Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: problem z wymontowaniem czujnika abs

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd

Domyślnie problem z wymontowaniem czujnika abs

Mam alfę 145 i dałem ją do ponoć dobrego mechanika w celu wymiany łożysk tylnych wahaczy, trzymał auto cały tydzień i powiedział że nic nie zrobił bo nie mógł wymontować czujników abs-u rzekomo bojąc się że je uszkodzi, wkurza mnie to że tak długo to trwało ,tłumaczył ze polewał je wd i nic to nie dało ok może i tak było tylko dlaczego od razu nie powiedział w czym rzecz jak dzwoniłem to mówił że ma wszystko rozebrane a tu taka niespodzianka. Powiedzcie co o tym myślicie i jakie jest wyjście z tej sytuacji, czy nie obędzie się bez zniszczenia czujników i wstawienia nowych co pewnie będzie kosztowało, dodam że te czujniki ponoć są jakoś niefortunnie wmontowane w wahaczu i są plastikowe przykręcone szóstką imbusem. Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Przykręcenie nie jest problemem. Rozwiercasz imbus delikatnie i wtedy go już nie trzyma. Mocowanie jest obok korpusu samego sensora więc nic się mu nie stanie. Jedynie możesz mieć problem z jego wysunięciem bo mogło skorodować wokół sensora ale na to polecam środki z Forcha lub Wurth ewentualnie płyn hamulcowy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Ja jak wykręcałem swój to mi się ta śruba mocująca urwała i to był problem. ;/
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Ale po co on właściwie chce wymontowywać te czujniki, skoro wymienia łożyska?
    Jeśli już musi wyjąć cały wahacz to niech rozepnie wtyczki pod tylną kanapą i wyjmie go razem z czujnikiem i kablem, bo są marne szanse na wymontowanie czujników nie uszkadzając ich.
    Nawet jeśli jakimś cudem da radę odkręcić imbusy, to sam czujnik będzie zapieczony na amen, po dobroci nie wyjdzie i specyfiki typu WD nic nie pomogą.

Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd

Domyślnie

jeśli można to poproszę o parę szczegółów jak zabrać się za rozłączenie przewodów abs tak aby je można wyjąć razem z wahaczem, gdzie dokładnie jest to miejsce i którędy wyciągnąć je ( ktoś tu pisze że jest to pod tylna kanapą ) zaznaczam ze chodzi o alfę 145

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

W 146 wystarczy podnieść siedziska tylnej kanapy. Pod nimi z prawej i lewej strony są takie okrągłe żółte złącza, które trzeba rozpiąć. Kable od czujników przez przelotkę gumową lecą na drugą stronę podłogi. W 145 jest pewnie podobnie.

homel86
    Gość

Domyślnie

pod tylna kanapa masz zlaczki do absu koloru zoltego sa jak sie nie myle

Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd

Domyślnie

ponoć szukał tej złączki pod tylna kanapą i jej tam nie było czy jest to możliwe a jeśli tak to gdzie ona jest przypominam mam alfę 145 1.9 jtd 1999r może się wypowie ktoś kto posiada ten model i też przerabiał ten problem

Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    alfa 145 1.9 jtd

Domyślnie

zawieszenie już zrobione i nie wymontowywałem czujników , problemem było wyjęcie śruby która trzyma cały wahacz ale i na to znalazłem sposób jak by ktoś miał podobny problem to mogę, opisać jak to zrobić, pozdrawiam