Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Opony 225/40/16 w 146

Warszawiak
    Gość

Domyślnie Opony 225/40/16 w 146

Witam.

Chciałbym na lato zamontować jakieś szerokie oponki.
    Tutaj widzę, że gość ma takie jak w temacie.
    http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa%20Romeo/146/12222
    Co o tym sądzicie ? Da radę?

pikero
    Gość

Domyślnie

powiem tak - niepolecam ze względu na: to zawieszenie nie jest w stanie walczyć z takim laczkiem, silnik też, układ przeniesienia napędu równierz, tył będzie tarł przy pełnym ładunku (czyt 2 większe osoby z tyłu) nasze drogi nie sa przystosowane do takich kół, maks co według mnie można włożyć nie tracąc na osiągach to 195/45/16 na 7 calowe felgi naciągnięta ładnie guma w dobrym tonie i stylu osiągi zostają w normie ale niestety już będzie trzepać na dziurach, moim skromnym zdaniem ( czyt. jeździłem na różnych rozmiarach kół i opon) wiem fajnie wygląda ale na dłuższą metę staje się niepraktyczne przed każdymi torami prędkość do 5 km/h krawężnik - zapomnij raz na 2 miesiace prostowanko, łożyska z tyłu momentalnei wysypie..... można tak wymieniać do jutra no ale nie bedę wujkiem dobra rada zrób jak chcesz

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Gdzieś kiedyś czytałem,że te fele były do sprzedania bo nie dało sie na tym jeździć.Tak ocierały,chyba z tyłu.Misie wydaje,ze trochę za szerokie te laćki. ;//

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Ja mam na swojej 155 215/40R16 i to już jest ciężki temat dla mojego 1.8, a odkupiłem od kolesia ze 145 2.0, bo on miał problemy z prowadzeniem w koleinach. Jazda na tym jest lux, ale po równej jak stół drodze, a w koleinach to tragedia, szczególnie przy wyprzedzaniu.
    No i to prostowanie to nie przesada. :cry:
    Pozdrawiam.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Warszawiak
    Gość

Domyślnie

a co powiecie na 205/55/15 przód i 215/55/15 tył.
    Mam prawie 140 kucy więc powinien pociągnąć :twisted:

Jeson
    Gość

Domyślnie

ja jezdze na 205/45/16 i jezdzi sie inaczej ale mozna wytrzymac natych naszych drogach

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Witam, obecnie mam przy swojej NIUNI 195/50R15 i przyznam, że czuję pewien dyskomfort jeżdżąc po naszych polskich dziurawych, jak sito drogach. Ponadto czuję się bardzo niepewnie przy wyprzedzaniu wyskakując i wskakując z powrotem w koleiny. Mam również niewielkie problemy przy manewrowaniu na ciasnych parkingach. Tak jak mówi PIKERO - niestety trzepie po dziurach i trzeba bardzo uważać. Opony o których piszesz - 205/55R15 mogą się nie zmieścić, nie mówiąc już o 215/55R15. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego na tył chcesz zakładać szersze opony niż na przód - wydaje mi się nie uzasadnione, ale być może się mylę. Na Twoim miejscu, jeśli już zdecydowałeś o zmianie opon na szersze nie zakładałbym nic więcej niż 205/50R15 na wszystkie 4 koła (po wcześniejszej przymiarce lub uzgodnieniu z osobami, które eksperymentowały już coś w tym temacie). Po ewentualnej zmianie musisz się jednak liczyć z tym co Ci napisalem wcześniej oraz dodatkowo zwiększonym zyżyciem paliwa. Jeśli chodzi o "plusy" to na pewno lepsze i pewniejsze prowadzenie na równych nawierzchniach na prostych i przede wszystkim na zakrętach oraz oczywiście extra wygląd. Napisz jeszcze na jakich oponach jeździsz teraz. POZDRAWIAM
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

medziu-damian
    Gość

Domyślnie

ja mam 215/40/17"
    z przodu i z tylu nic nigdzie nie obciera nawet jak jest 5 osob i pelny bak

przyznam ze te lacze zamulaja auto ale wyglad jest powalajacy :mrgreen:

tu znajdziecie fotki jak wygladaja w aucie
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...-vt4554,40.htm

Warszawiak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał medziu-damian
    ja mam 215/40/17"
    z przodu i z tylu nic nigdzie nie obciera nawet jak jest 5 osob i pelny bak

przyznam ze te lacze zamulaja auto ale wyglad jest powalajacy :mrgreen:

tu znajdziecie fotki jak wygladaja w aucie
    http://www.forum.alfaholicy.org/topi...-vt4554,40.htm
    <OO> Na seryjnym zawieszeniu ?! Czy coś tam zmieniałeś?

pikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    szersze opony z tyłu w przednionapedówce to zły pomysł - przy słabej przyczepności (deszcz , śnieg , lód) większa szerokość oznacza mniejszy nacisk na cm2 , może to doprowadzić do postawienia auta do boku
    Święte słowa szersze laczki nie zawsze = dobre prowadzenie
    Dodam do tego że ja miałem ostatnio 215/40/17 na zederach w mojej 155 2.5 v6 i obicerało przy 2 dużych osobach ...