazgi
    Zbieram na następną

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak, trzeba to sprawdzić w instrukcji (jakie są dedykowane do klimy i bez). Nie zawsze jest konieczność zmiany.

piotr54
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Przełożyć klimatronik to masa roboty. Na pewno jesteś w stanie się tego podjąć? Trzeba wymienić:
    całe wiązki kabli, cały układ grzejąco-chłodzący (tam gdzie nagrzewnica i wszystkie klapy sterujące), nowy panel sterujący,
    Dodać:
    skraplacz, osuszacz, parownik, kompresor, czujnik temp zewnętrznej (w lusterku), temp. wewnętrznej (gdzieś po stronie kierowcy), czujnik ciśnienia, mocowanie kompresora (o ile na bloku jest przewidziane miejsce - może nie być), sporo przewodów miękkich i twardych, masa kablarni.
    Kompa motoru może nie będzie trzeba wymieniać ale na pewno trzeba wtyczkę lub zaingerować w styki (będzie więcej aktywnych).
    To tak po krótce wygląda.
    witam zgadzam sie z tym zastanow sie dobrze ,ja wymienilem panel od klimatronika i jest masa roboty a i caly nawiew MUSISZ wymienic wiecej jest w manualu opisane.Korzystajac z okazji czy wieszajacy sie silniczek od zmiany pozycji nawiewu [nogi,szyba itd.]jest powodem jego zuzycia?Chwile chodzi i po pewnym czasie stanie i umiera?Odlacze panel i dziala przez chwile-dwa panele juz sprawdzalem i to samo,dzieki za pomoc pozdro