Pozdrawiam
Jak wyregulowac spryskiwacze szyb w 156 ts z 99 roku???
Jak je czyszcze to płyn z prawego leci na samochód stojący obok mnie z prawej. Jakw trakcie jazdy to na moją tylną szybe.
Pozdrawiam i dzięki
Pozdrawiam
Jak wyregulowac spryskiwacze szyb w 156 ts z 99 roku???
Jak je czyszcze to płyn z prawego leci na samochód stojący obok mnie z prawej. Jakw trakcie jazdy to na moją tylną szybe.
Pozdrawiam i dzięki
właśnie mam podobny problem...
mianowicie zbiornik płynu do spryskiwacza szyb ma 2,5l (wersja bez spryskiwaczy reflektorów) sprawa jest taka że jak przytrzymam dźwignie od spryskiwacza tak aby przemyć szyby to trzeba odczekać czasem nawet powyżej 5 sekund aby cokolwiek z tego magicznego zbiornika wydostalo się do spryskiwaczy, biorąc pod uwagę że dzieje się to nie tylko wtedy jak długo nie używam spryskiwaczy ale nawet po jednominutowej przerwie w ich użyciu za bardzo nie wiem co mu "dolega" nie wiem czy to nie jakiś zawór zwrotny i za każdym razem trzeba "napełnić" całą instalację płynem bo zawór nie trzyma i płyn z układu ścieka do zbiornika.
Macie jakieś pomysły co to może być??
ten znany patent z dużych fiatów itp niestety nie działa, nic tam się nie rusza u mnie. Igłą to probowałem na samym pocżatku.
Pozdrawiam
Też miałem dużo problemów ze spryskiwaczami.
Najlepiej kupic 2 dysze (ASO fiata okolo 7zl za jedna) oraz trójnik (chyba 5zł). Nastepnie odlaczyc dysze oraz pompkę spryskiwaczy (delikatnie bo mogą się połamać części plastikowe od pompki).
Na stacji przedmuchać wszystko kompresorem. Po założeniu nowych części pozostaje tylko delikatna regulacja przy dyszach.
Jak mamy pewność, że nigdy nie było zwykłej kranówki zamiast płynu to można najpierw tylko pozamieniać elementy bez przedmuchania.
Aby wymienić trójnik należy niestety rozkręcać podszybie, a do tego konieczne są torx'y.
Przy przedmuchiwaniu dobrze jest trzymać drugi koniec rurki i nie kierować jej w swoją stronę - u mnie wyskoczył jakiś kamlot.
Wcześniej u mnie w aucie działał tylko tylni spryskiwacz, teraz wszystko chodzi lepiej niż w nowym aucie.
Co do regulacji: w 156 spryskiwacze reguluje sie plastikowa srubka ktora umieszczona jest z boku tego plastikowego grzybka na podszybiu. Te grzybki masz dwa rzecz jasna. regulacja natomiast jest tylko gora dol - i strasznie ciezko jest wyregulowac - najmniejsze poruszenie srubokretem i wali na tylna szybe zamiast przednia
Potrzebny jest gruby lecz nie za szeroki plaski srubokret bo jak jest za cienki grot to robia sie wgniecenia w gniezdzie srubki - niestety taki platikowy szajs.
Jezeli wali ci lewo prawo to obawiam sie ze pozostaje kupienie nowych grzybkow.
Odnosnie pytania kolegi:
byc moze masz ten sam problem ktory przerabialem jakis czas temu czyli uszkodzony trojnik w podszybiu. Oryginalnie do Alfy 156 zakladali trojniczek z membrana zapobiegajaca spaleniu pompki w razie zamarzniecia dysz. Problem w tym ze ta membranka czesto sie psula i w efekcie caly czas wypuszczala plyn.Napisał mrutyna
Kupujesz nowy trojniczek - w sklepie fiata zaplacilem za niego 8 PLN. Nowe wersje sa bez membranki bo podobno wlasnie czesto sie psuly i FIAT sie z nich wycofal. Wyglada to tak jak na fptce ponizej.
dzięki wielkie masz piwo![]()
Ja mam problem natomiast ze swoim tylnim spryskiwaczem w SW.
I są dwie opcje:
1) Nie umiem go włączyć (Zakładam że włącza się go tak że przekręca wajche na wycieraczki tylnie żeby chodziły, i ciągniesz do siebie tak samo jak byś chciał dać płynu na swoje szyby tak?)
2) Jest po prostu zepsuty.
Jeżeli to drugie, to posiada ktoś schemat całego tego wodotrysku, bo kompletnie nie mam pojęcia jak zabrać się za naprawę tej dyszy.
W eperze fiatowskim, jest tylko sedan alfy.
Ostatnio edytowane przez Rewil ; 21-05-2010 o 10:39
Witam
Aby zadziałał tylny spryskiwacz trzeba ta wajchę pchnąć od siebie i przytrzymać wtedy leci płyn i uruchamia się wycieraczka. Powodzenia![]()
Witam,
Czy mógłby ktoś napisać gdzie znajduje się ten trójniczek przedsatwiony na zdjęciu od Siekiera ale w alfie 147?? Jak by tak można jakąś grafikę wstawić ??
Czy ktoś wie jak ustawić dysze przedniego spryskiwacza jeśli każda sika w innym kierunku ?? Jak bym nie obracał to mogę tylko ustawić żeby jeden otworek sikał dobrze, a pozostałe źle, albo pozostałe dobrze a jeden źle?? W sumie to jeden zawsze sika niżej niż pozostałe, możliwe, że się coś przytkało?
Dodatkowo chciałbym wiedzieć czy jeśli w zbiorniku jest mało cieczy to spryakiwacze świateł nie będą sikać podczas gdy spryskiwacze szyb jeszcze będą sikać OK!??
Pozdrawiam