Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wkładki zamka do drzwi

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vinc
    Mieszka w
    Złotoryja, Poland
    Auto
    Stelvio 2.0 Q4

Domyślnie Wkładki zamka do drzwi

Mój kłopot polega na tym, ze niestety przy wkładce zamków od drzwi, brakuje mi zewnętrznych blaszek, które są prowadnicami dla kluczyka. Wygląda to jakby ktoś je wyłupał i teraz kluczyk wsadza się po prostu w dziurę. Sam zamek działa, tyle, że cały nacisk przy obrocie klucza idzie na najwęższą część kluczyka i doprowadziło to do tego, że wczoraj kobita mi ukręciła kluczyk otwierając drzwi. Kiedy jest ta zewnętrzna prowadnica (jakby zaślepka tego otworu z wycięciem na klucz), to cały ciężar nacisku przy obrocie, spoczywa na trzonie klucza, czyli najmocniejszym jego punkcie. Z obu stron mam to samo i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy jedyne wyjście, to zmiana całego kompletu wkładek, plus stacyjka? Bo niestety przy drzwiach kierowcy zamek wygląda na mocno dłubany i nie sądzę, by tą blaszkę dało się zamontować. Nie otwieram auta pilotem, tylko kluczem i w końcu efekt będzie taki, ze następny klucz pójdzie się wietrzyć.
    155 TS 1.8 16v - była
    159 JTDm 1.9 16v - była
    GT V6 3.2 - była
    MiTo 1.4 - jest
    Stelvio 2.0 Q4 - jest

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Wszystko da sie naprawic.Musisz miec druga wkladke tylko zabawy z tym jest bo tam jest taka malusia sprezynka ktora przy koslawych rekach leci dosc daleko Ja u siebie wymienilem wkladke zeszlifowalem zapadki oczywiscie z kluczykiem w srodku zalozylem i dziala.Ryzyko jest takie ze czasami mozna otworzyc innym kluczem.W pancerwagonach zapadki mozna wyciagnac i zamieniac miejscami w 155 niestety sie nie da.Tak wiec opcje sa dwie.Albo szlifowanie zapadek albo zabawa z przekladka blaszki.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Tomy 145ts
    Gość

Domyślnie

Podepnę się pod temat. Ja też przymierzam się do wymiany wkładki i mam pytanie. Czy w 155 wkładki zamka są takie same jak w 145???. Czy stacyjka i korek wlewu paliwa są takie same?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vinc
    Mieszka w
    Złotoryja, Poland
    Auto
    Stelvio 2.0 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A. Zobacz post
    Wszystko da sie naprawic.Musisz miec druga wkladke tylko zabawy z tym jest bo tam jest taka malusia sprezynka ktora przy koslawych rekach leci dosc daleko Ja u siebie wymienilem wkladke zeszlifowalem zapadki oczywiscie z kluczykiem w srodku zalozylem i dziala.Ryzyko jest takie ze czasami mozna otworzyc innym kluczem.W pancerwagonach zapadki mozna wyciagnac i zamieniac miejscami w 155 niestety sie nie da.Tak wiec opcje sa dwie.Albo szlifowanie zapadek albo zabawa z przekladka blaszki.
    W sumie niegłupi pomysł, tylko w życiu czegos takiego nie robiłem i trochę się boję, że schrzanię
    Mógłbyś sprecyzować to zdanie ze zeszlifowaniem zapadek? Zeszlifowałeś je z kluczem w środku, czy założyłeś z kluczem w środku?
    155 TS 1.8 16v - była
    159 JTDm 1.9 16v - była
    GT V6 3.2 - była
    MiTo 1.4 - jest
    Stelvio 2.0 Q4 - jest