Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Masz alfe 156 JTD przeczytaj to!!!

zbylon
    Gość

Domyślnie Masz alfe 156 JTD przeczytaj to!!!

hejka
    Chcialbym kupic AR 156 1.9JTD 03/04 rok.
    Prosze o wypowiedzi osob ktore zrobily chociaz 10tys swoimi alfami i jakie ewentualnie mieli koszty serwisowe, naprawcze, eksplatacyjne???
    Czy elementy zawieszenia wachacze, laczniki wystepuja w zamiennikach?
    Najbardziej martwi mnie jednak utrata wartosci. AR 156 w salonie sa jednymi z drozszych aut w klasie a po 3 latach sa najtansze!
    Ostatnie pytanie czemu na allegro jest passat tdi z 2003r ma 170-250tys na liczniku a alfa z 03r 77tys? Przeciez jak niemiec kupuje doesla czy VW czy AR to lata nim tak samo!? I czy mozna to w ASO sprawdzic tak jak w ASO Audi czy VW np.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Ja zrobiłem swoją (rocznik 2005) 70tys km. Na początku eksploatacji po 10tys km zmieniłem na gwarancji turbosprężarkę - pechowy egzemplarz. Tak tylko przeglądy co 20tys km (koszt przeglądu w ASO ok.800zł) - dodatkowo co 10tys km wymieniam olej i filtry. Zawieszenie mam w stanie idealnym, nic do tej pory nie robiłem (są zamienniki, ale ich cena jest zbliżona do oryginału). Jak jesteś zainteresowany to mój kolega ma na sprzedaż AR156SW 1,9 16v JTD M-jet rocznik 2003/2004 pełna opcja z przebiegiem 130tys km, serwisowana, kupiona w salonie. Sprzedaje bo kupił AR159
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Witaj!!
    Po pierwsze alfe kupuje sie sercem!!!
    Po drugie jedna alfa 03 ma 77tys km a inna 220tys km wiec nie jedna stoi alfa na allegro co ma 77tys. Szweldzwageny tez maja niby po 60tys km wiec roznie bywa... Oczywiscie,ze mozesz to sprawdzic a ASO
    W Gdańsku jest sporo 156 wiec jest mozliwe ze trafisz na goscia uczciwego,ktory sprzeda Ci pewne auto albo trafisz na handlarza i sprzeda Ci auto ledwo zywe z cofnietym licznikiem i szpachlowane z kazdej strony :mrgreen:
    Poza tym czesci są tansze do alfy niz do passata i alfe kupisz 03r za tyle co passata 99 lub 00!! Zrób jak uważasz ja bym szczerze polecał alfe po Feceliftingu ze skóra i standard ma wysoki wiec passat jest przy niej cienki...poza tym alfa oszczedna jest z nowym silnikiem 1,9JTD 16v a passat nie bardzo. Jazda passatem jest wolniejsza i na zakretach nie zbyt miła,alfą pojedziesz po zakrecie pewniej i dynamika silnika jest bdb!!

Pozdrawiam i życze dobrego wyoru,napewno ktoś jeszcze napisze oprócz mnie więc sobie porównasz

zbylon
    Gość

Domyślnie

no wlasnie mysle o AR po lifcie ktory byl w polowie 03r chyba?

jesli na polskich drogach Twoja AR wyrzymala 70tys to nie ma nic gorszego zawieszenia niz innego auta.

jesli chodzi o szpachle to akurat takiego auta nie dam sobie wcisnac - natomiast przebieg!!!!
    przebieg tylko po historii auta w ASO mozna sprawdzic o ile AR ma centralna baze wzorem audi np.

sciesill
    Gość

Domyślnie

Jesli chodzi o koszty eksploatacyjne to , trzeba sie z nimi liczyc bo sa spore, wymiana rozrzadu to koszt rzedu 800-900 zl , jesli juz to robic to rolki i pompa SKFa , paski Contitecha lub Gatesa , znajomy z serwisu poleca Contitechy , no coz zarowki zwlaszcza pozysyjne H6W to okolo 50- 60 zl za pare, do tego masz jeszcze 2 komplety H1 i H7 tez do tanich nie naleza , filtr powietrza to juz taniocha. Amorki na przod to jakies 800 na tyl niewiele mniej , ale tutez ponizej bilsteina nie oplaca sie schodzic, KYB sa podobno swietne , ja jeszcze jezdze na oryginalnych Monroach, olej ja mam w mojej Mobila 1 10w40 , ale zamierzam sie przerzucic ma Shella Rimule (czarny ) , moj ojciec w 2.4 po lifcie ma pelny syntetyk 5w60 (chyba) . Koszty serwisowania sa duze , bo zazwyczaj zeby cos wymienic trzeba wywalic pol osprzetu i zajmuje to mnostwo czasu , ale ja to uwielbiam

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sciesill
    wymiana rozrzadu to koszt rzedu 800-900 zl
    zalezy gdzie, u mnie wyszło 350zł czesci i 150zł robocizna
    Cytat Napisał sciesill
    Amorki na przod to jakies 800 na tyl niewiele mniej
    przesadzasz, podstawowy bilstein b4 to koszt 250zł przód i podobnie tył, B6 300zł przód, 600zł tył. Kayaba to straszna tandeta, po 1,5roku zmieniłem na bilsteina.

chyba ze ceny podałeś z aso to wtedy wszystko jasne ale realnie wszystko taniej da sie zrobic

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał sciesill
    no coz zarowki zwlaszcza pozysyjne H6W to okolo 50- 60 zl za pare,
    sciesill pojechał z cenami .Ja ostatnio kupiłem dwie i cena wyszła mi 24zł za parę

Doman
    Gość

Domyślnie

mialem passata, kupilem alfe i nigdy przenigdy nie wroce do passatow
    pozdrawiam

ViP Pirat drogowy Avatar doldi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2000 rok pjemnosć 2000l

Domyślnie

Witam serdecznie, ja jeżdże w sumie miesiąc alfettą ale zrobiłem 5600 km tym autkiem, jeździłem wieloma różnymi autami tej klasy, ale najbardziej chwale za jazdę c5 , i alfę za sposób zachowania się auta w zakrętach, wymieniałem tylne wachacze, niewiem jakiej firmy ale zapłaciłem 180 zł a zamienniki 218. Gdzie sens i logika poprzedni właściciel robił przód i zmieścił się w 1000, ceny w sumie normalne, tarcza sprzęgła z dociskiem cały komplet 1200, w aso 2500. NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. Z robocizną ceny

Włoch
    Gość

Domyślnie

JA mam 156 04r 175KM i przejechałem nim dopieo400km ale po kupnie zmieniłem ojej w silniku, skrzyni, filt, oleju, paliwa, powietrza, przeciwpyłkowy, nabiłem i wozonowałem(odgrzybiłem) klime czyli 500zł wszytsko. Potem Pasek rozrzadu, klinowy, pompe wody, napinacz, rolke, dwa łaczniki stabilizatora + robota 1000zł rezta igła. Nie wiem jak wam ale mi samochód spala srednio 6.5l tylko po miescie. Dzis nap zona jezdziła i wyszlo 6.0l a mi wczoraj 6.8l. Nie miałem okazji poza miastem i w trasie bo mam za krótko ale w 3 dni zrobiłem 400km.