Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Głowica do Alfy 155

Malitek
    Gość

Domyślnie Głowica do Alfy 155

witam wszystkich! od niedawna mam alfe 155 (2.0 TS 8v). jest to mój pierwszy samochód. nacieszyłem sie nim jedyne 3 dni . niestety pękła mi głowica w takim miejscu że pospawanie jej to będą ogromne koszty. poszukuje w tej chwili głowicy do tego samochodu. bardzo prosze o pomoc w znalezieniu tej części... z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich na forum... pzdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar REIJO-AR166
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 3.0 V6 24V - poprzednio była AR 155 2.0 TS 16V

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Witam - współczuję Ci Przyznam, że dziwi mnie ta cała sprawa. Jeśli nie zrobiłeś czegoś nierozsądnego (typu zalanie rozgrzanego mocno silnika zimnym płynem chłodniczym lub czegoś w tym rodzaju) prawdopodobieństwo pęknięcia głowicy jest bardzo małe - wręcz znikome. Głowice same z siebie nie pękają... i to 3 dni po zakupie. Wydaje mi się, ze powinieneś przyjrzeć dokładnie pęknięciu i ustalić - czy np. jakaś "złota rączka" nie usiłowała już tego kiedyś naprawiać. Dobrze byłoby określić charakter przełomu, (ognisko przełomu, przełom doraźny itd.) - czy pęknięcie powstało nagle, czy postępowało w czasie? Jeśli się upewnisz, że poprzedni właściciel wiedział o całej sprawie i owo uszkodzenie było powodem sprzedaży samochodu - powinieneś ustalić z nim "nową cenę" Czy znasz osobę od której nabyłeś pokazd? POZDRAWIAM
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ja.m
    Gość

Domyślnie

Teraz w umowach (kupna-sprzedaży) jest taki śmieszny punkt że kupujący zapoznał się i nie ma zastrzeżeń co do stanu technicznego pojazdu. Oby ten punkt nie był atutem sprzedającego bo wtedy to tragedia... No ale zawsze warto spróbować nawiązać miłą rozmowę o obniżenie ceny akupu - dokładnie jak as mówi

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

eh a znasz pojecie wada ukryta.pociagnij faceta z rekojmi a jak sie bedzie burzyl skieruj sprawe do sadu.

ja.m
    Gość

Domyślnie

Też dobre i ma większe szanse powodzenia

Malitek
    Gość

Domyślnie

do "as" :
    masz racje ja zalałem silnik zimną wodą... ponieważ mi sie przegrzał i chyba nagła zmiana temperatury była powodem pęknięcia głowicy... musze przyznać że włuczenie siebie i jego po sądach może sie okazać raczej nieudane... dzięki za odpowiedz wszystkim ale musze wam powiedzieć że na tej stronie z allegro niema takiej ów głowicy jak do mojego silnika... mam jeszcze pytanie: czy moge założyć głowice od silnika 16 zaworowego?

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Zupełnie niepotrzebnie to zrobiłeś - szkoda Trzeba było odkrecić na max pokrętło nagrzewnicy - byc może by coś pomogło, ale nie gwarantuję. Tak czy inaczej nie powinien Ci się ten silnik przegrzać. Byc może nie miałeś płynu chłodzącego, nie zadziałal termostat , być moze masz uszkodzony wentylator lub czujnik odpowiedzialny za jego uruchamianie. Być może jeździsz na zbyt bogatej mieszance. Jeśli chodzi o głowice to raczej głowica 16 zaworowa nie będzie pasowała do Twojej Alfy. POZDRAWIAM
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

To będziesz miał kolego problem ze znalezieniem głowicy do 2.0ts 8v bo sa 2 rodzaje tego silnika sam sie o tym niedawno przekonałem
    AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6

pikero
    Gość

Domyślnie

internet pwoinien załatwić sprawe