Witam.
Chciałbym na lato zamontować jakieś szerokie oponki.
Tutaj widzę, że gość ma takie jak w temacie.
http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa%20Romeo/146/12222
Co o tym sądzicie ? Da radę?
Witam.
Chciałbym na lato zamontować jakieś szerokie oponki.
Tutaj widzę, że gość ma takie jak w temacie.
http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa%20Romeo/146/12222
Co o tym sądzicie ? Da radę?
powiem tak - niepolecam ze względu na: to zawieszenie nie jest w stanie walczyć z takim laczkiem, silnik też, układ przeniesienia napędu równierz, tył będzie tarł przy pełnym ładunku (czyt 2 większe osoby z tyłu) nasze drogi nie sa przystosowane do takich kół, maks co według mnie można włożyć nie tracąc na osiągach to 195/45/16 na 7 calowe felgi naciągnięta ładnie guma w dobrym tonie i styluosiągi zostają w normie ale niestety już będzie trzepać na dziurach, moim skromnym zdaniem ( czyt. jeździłem na różnych rozmiarach kół i opon) wiem fajnie wygląda ale na dłuższą metę staje się niepraktyczne przed każdymi torami prędkość do 5 km/h krawężnik - zapomnij raz na 2 miesiace prostowanko, łożyska z tyłu momentalnei wysypie..... można tak wymieniać do jutra no ale nie bedę wujkiem dobra rada zrób jak chcesz
![]()
Gdzieś kiedyś czytałem,że te fele były do sprzedania bo nie dało sie na tym jeździć.Tak ocierały,chyba z tyłu.Misie wydaje,ze trochę za szerokie te laćki. ;//
Ja mam na swojej 155 215/40R16 i to już jest ciężki temat dla mojego 1.8, a odkupiłem od kolesia ze 145 2.0, bo on miał problemy z prowadzeniem w koleinach. Jazda na tym jest lux, ale po równej jak stół drodze, a w koleinach to tragedia, szczególnie przy wyprzedzaniu.
No i to prostowanie to nie przesada. :cry:
Pozdrawiam.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
a co powiecie na 205/55/15 przód i 215/55/15 tył.
Mam prawie 140 kucy więc powinien pociągnąć :twisted:
ja jezdze na 205/45/16 i jezdzi sie inaczej ale mozna wytrzymac natych naszych drogach
Witam, obecnie mam przy swojej NIUNI 195/50R15 i przyznam, że czuję pewien dyskomfort jeżdżąc po naszych polskich dziurawych, jak sito drogach. Ponadto czuję się bardzo niepewnie przy wyprzedzaniu wyskakując i wskakując z powrotem w koleiny. Mam również niewielkie problemy przy manewrowaniu na ciasnych parkingach. Tak jak mówi PIKERO - niestety trzepie po dziurach i trzeba bardzo uważać. Opony o których piszesz - 205/55R15 mogą się nie zmieścić, nie mówiąc już o 215/55R15. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego na tył chcesz zakładać szersze opony niż na przód - wydaje mi się nie uzasadnione, ale być może się mylę. Na Twoim miejscu, jeśli już zdecydowałeś o zmianie opon na szersze nie zakładałbym nic więcej niż 205/50R15 na wszystkie 4 koła (po wcześniejszej przymiarce lub uzgodnieniu z osobami, które eksperymentowały już coś w tym temacie). Po ewentualnej zmianie musisz się jednak liczyć z tym co Ci napisalem wcześniej oraz dodatkowo zwiększonym zyżyciem paliwa. Jeśli chodzi o "plusy" to na pewno lepsze i pewniejsze prowadzenie na równych nawierzchniach na prostych i przede wszystkim na zakrętach oraz oczywiście extra wygląd. Napisz jeszcze na jakich oponach jeździsz teraz. POZDRAWIAM![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
ja mam 215/40/17"
z przodu i z tylu nic nigdzie nie obciera nawet jak jest 5 osob i pelny bak
przyznam ze te lacze zamulaja auto ale wyglad jest powalajacy :mrgreen:
tu znajdziecie fotki jak wygladaja w aucie
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...-vt4554,40.htm
<OO> Na seryjnym zawieszeniu ?! Czy coś tam zmieniałeś?Napisał medziu-damian
Święte słowa szersze laczki nie zawsze = dobre prowadzenieNapisał marcins737
Dodam do tego że ja miałem ostatnio 215/40/17 na zederach w mojej 155 2.5 v6 i obicerało przy 2 dużych osobach ...