Kiepskie ogrzewanie kabiny

• Autor wątku Autor wątku Kuban
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuban

Guest
Kupiłem alfe 145. Podobno po zagazowaniu zaczęło słabo działać ogrzewanie. Myślałem że może ktoś odstawił furażere i źle się przeciął z wodą. Pojechałem do dobrego gazownika i podłączył to po swojemu. Problem dalej był. Musze zaznaczyć że to ogrzewanie działa tylko trochę gorzej. W zimie przy 30 stopniowym mrozie w środku jest ok 10. A więc pojechałem do innego mechanika który wykluczył pompę wodną, bo by mi sie samochód grzał a trzyma temperaturę ok 70 stopni. No w korku jak stoję to do 90 dochodzi ale wentylator schładza. A więc postawił na nagrzewnice. Tylko jak kurde się do niej dobrać i czy to rzeczywiście to. Klapki się otwierają całe, bo sprawdzałem. A może to termostat. Bo jak dojdzie do 90 czy 100 stopni to działa lepiej, tzn cieplej. Może w nim feler. Poradźcie coś!!!!!!!!!!!!!

Kuban napisał:
W zimie przy 30 stopniowym mrozie w środku jest ok 10
Gdzies ty taką zimę znalazł ? :wink:
Kuban napisał:
trzyma temperaturę ok 70 stopni. No w korku jak stoję to do 90 dochodzi ale wentylator schładza
Sprawdz czy dolny wąż od chłodnicy ten pomiędzy chłodnicą a termostatem przy 70 stopniach jest gorący. Jeśli tak to silnik chłodzony jest dużym obiegiem.
Kuban napisał:
A może to termostat
Wtedy to termostat do wymiany.

jezeli jest taki problem proponuje ci przydlawic dolot wody do parownika jakas kryza mozna tez zrobic to opaska z wlozona sruba pomiedzy weza a opaske,musisz znalezc takie przydlawienie aby bylo i cieplo w sam i zeby parownik byl dogrzany.poprostu woda idzie tam gdzie jej latwiej i ucieka przez parownik a idzie niewiele przez nagrzewnice.pewnie nagrzewnica juz jest troche zamulona.patent sprawdzony i dziala

piotriix napisał:
jezeli jest taki problem proponuje ci przydlawic dolot wody do parownika jakas kryza mozna tez zrobic to opaska z wlozona sruba pomiedzy weza a opaske

Próbowałem tak. Bez zmian! :cry:

Zatkałem chłodnice i temp. jest powyżej 80 i tak sie utrzymuje. Jak skoczy w górę to wentylator ją obniży. No i jest cieplej w środku trochę. Oj ten termostat mi coś nie pasi. Zresztą nagrzał mi sie silnik po prawie 20 km do 80! Fakin szit!

voivod napisał:
Gdzies ty taką zimę znalazł ? :wink:

Oj była taka dwa lata temu. Alfą jeździł mój brat z farelką w środku i tak to zostawił a ja chce to zrobić bo bieda w zime

no to zostaje ci zawor przy nagrzewnicy albo sama nagrzewnica

Kuban napisał:
Oj ten termostat mi coś nie pasi. Zresztą nagrzał mi sie silnik po prawie 20 km do 80! Fakin szit!
Misie wydaje,że termostat do wymiany.Miałem tak w Tipo.Po przejechaniu z Krosna do Rzeszowa i zatrzymaniu sie na światłach dopiero pokazywał 70 stopni.Na trasie - 60km - zimno w aucie jak fix.Wymieniłem termostat i inne auto się zrobiło. :)

Wiecie co, sprawdziłem ten termostat. Zatkałem chłodnice i nagrzał się do 90/95 stopni. Max do 100 i w środku zrobiło sie gorąco. Termometrem zmierzyłem temp nawiewu to pokazało mi 31 stopni. Jak odetkałem chłodnice automatycznie spadło do 70 i zimno w środku. Kupiłem termostat i jutro go wymieniam i napisze czy to to. Pozdrawiam i dzięki za rady

Koniecznie napisz, czy przyniosło to jakieś efekty.
Ja mam sprawny termostat (80 stopni po kilku km), ale też narzekam na zbyt małą ilość ciepełka nawet przy ustawieniu na max grzanie.
U znajomego w Megance przy ustawieniu ogrzewania na max niemal parzy, a u mnie jest co najwyżej ciepło.. :roll:

Obczajcie. Wymieniłem termostat. Nagrzewa się tak samo wolno jak się nagrzewał, ale dochodzi do 90 stopni i tak sie utrzymuje no i w środku jest przyzwoicie ciepło. Wlewajcie do chłodnic porządne płyny!!! Wiecie co shitowy płyn może zrobić z termostatem i nagrzewnicą. Wyglądają jak by je robaki pożarły. Ta nagrzewnica pewnie tez jest do wymiany ale wlałem koncentratu dobrego i może się przepłuka i może bedzie jeszcze cieplej. Tak mi mój mechanik powiedział. Słuchajcie a jak to jest z uszczelkami w bloku. Bo są tam dwie. Jak by któraś poszła to by czegoś ubywało i by się robił ogólnie syf w oleju i płynie chłodniczym co nie? No i jak to jest z tym korkiem. Jak się go odkręca to jest zassany. Tak być powinno czy to właśnie wina uszczelki? No bo to ogrzewanie jest tak jak powiedziałem przyzwoite, ale to jeszcze nie to!
:uszy:

Oj nagrzewnica chyba też do wymiany. Fakin szit!!! W trakcie jazdy jest ciepławo ale na wolnych chłodno. Tracę cierpliwość, oj tracę!!!

Już zrobiłem. To jednak nagrzewnica. Wymieniłem na nową i grzeje jak głupia. Pozdrawiam. PS: Lejcie dobre płyny do chłodnic bo to ich sprawka.

OGRZEWANIE

Witam wszystkich! Mam problem z moją 164, mianowicie ogrzewanie działa kiedy chce. Kiedy odpalę to działa ( nie zawsze), po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu albo działa, albo i nie.Ale raczej NIE. Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Macie jakąś radę?[color=darkred:a722f4f2a5][/color:a722f4f2a5]

[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2007-12-19, 13:51 ]
Pisz proszę w odpowiednim dziale.
Przed tytułem dodaj prefix np : [164] OGRZEWANIE

Amortyzatory
Powrót