Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: rozwaga za kierownicą i bezpieczna jazda

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie rozwaga za kierownicą i bezpieczna jazda

otwieram ten temat dla tych którzy nie mogą patrzec na to jak ludzie jezdzą z zawrotnymi predkosciami chodz jest to bardzo niebezpieczne jezeli chce sie ktos wypowiedziec jak powinna wygladac bezpieczna jazda i jakie predkosci nie powinny byc przekraczane zeby nikomu nie stała sie krzywda co kogo boli drazni w zachowaniach innych kierowców spotykanych na naszych drogach a post"ILE WYCIĄGNIE TWOJA ALFA " zostawmy w spokoju bo on nie jest do uswiadamiania nikogo ale jak sama nazwa wskazuje do podawania swoich predkosci maxymalnych ;.
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

AR_33
    Gość

Domyślnie

Ciekawy jestem, czy w tym temacie będzie też taka ożywiona dyskusja :gitara:

adasco
    Gość

Domyślnie

czekam na jakies pouczajace wyklady

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie

no mysle ze bedą skoro niektorzy pisali co ich boli w postach o zupelnie innej tematyce chociaz byli proszeni wielokrotnie o pr5zeniesienie dyskusji na innego posta a ze taki sie nie ukazał wiec postanowiłem wziasc sprawy w swoje rece i takiego utwozyc
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

gardlo
    Gość

Domyślnie

A o czym tu dyskutować? wszystko jest zawarte w kodeksie drogowym, a inne wartościowe moralesy odnajdziesz w programie pirat i na forach skody fabii :mrgreen:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Przeciętnie raz na dwa tygodnie robię długą trasę po Polsce (w sumie wychodzi jakieś 1000km). Nie powiem, że jestem świety (żeby utrzymać na całej trasie średnią prędkość 70-80km/h trzeba jechac na naszych drogach miejscami 150km/h i wiecej) - nagminnie przekraczam dozwolona prędkość (raczej tylko w terenie niezabudowanym). Jest dla mnie jednak cos co traktuję jako swoistą świętość, a mianowicie linie ciągłe. Do szału doprowadza mnie jak jakiś baran wyprzedza na podwójnej (nierzadko pod górkę lub na zakręcie). To, że jedzie szybko i wypadnie na zakręcie to jego sprawa ale takie zachowanie na drodze w dużej mierze naraża innych jadących zgodnie z przepisami. Nie wspomnę ile to razy musiałem przed takim "miszczem" kierownicy uciekać na pobocze. Co ciekawe taryfikator mandatów (w szczególności punktów karnych) traktuje te wykroczenia bardzo łagodnie w stosunku np. do przekroczenia prędkości - która jest oczywiście główną przyczyną wypadków (jak twierdzą niedorozwinięci)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Tiga
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gardlo
    a inne wartościowe moralesy odnajdziesz w programie pirat i na forach skody fabii
    Nie do końca sie z tym zgodze... Uważasz,ze jesli jesteś posiadaczem Alfy to musisz być zawsze pierwszy i wskazana jest szybka jazda? Zostawmy ten przypis BMW. Ja jestem raczej spokojnym kierowcą. Piszę raczej,bo uwielbiam przyspieszać ,słuchając przy tym dzwięku silnika,a nie pędzić z predkośćia 150 km/h i zasatanawiac sie czy mi sie uda dojechać do celu czy tez nie. Czy wyskoczy pijany rowerzysta,albo sarna z lasu czy nie... Na naszych drogach predkość to ryzyko... Jeśli ktoś lubi predkość i zakręty zapraszam na Tor Poznań. Ja w niedziele sobie troche pojeździłem i czuje sie spełniony. Życze każdemu okiełznania fałszywego Cuore Sportivo.

Pozdr. Tiga

Numis
    Gość

Domyślnie

Wydaje mi się że nie istnieje taka prędkość która nie powinna być przekraczana...
    Po prostu powinna być to szybkość bezpieczna, czyli dostosowana do warunków.

pikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tiga
    Cytat Napisał gardlo
    a inne wartościowe moralesy odnajdziesz w programie pirat i na forach skody fabii
    Nie do końca sie z tym zgodze... Uważasz,ze jesli jesteś posiadaczem Alfy to musisz być zawsze pierwszy i wskazana jest szybka jazda? Zostawmy ten przypis BMW. Ja jestem raczej spokojnym kierowcą. Piszę raczej,bo uwielbiam przyspieszać ,słuchając przy tym dzwięku silnika,a nie pędzić z predkośćia 150 km/h i zasatanawiac sie czy mi sie uda dojechać do celu czy tez nie. Czy wyskoczy pijany rowerzysta,albo sarna z lasu czy nie... Na naszych drogach predkość to ryzyko... Jeśli ktoś lubi predkość i zakręty zapraszam na Tor Poznań. Ja w niedziele sobie troche pojeździłem i czuje sie spełniony. Życze każdemu okiełznania fałszywego Cuore Sportivo.

Pozdr. Tiga
    generalnie masz racje ja wiem cos o tym bo nie raz otarłem się o śmierć miałem w życiu trzy groźne wypadki które sam spowodowałem i dwa z nieswojej winy groźnych sytuacji z których wyszedłem "cudem" nie jestem w stanie policzyć... a teraz napisze czego mi brakuje - chciałbym mieć dostęp do toru na którym mógłbym sobie bezpiecznie i szybko pośmigać u mnie w okolicy nie ma takiego miejsca często jeżdżę na opuszczone lotnisko do stargardu czy na awaryjny pas ale tam nie jest bezpiecznie w 100% a poza tym często wpada tam policja i raz koleś dostał mandat za stwarzanie zagrożenia.... dlaczego w Polsce jest tak mało takich miejsc gdzie można poszaleć poćwiczyć jazdę i co najważniejsze dać upust adrenalinie...

pikero
    Gość

Domyślnie

nie liczyłem prawo jazdy mam od 17 roku życia i swoje auto też dziennie robię około 100 km bo zawsze pracuje gdzieś daleko od miejsca zamieszkania a nawet gdy mam wolne i tak cały czas jeżdżę zresztą cała kasę jaka mam wydaje na paliwo i ogólną eksploatację auta a z wypadkami to mam pecha wczoraj np facet nie zauważył ze jadę i wymusił pierwszeństwo zero mojej winy ale co mam zrobić zwykły pech....